Ulkotilojen laatoitus ei ole perusjuttu vaan vaatii erityisvaatimuksia paitsi kosteusrasituksen, myös pakkasenkeston suhteen. Jopa ulkokäyttöön tarkoitetulla laastilla kiinnitetyt laatat saattavat irrota kosteusrasituksesta johtuen ennen aikojaan.

Esimerkiksi katettu ulkoterassi ei joudu välttämättä suoraan ja kauttaaltaan vesirasituksen kohteeksi, mutta avoimilta ulkosivuilta sadevesi ja kasautuva lumi rasittavat lattialaatoitusta, myös sulamissyklien myötä tapahtuu pakkasrapautumista. Lisäksi laattojen alustan, betonilaatan kosteusvaihtelut rasittavat laattojen kiinnitystä alapuolelta.

Ulkotiloihin tarkoitetut laatat sekä kiinnitys- ja saumauslaastit ovat ulkolaatoituksen onnistumisen edellytys, mutta alustan vedeneristys varmistaa vesitiiviin kiinnittymispinnan em. kokonaisuudelle.

Laatoitus on arka jäätymiselle

Terassien ja parvekkeiden lattioissa vedeneriste on osa vesitiivistä pintarakennetta, joka parantaa laatoituksen kosteuden- ja säänkestävyyttä. Vedeneristeen on oltava myös ulkokäyttöön soveltuva, elastinen, vesihöyryä läpäisevä ja tietenkin pakkasenkestävä.
Kiinnityslaasti ja sen oikeaoppinen käyttö ovat myös tärkeitä seikkoja ulkolaatoituksen onnistumisessa. Työtapa on silti onnistumisen tärkein seikka, sillä laastilla on saavutettava riittävä peittoaste laatan taakse. Ilmataskut laastipedissä voivat kerätä kosteutta, joka jäätyessään laajenee ja irrottaa tai rikkoo laatan.

Tartunnan parantamiseksi voi käyttää ns. kaksoislaastikiinnitystä, jossa laastia kammataan sekä alustaan että laatan taustaan.
Nykyaikaiset notkistetut lattialaattalaastit tosin yleensä saavuttavat riittävän peiton ilman kaksoiskiinnitystäkin, mutta niiden käyttöominaisuudet ovat sellaisia, että käyttö on järkevää vasta laattakoosta 30 x 30 cm ylöspäin.

Lue aiheesta lisää tästä artikkelista. Ohjeet portaiden laatoittamiseen ja sulanapitokaapelin asentamiseen löydät täältä.

Lue lisää:

Kovat kivi- ja laattapinnat puhtaiksi