Miten muuttuneisiin valaistusolosuhteisiin pitää reagoida, kun seiniä kaadettaessa ja tiloja avarrettaessa vanha valaistus ei enää riitäkään? Sisustus- ja valaistussuunnitteluyritystä vetävä Elina Kannisto antaa vinkit uuden valaistuksen suunnitteluun.

”Suomalaiset kodit on yleisesti ottaen niukasti valaistu. Kun seiniä kaadetaan ja sähköjä uusitaan, olisi hyvä hetki harkita koko asunnon valaistuksen nykyaikaistamista. Kodin yleisvalaistus olisi silloin samaa sarjaa tai ainakin tyylillisesti yhteensopivaa”, sanoo nimeään kantavaa sisustus- ja valaistussuunnitteluyritystä luotsaava Elina Kannisto.

Yleensä vanhan talon tiloja avarretaan purkamalla keittiön ja olohuoneen välinen seinä, usein vielä eteinenkin otetaan mukaan. Valojen pitäisi silloin mukautua eri tilanteisiin. Kun keittiöosassa ei työskennellä, sinne pitäisi saada tunnelmavalaistus.

1 Tuo tilaan epäsuoraa valoa

Valo tulee epäsuorasti seinän ja katon kautta esimerkiksi keittiön kaapiston päälle asennetusta led-listasta. Led-listaa voidaan asentaa myös sokkeliin tai esimerkiksi saarekkeen pöytätason alareunaan.

”Uutta yhtenäistä tilaa voi korostaa asentamalla tilaa kiertämään häikäisysuojatun led-nauhan tai tekemällä tilaa kiertävän alaslaskun ja sen reunojen päälle asennetaan led-lista antamaan epäsuoraa valoa. Myös isot led-paneelit korostavat isoa yhtenäistä tilaa”, Elina Kannisto muistuttaa.

2 Käytä himmentimiä

Eteisvalon voi esimerkiksi varustaa himmentimellä, jos eteistila näkyy oleskelutiloihin.

3 Luo tasaista valoa

Yleisvalaistukseen kannattaa käyttää useita upotettavia tai pinta-asennettuja valaisimia tasaisesti koko tilaan. Häikäisemättömät upotettavat ledit tai led-paneelit ovat tarkoitukseen hyviä. Kodikkaan hämyisään lukunurkkaukseen voi laittaa tehokasta kohdevaloa antavan irtovalaisimen.

4 Mieti pistorasioiden paikat tarkkaan

”Vanhan talon valaistuksen uudistamista pidetään vaikeana, mitä se ei ole. Varsinkin jos kattomateriaali menee uusiksi, katon kautta on hyvä vetää sähköjä haluttuihin paikkoihin. Pintavedotkin voidaan toteuttaa siististi. Pienempi paha on asentaa pintavetojen avulla riittävä määrä uusia valaisimia kuin jättää se tekemättä. Pistorasioiden riittävyys ja paikat on hyvä miettiä tarkasti”, muistuttaa Elina Kannisto.

Valitse valolle oikea värisävy

Valaistuksen värisävylläkin on merkitystä, kun uuden avaran tilan valaisua mietitään. Nykyään  sisustuksessa käytetään kylmiä värejä, kuten harmaata, mustaa ja puhtaan valkoista. Kannisto suosittelee sävyä 4000 kelviniä, joka näyttää sisustusvärit aitoina. Viileällä valosävyllä saadaan myös vanha kellastunut puupinta näyttämään todellista vaaleammalta.

Lue lisää seinien kaatamiseen liittyvistä lupa- ja työasioista TM Rakennusmaailman artikkelista lehdestä 10/17.