”Myös kotioloissa pitäisi aina miettiä, voiko käsin tapahtuvan noston ja siirtämisen korvata apuvälineillä. Jos käsin nostamista ei voi välttää, nostotilanne pitää ainakin tehdä mahdollisimman kevyeksi ja turvalliseksi. Taakan paino puolittuu myös silloin, kun työn voi tehdä kaverin kanssa”, sanoo erikoistutkija, FT, TtM Erja Sormunen Työterveyslaitoksen Työturvallisuus ja ergonomia-tiimistä.

Multitrolley kärry helpottaa pöydän kuljetusta

MultiTrolley on näppärä erikoisväline, jonka avulla yksikin henkilö voi helposti siirtää painavia esineitä. 

Tapaturmatilastot kertovat, että tekevälle sattuu, ja huonolla asenteella sattuu kipeimmin: ”Ei tässä mitään nokkakärryä ruveta varastosta esille kampeamaan yhden tavaran takia.” ”On se perämoottori saatu rantavajaan aina ennenkin käsipelillä.” ”Annas kun minä nostan, ei tässä apua tarvita.” ”Pesukone kannettiin muutossa yläkertaan, niin kyllä se sieltä alaskin saadaan.”
Sormusen mukaan tottumattomuus voi lisätä riskiä tapaturmille ja liikuntaelimistön ylikuormittumiselle, toisaalta toistuvissa tilanteissa ja tutuissa tehtävissä piilee huolimattomuuden riski. Hosuminen ja kiukuspäissä reuhtominen ja tempominen lisäävät riskikerrointa.
Omien voimavarojen ja kykyjen realistinen tunnistaminen ehkäisee vammoja ja vaivoja, mutta ihminen ei aina tunnista muutoksia ympäristöoloissa eikä itsessään. On vaikea hyväksyä, että jonakin päivänä esimeriksi auton painavien talvirenkaiden nostelu ja kantaminen käy voimille niin, että työ alkaa olla riskirajoilla. Hyvillä apuvälineillä urakka hoituu vielä pitkään.

 

Siniset ja oranssit nokkakärryt ja rappukärry