ARA-asumisen raivaaja -tunnustus on annettu Järvenpään Mestariasunnot Oy:lle ja Järvenpään kaupungille sekä VAV Asunnot Oy:lle ja Vantaan kaupungille. 

Raivaajat-tunnustuspalkinnot jaettiin nyt toista kertaa. ARA kannustaa tunnususpalkinnolla kuntia, vuokrataloyhteisöjä ja muita toimijoita kehittämään olemassa olevaa ARA-asuntokantaa ja asunto-oloja kokonaisvaltaisesti, pitkäjänteisesti ja innovatiivisesti. Tunnustuksen saaja on erityisesti ansioitunut kehittämään asumista monipuolisesti ja rohkeasti myös taloudellisesti haasteellisessa toimintaympäristöissä.

Uudistuvaa kaupunkirakennetta

Palkintoperustelujen mukaan Järvenpään kaupungin vuokrataloyhtiö Mestariasunnot on yhdessä Järvenpään kaupungin kanssa kunnostautunut uusissa avauksissa kaupunkiasumisen ja asunto-olojen kehittäjänä. Mestariasunnot on toteuttanut Suomen ensimmäiset lähes nollaenergiakerrostalot ja Suomen ensimmäinen Joutsenmerkki-kriteerit täyttävän kerrostalon. Se on myös edelläkävijä vuokratalolähtöisen asunto-osuuskunnan kehittäjänä ja toteuttajana sekä erityisryhmien monimuotoisen asumiskorttelin kehittäjänä ja toteuttajana.

Vantaan kaupungin omistama VAV Asunnot Oy  on ollut mukana kehittämässä rakentamisen ja huollon teknisiä innovaatioita, kuten luonnonvaratasapainoinen kerrostalo Opaali ja pohjoismaiset Joutsenmerkki-kriteerit täyttävä ARA-vuokratalo, jossa elinkaaren mittainen hiilijalanjälki on 25 % pienempi kuin vastaavassa normitalossa. Vantaan kaupunki on uudistanut alueitaan kaavoittamalla niitä uudelleen ja hyödyntämällä purkavaa uudistamista. Esimerkiksi Tikkurilan alueen tehokkuus on lisääntynyt ja sinne on luotu uutta kaupunkirakennetta uusine palveluineen. Samaa ideaa on käytetään myös Myyrmäessä ja muuallakin alueiden uudistamisessa.