Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2021 saa Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri, joka on rakennettu vanhan kirjastotalon päälle.

JKMM Arkkitehtien suunnittelema, vuonna 2020 valmistunut Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri on rakennettu vuonna 1982 valmistuneen arkkitehti Ola Hanssonin suunnitteleman kirjastotalon päälle. Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsi tänä vuonna filosofi Esa Saarinen.

”Nykyaikaisen kirjastoajattelun mukaisesti Fyyri on monitoimitila, mutta tämä hallintokielinen nimike ei tee sille oikeutta. Kyse on ilmapiirin vaalimisesta ja kohtaavuudesta ja siitä elintärkeästä yhteisöilmiöstä mikä syntyy, kun ihmiset kokevat omakseen jonkin mikä yhdistää. Fyyrin suuruus on sen mittakaavojen kyvyssä hengittää tasatahtiin ihmisorgaanin kasvulakien kanssa siinä ulottuvuudessa, mitä joskus kutsutaan sydämen ääneksi ja sydämen sivistykseksi, toisinaan vain hengeksi”, Saarinen kuvailee.

Fyyrin suunnittelusta vastasi JKMM Arkkitehdit. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimi Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.

Arkkitehtuurin Finlandia 2021

Arkkitehtuurin inspiraationa historiallinen sijainti

Fyyrin pääsisäänkäynti on Suomen toisen keskiaikaisen maantien, Kuninkaantien, mutkassa. Hankkeessa projektiarkkitehtina toimineen Jukka Mäkisen mukaan kirjaston suunnittelussa erityisen inspiroivaa oli sen historiaa henkivä sijainti.

”On ollut hienoa olla suunnittelemassa Kirkkonummen uudistuvaa keskustaa ja tulevaisuutta. Kirjaston paikka julkisena rakennuksena torin ja keskiaikaisen kirkon rinnalla on ainutlaatuinen. Jos kirkko on yhteisön sydän, niin kirjasto on sen aivot”, Mäkinen sanoo.

Tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita olivat Fyyrin ohella Ylivieskan kirkko ja Helsingin kaupunkiympäristötalo.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Lue lisää:

Historiantaju toi Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon Olympiastadionille

Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat 70-luvun betonikerrostalolle uuden julkisivun