Hintsalan tilan pihapiiri ei poikkea tyypillisestä näkymästä Keski-Pohjanmaalla. Idyllisissä peltomaisemissa kiemurtelevalle tielle erottuu punainen 50-luvun navettarakennus, jossa on tiilestä muurattu navettaosa ja siivessä lantala sekä puuliiteri. Navetan ”ylinen” lienee toiminut latona, josta heinät pudotettiin luukun kautta lehmille. Viereisellä laitumella käyskentelee naapurin lypsykarja, sillä Hintsalan navetta hiljeni jo 80-luvun puolivälissä – tosin vain väliaikaisesti.

Ulkoapäin navetan harmaa tilliverhous ja punamullalla käsitelty rimalaudoitus ovat entisellään. Jopa ulkoverhouksessa kulkevat, vanhat pinta-asennussähköjohdot on jätetty paikalleen.

Tilan vain 50-neliöinen päärakennus kävi kolmen lapsen kanssa pieneksi. Yksi vaihtoehto oli purkaa talo ja rakentaa uusi tilalle. Purkutyöt ja uuden ”tusinatalon” pystyttäminen vanhan maatilan pihapiiriin ei kuitenkaan tuntunut oikealta ratkaisulta, joten katseet suunnattiin pihassa tyhjillään seisovaan navettarakennukseen. Syntyi erikoisuudessaan hämmentävä idea – koti remontoidaan vanhasta karjasuojasta!

Navetta oli toiminut 25 vuotta lähinnä romuvarastona, mutta ehjä peltikate oli kyennyt suojaamaan rakennusta pahimmilta kosteusvaurioilta. Myös salaojitus oli edelleen toimiva, sillä kokoojakaivoon lirisi iloisesti vettä navetan kivijalan alta.
Kylmilleen jäänyt rakennus oli sisältä lohduton näky. Karjasuojan puolella tiilirakenteiset seinät olivat paikoin rapautuneet ja huonekorkeus jäi vaatimattomaksi, sillä pilarien kannattelema betoninen välipohjalaatta oli vain reilun parin metrin korkeudella. Rakennuksen toisessa päädyssä oli puurakenteinen lantala ja rehuvarasto, joissa huonekorkeutta oli riittämiin, mutta hatarista lautaseinistä tuiversi tuuli sisälle.

Työmäärän kohtuullistamiseksi remontin ensimmäisessä vaiheessa päätettiin rakentaa asuintilat vain alakertaan ja heinälatona toiminut avoin yläkerta saisi odottaa myöhempiä toimenpiteitä.

Byrokratian osalta remonttiin tarvittiin käyttötarkoituksen muutos rakennuslupineen. Lisäksi marssittiin suunnittelijan pakeille pohjapiirustus mukana, johon oli hahmoteltu alustava huonejärjestely.

Suunnitelmassa keittiö sijoitettiin keskeiselle paikalle entiseen lantalaan, jolloin eteishallin paikka oli viereisessä rehuvarastossa. Karjakeittiöstä suunniteltiin työhuonetta, mutta sitä ennen se sisustetaan väliaikaiseksi makuuhuoneeksi, jahka yläkertaa päästään rakentamaan. Varsinainen navettatila ja sikolätti muokkautuisivat remontin myötä tilavaksi tuvaksi.
Suunnittelijan tekemä luonnos kädessä tulevat asukkaat marssivat vielä kerran navettaan ja yrittivät hahmottaa huoneiden lopullista sijoitusta hämärässä ja kylmässä romujen keskellä. Päätelmä oli, että lopullinen totuus selviää vain rakentamalla, joten oli tullut aika aloittaa projektin fyysinen vaihe.

Lue projektista tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 1/14, joka ilmestyi 22.1.