Viemäri voi alkaa haista kesällä pitkän lomareissun tai mökillä olon aikana. Ennen reissua kannattaa huolehtia kodin pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukkojen kastelusta.

Lattiakaivojen vesilukossa oleva pieni vesimäärä estää epämiellyttävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Normaalit kodin askareet ja viemäripisteiden käyttö pitävät vesimäärän normaalisti riittävänä, mutta käyttämättömien pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukoista vesi haihtuu aikaa myöten. Lämpimät kelit ja lattialämmitys nopeuttavat veden haihtumista.

”Viemärikaasut leviävät huonetiloihin, kun vesilukko kuivuu. Hajuhaitat on helppo välttää lorauttamalla vettä viemäripisteisiin aika ajoin. Sen sijaan vanhan kansan vinkki, jossa ruokaöljyä lisätään vesilukkoon, kannattaa unohtaa”, huomauttaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.

”Viemäriin ei saa laskea öljyä eikä muitakaan rasvoja, sillä ne tukkivat viemärit ja kuormittavat jäteveden puhdistusta”, Mäkinen korostaa.

Jos tarkoitus on olla viikkokausia kotoa poissa, kannattaa pyytää joku käymään kodissa kastelemassa vesilukot.

Viemäri ja lattiakaivot tarvitsevat vettä

Viemärinhaju voi aiheutua myös vesilukkoon jääneistä epäpuhtauksista. Hajuhaittoja esiintyy varsinkin pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia. Lattiakaivot kannattaa pestä säännöllisesti.

”Nosta lattiakaivon ritilä pois ja puhdista näkyvissä oleva pesä. Mikäli viemäri ei vedä kunnolla tai haisee normaalissakin käytössä, pyydä LVI-ammattilainen apuun. He korjaavat vesilukot oikein ja turvallisesti, ilman vesivahinkoriskejä”, Mäkinen vinkkaa.

Lue lisää:

Vesivuotohälytin Nedis SmartLife Wifi tuo edullista vuototurvaa kotiin ja mökille

Tunkkaisuutta, hometta, viemärin hajua – Kodeissa kärsitään ilmavaihdon ongelmista

LVI-vinkit kesälomalle: Älä pysäytä ilmanvaihtoa lomalle lähtiessäsi