Tekstiilipohjaisia vinyylimattoja on usealla eri valmistajalla. Kuosien valtavasta kirjosta löytyy valinnanvaraa niin olohuoneen, makuuhuoneiden kuin keittiön lattiaan.

Vinyylimatto on eri vaihtoehdoista se nopein ja helpoin asentaa – toki huoneen koko ja muodot vaikuttavat oleellisesti työn sujuvuuteen. Tekstiilipohjan ansiosta vinyylimatosta saadaan jalalle miellyttävän ja lämpimän tuntuinen kävelyalusta. Maton pintakerroksen sileä tai kohokuvioitu viimeistely vaikuttaa jalan alle jäävään tunteeseen. Laadukkaan vinyylimaton asennus tehdään useimmiten ns. uivana, joten sitä ei tarvitse liimata alustaan.

Useasta eri kerroksesta koostuva vinyylimatto kätkee tekstiilipohjan ja kulutusta kestävän pinnoitteen väliin muun muassa tukirakenteita. Vinyylimaton kerrospaksuus voi olla 2-3 mm. Näiden ominaisuuksien takia laadukkaaseen mattoon ei jää helposti painaumia ja asennuskin voidaan tehdä erilaisille alustoille.

Ekologiset vinyylit

Ympäristöarvot on vaikuttaneet positiivisesti myös vinyyleihin. Niiden kierrätettävyys sekä valmistuksessa käytettävät biologisesti hajoavat materiaalit ovat muuttaneet vinyylimattoja käyttöturvallisuutta. Mattoteollisuuden valmistusprosesseissa käytetään jopa samoja ainesosia, jotka on hyväksytty myös elintarvikepaukkausten valmistamiseen. Vinyylimatot ja lankut kuuluvat pääsääntöisesti M1-luokkaan, joten niistä ei haihdu mitään haitallista huoneilmaan.

Esimerkkikohteemme mattoasennus tehtiin Gerflorin Texline-matolla, jonka ekoarvot löytyvät muun muassa tekstiilipohjasta. Siitä 95 prosenttia on kierrätettyä materiaalia, kuten PET-muovia.

Lukkopontilliset vinyylilankut

Lukkopontillisista vinyylilankuista löytyy eroavaisuuksia niin asennusohjeiden kuin ominaisuuksienkin osalta. Valmistajat kisaavat muun muassa erilaisilla ponttitekniikoilla.

Yleisenä sääntönä voi kuitenkin pitää sitä, että vinyylilankkuja ei liimata alustaan vaan ne asennetaan uivana. Pääsääntöisesti asennus tehdään ilman erillistä alusmateriaalia, mutta askelien ääniä esimerkiksi kerrostaloasunnoissa tai asunnon yläkerrassa vaimennetaan erillisellä alusmateriaalilla.

Löytyypä markkinoilta sellainenkin vinyylilankun nimellä myytävä variaatio, jossa alusmateriaali on valmiiksi liimattuna jokaisen lankun pohjaan – tarvitsee sitten ääneneristystä tai ei .

Alustan suoruusvaatimus, elämisraot seinien vierellä ja asentamistekniikka poikkeavat eri valmistajien materiaaleilla.

Vinyylilankut soveltuu käytettäväksi lattialämmityksen kanssa. Useat valmistajat lupaavat, että alustana voi olla niin tasoitettu betonilattia, levylattia kuin vanha laattalattia (sauman leveys ja syvyys määritelty). Ideana on, että vinyyli-lankku asennetaan aina kiinteän lattian päälle. Kahta uivaa kerrosta ei saa asentaa päällekkäin. Sama ohjeistus koskee myös tekstiilipohjaisia vinyylimattoja.

Vaikuttavat pontit

Vinyylilankkujen paksuudet sekä ponttien koot ja muodot vaihtelevat. Joidenkin lankkujen asennus sujuu niin, että pitkät sivut asennetaan ponttiin ja taitetaan kädellä alas, jolloin sivupontti lukittuu. Tämän jälkeen päätypontti naputellaan kiinni kumivasaralla. Asentaminen on saatettu ohjeistaa myös pelkästään liu´uttamalla ja taittamalla, jolloin lyöntivälineitä ei saa käyttää ollenkaan.

Esimerkkinä olevien Gerflorin Virtuo 55 Clic -vinyylilankkujen ponttimuotoilu mahdollistaa lankun ”tiputtamisen” ylhäältä ponttiin. Kiinnitys tapahtuu joko kuminuijalla tai rollerilla, jolla ajetaan saumat kiinni vahvoiksi ja vesitiiviiksi.

Anna elää ja liikkua

Kaikissa uivana asennettavissa lattiamateriaaleissa on yksi yleinen sääntö, joka pätee myös vinyylimateriaaleihin. Lattian pitää päästä elämään ja siksi on tärkeää, että reunoille ja rajakohtiin, kuten patteriputkien ja ovenpielien kohdalla, jätetään asennusvaiheessa valmistajan ohjeistuksen mukainen liikkumavara.

Kiintokalusteiden kuten vaatekomeroiden ja keittiökalusteiden alle ei asenneta lattiamateriaalia. Eri materiaaleille on myös annettu tuotekohtaiset ohjeistukset siitä, kuinka ison yhtenäisen tilan voi pinnoittaa ilman liikuntasaumoja.

Vinyylimaton asennus

1 Asettele matot reilusti päällekkäin, vähintään 5 cm. Jätä ylimääräiset vastakkaisille seinille ja kavenna seinänvierukset vasta saumanteon jälkeen. Leikkaa jatkoskohta terävällä mattoveitsellä suoraa linjaaria vasten.

2 Leikkaa kerralla kahden vuodan läpi, jotta saumasta tulee siisti ja leikkauslinjasta sama molempiin mattoihin. Nosta päällimmäistä leikattua vuotaa ja vedä hukkasoiro varovasti pois. Vältä liikuttamasta vuotia.

3 Nosta toinen vuota ylös ja liimaa kaksipuolinen mattoteippi ensin lattialla olevan vuodan alle niin, että se asettuu puoliksi mattovuotien väliin. Vedä mattoteipin pintakalvo irti ja paina vuodat tiukasti sitä vasten.

4 Viimeistele saumausaineella. Aseta saumausainetuubin terävä neulapää saumaan, vedä vakaalla kädellä läpi koko saumalinjan ja anna kuivaa. Aine on melko juoksevaa, joten älä purista tuubia liikaa.

Vinyylilankun asennus

1 Kiinnitä koko ensimmäinen rivi vinyylilankkuja paikoilleen päätyponteista. Napauta pontit kiinni ja varmista, että ne lukkiutuvat oikeaan kohtaan, jotta asennus alkaa millintarkasti linjassa.

2 Lado toinen rivi paikoilleen ja lukitse pontit niin pitkältä sivulta kuin päädystäkin rullaustyökalun avulla. Vinyylilankkua ei taiteta ponttiin kuten laminaattia, vaan lankku nostetaan aina edellisen päälle.

3 Mittaa ja merkitse katkaisukohta. Katkaise vinyylilankku suorakulman sekä terävän ja tukevan mattopuukon avulla.

4 Vedä viilto ja taita leikkauskohtaa, jolloin pala napsahtaa irti. Tämä vinyylilankku on vain 5 mm paksua. Paina leikattu pala paikoilleen.

5 Viimeisen lankun saa asennettua ilman parkettirautaa. Mittaa ja leikkaa mattopuukolla suoraa linjaa vasten ja taita. Kavennettu lankku nostetaan pontin päälle ja rullataan tai naputellaan kiinni.

6 Vinyyli on luja ja kulutusta kestävä materiaali, mutta jos keskellä lattiaa oleva lankku vaurioituu, onnistuu yksittäisen lankun vaihto näppärästi. Ruuvaa vaurioituneen lankun kulmaan viistosti ruuvi.

7 Irrottele lankku varovasti ponteista ja heti kun saat kädet mahtumaan väliin, nostele lankku varovasti ylös. Asenna uusi lankku ja naputtele kiinni.