Käytännöllinen kylpyhuone saa arjen rullaamaan. Kun säilytystilaa on tarpeeksi ja kylpyhuoneen pinnat ovat helposti siistittävissä, voi kaakeleiden ainaisen jynssäämisen sijaan ajan käyttää muuhun tarpeelliseen.

”Käytännöllisessä kylpyhuoneessa on otettu huomioon, minkälainen tila on, ketkä sitä käyttävät ja minkälaisia tarpeita heillä on”, IDOn ja Geberitin kylpyhuonenäyttelyn emäntä Nina Lehtonen tiivistää  fiksusti suunnitellun kylpyhuoneen peruspilarit.

Kannattaa puntaroida huolella, mitä kylpyhuoneessa on fiksua säilyttää. Olisiko esimerkiksi siivousvälineille parempi paikka jossain kodin muussa tilassa? Säilytystilaa on kuitenkin oltava tarpeeksi. Kaappien ja kalusteiden paikat kannattaa myös miettiä tarkkaan.

Säilytyskalusteiden sijoittelussa kekseliäisyys on valttia. Näppärän tason tai käteviä hyllyköitä voi suunnitella vaikkapa seinä-wc:n asennuselementin kotelointiin. Wc-istuimen taustaseinänkin voi laittaa kaappeja.

Kalusteiden mitat vaikuttavat kylpyhuoneen käytännöllisyyteen. Mitä pienempi tila, sitä ratkaisevampia valinnat ovat. Voisiko suihkuseinään harkita taittuvia ovia? Kannattaako allaskaapissa olla ovet vai laatikot? Olisiko pelkkä peili ilmeeltään kevyempi kuin peilikaappi?

”Arjen järjestystä helpottavat suunnattomasti laatikoiden tilanjakajat ja lokeroiden liukuestematot”, Lehtonen vinkkaa.

Puhdista helposti

”Käytännöllisessä kylpyhuoneessa siivous sujuu nopeasti ja vaivattomasti. Laadukkaat ja helppohoitoiset materiaalit ovat puhtaanapidon kannalta a ja o”, Lehtonen toteaa ja vinkkaa myös valikoimaan pesuaineet oikein. Jopa kalkin saa irtoamaan posliinista, kun pesuaineen pH-arvo on lähellä nollaa.

Tekniikka ja suunnittelu ovat kehittyneett ja tuoneet innovatiivisa ratkaisuja myös kylpyhuoneisin. Esimerkiksi uudet huuhtelukaulouksettomat tai seinäkiinnitteiset wc-istuimet ovat helposti puhdistettavia.

Myös valaistus ja värivalinnat vaikuttavat käytännöllisyyteen. Valkoinen ei ole ihan sattumalta yleisin ja turvallisin valinta pitkäikäiseen kylpyhuoneeseen.