Hiekkatie mutkittelee läpi kumpuilevan mäntymetsämaaston. Kun perille pääsee, on helppo ymmärtää miksi Katja Berglund perheineen päätyi valitsemaan kesämökkipaikakseen juuri tämän tontin.

He olivat etsineet sopivaa tonttia noin tunnin matkan päästä Helsingistä, ja Oikotie-tonttihaun kautta löytyi lopulta komea rantatontti Karkkilan läheltä, Lohjan Nummi-Pusulasta.

”Muutamia tontteja kävimme katsomassa ennen tätä. Suurin osa tonteista näytti kuvissa hyviltä, mutta paikan päällä enimmäkseen kamalilta. Tämä tontti sytytti heti ja oli helppo valinta. Näkymä järvelle on upea ja naapureitakin on vain yksi, vaikka ollaan näin lähellä pääkaupunkia”, kertoo Katja.

Molemmat perheen aikuiset pitävät mökkielämästä ja toivovat uuden mökin juurruttavan kesämökkielämäntavan myös lapsiin.

”Minulla ja miehelläni on aina lapsuudessa ollut kesämökki. Tykkäämme mökkeillä ja toivomme, että vielä aika pienet lapsemme kasvavat tähän paikkaan ja saavat täältä monet kesämuistot.”

Suunnittelun kulmakivet

Mökki on arkkitehtina Nomad-toimistossa työskentelevän Katjan ensimmäinen itselleen piirtämä rakennus. Työssään Katja suunnittelee pääosin julkisia rakennuksia. Työn alla on tällä hetkellä muun muassa mittava Helsingin Ressun lukion ja peruskoulun lisätilojen peruskorjaus sekä Villa Gyllenbergin taidemuseon laajennus.

Vaikka kokoluokka oman mökin suunnittelussa on eri, on prosessi paljolti sama.

”Alusta alkaen oli selkeää, että haluamme hirsisen mökin, jotta talon rakenne on mahdollisimman hengittävä. Hirsi myös kestää sen, että talvella lämmitys ei ole täysillä. Rinnetontin muoto ja kaavamääräykset taas sanelivat pitkälti mökin ja saunarakennuksen paikat”, sanoo Katja.

Talon näyttävä viistokattoinen muoto mahdollisti sen, että tehoneliöihin saatiin mahtumaan nelihenkisen perheen kaikki tarvittavat toiminnot mahdollisimman kompaktisti. Oleskelutilan ja keittiön yhdistävän avonaisen tilan lisäksi mökin neliöihin on saatu mahtumaan kaksi makuuhuonetta, wc, kylpyhuone sekä iso avoin parvi. Tekninen tila on piilotettu kodin keskelle parven alle. Siellä se vie mahdollisimman vähän tilaa pois asuinneliöiltä.

”Monesti tekninen tila sijoitetaan niin, että siihen kuljetaan ulkokautta. En kuitenkaan halunnut haaskata neliöitä siihen, ja koska talolla ei varsinaisesti ole takapuolta, jonne teknisen tilan olisi voinut ’piilottaa’, päädyin sijoittamaan sen parven alle keskelle taloa”, kertoo Katja.

Talon luonnoksia syntyi muutama ennen toteutunutta versiota.

”Tein jopa harjakattoisen version. Vino pulpettikatto mahdollisti kuitenkin maksimaalisen parven. Sisustuksen suhteen pidin alusta asti kiinni lankkulattiasta ja rimakatosta.”

Sekä lankkulattiassa että rimakatossa Katjan tietoinen valinta on ollut lankkujen leveyden vaihtelu sekä rimakaton epäsäännönmukaisuus.

”Valitsin vain materiaalista eri leveyksiä. Kun työmiehet kysyivät, missä järjestyksessä haluan lankut lattiaan ja rimat kattoon, sanoi, että ihan missä vain. Epäsäännöllisyydestä syntyy kiinnostava tekstuuri”, sanoo Katja.

Vauhdilla valmista

Taitavien rakentajien avulla mökki on kohonnut tontille nopeasti. Maanmuokkausta tontilla ei juurikaan jouduttu tekemään, ainoastaan jätevesijärjestelmää varten tehty imeytyskenttä vaati maansiirtotöitä. Saunan edustalta poistettiin pienempää kuusikkoa. Itse hirsirakennuksen pystytys oli vauhdikasta ja se sujui ongelmitta.

”Hirsirungon pystyttäminen on nopeaa. Saunasta aloitettiin ja se tehtiin valmiiksi noin kuudessa viikossa. Mökkikin nousi muutaman kuukauden sisällä. Käytännössä molemmat rakennuksen nousivat helmi-kesäkuun välillä”, kertoo Katja.

Hirsitoimittaja toimitti rungon ja säänsuojan, mutta muut materiaalit, kuten kipsilevyt, eriste- ja pintamateriaalit, perhe tilasi itse.

Töitä työmaalla teki pääsääntöisesti kaksi kirvesmiestä. Katja ajoi usein aamuisin ennen omien töiden alkua katsomaan mökin etenemistä.

Seinien teollisen hirren paksuus on 24,5 cm, katossa on eristeenä puhallusvillaa ja lattian alla villaa. Mökkiä on mahdollista käyttää ympäri vuoden.

Kotoa mökille reilussa tunnissa

”Ihanaa tässä on se, että voimme mökkeillä milloin vain, koska matka kotoa Helsingistä tänne on kohtuullinen. Kesäaikaan olemme mökillä joka viikonloppu, joskus olen ajanut tänne pelkästään illaksikin.”

Vaikuttaa siltä, että perheen mielestä mökkiprojekti on ollut kaikin puolin palkitseva ja onnistunut. Entä kun aikaa käyttöönotosta on mennyt vuosi, niin mihin suunnittelija on itse kaikkein tyytyväisin?

”Mökistä tuli juuri meille sopiva, vaikka välillä harmittelenkin, että olisinpa tehnyt talosta metrin leveämmän. Silloin lasten huoneeseen olisi mahtunut kaksi sänkyä rinnakkain, nyt sinne mahtuu vain kerrossänky. Saunamökistä tykkään erityisesti. Saunan löylyt ovat hyvät ja näkymät sieltä mieltä rauhoittavat”, sanoo Katja.

Omasta mökkiprojektista haaveileville ammattilaisen vinkki on selkeä.

”Älä tingi valvojasta. Hyvästä kannattaa maksaa vaikka vähän ekstraa. Meillä oli hyvä valvoja ja paljolti siitä syystä moni asia meni todella sujuvasti”, sanoo Katja.

Tontille on mahdollista rakentaa kaiken kaikkiaan neljä rakennusta ja tulevaisuudessa sieltä löytyykin ehkä vielä vierasmaja.

”Mutta se tehdään aikaisintaan 10–15 vuoden päästä”, nauraa Katja.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 5/20.

Vapaa-ajan asunto, Lohja

Rakennus: Arkkitehti Katja Berglundin suunnittelema hirsirunkoinen vapaa-ajan rakennus ja saunamökki. Hirret on toimittanut Timber-Hirsi Oy. Hirsikehikon pystytyksen ja muut rakennustyöt ovat tehneet kirvesmiehet paikan päällä.

Huoneistoala: Mökki 64 neliötä, jossa puolikorkea 30-neliöinen parvi, saunatupa 20 neliötä, tontin koko 6800 neliötä.

Talon tekniikka: Kunnallinen sähköverkko, porakaivo, kuumavesivaraaja, biologinen harmaan veden puhdistus imeytyskentän avulla, umpisäiliö jätevesille ja ilmalämpöpumppu. WC:ssä ja kylpyhuoneessa on lattialämmitys.

Aikataulu: Rakentaminen aloitettiin tammikuussa 2019, käyttöönottotarkastus oli kesäkuussa 2019. Sisätöiden viimeistely ja julkisivun pintakäsittely ovat kesken.