Asumisen kustannusten nousu huolestuttaa suomalaisia. Nyt on hyvä aika kartoittaa ne mahdollisuudet, joissa voisi omassa kodissa säästää.

Kasvavat asumisen kustannukset huolestuttavat suurta osaa suomalaisia, selvisi OP:n teettämässä kyselyssä. Noin tuhannesta vastaajasta 59 prosenttia kertoi olevansa kustannusten noususta erittäin tai melko huolestunut. 33 prosenttia kertoi, ettei ole kustannusten noususta kovin huolestunut, vain 7 prosenttia kertoi, ettei ole asiasta lainkaan huolestunut.

Tee talousarvio ja seuraa omaa kulutusta

Asumisen kustannuksissa säästämisen suunnittelu kannattaa aloittaa oman kotitalouden talousarvion tekemisestä. Omia menoja voi seurata digitaalisten työkalujen avulla. Kun oma tulo- ja menovirta on hahmotettu, voi sen jälkeen paremmin arvioida, mistä on mahdollista tinkiä.

Tällä hetkellä suurin paine kohdistuu energian hinnannousuun. Varsinkin suoraa sähkölämmitystä käyttävien kotitalouksien kannattaa tarkistaa, millainen oma sopimus on ja kuinka pitkään se on voimassa. On myös syytä kartoittaa kaikki tavat vähentää energiankulutusta kotona.

Kaikkien asumisen kustannukset eivät kuitenkaan juuri nyt nouse. Monella omakotiasujilla on voimassa oleva, kiinteähintainen sähkösopimus.

Kiinteistöjen omistajien kannattaa harkita, voisiko kotiin tehdä energiaremonttia, kuten asentaa aurinkopaneeleita tai uudistaa energiamuotoa. Asunto-osakeyhtiöissä asuvien kannattaa olla energiaremontin tiimoilta yhteydessä taloyhtiön hallitukseen.

Asumisen neliöt tarkasteluun

Omakotitalojen ja mökkien kauppa on koronavuosina käynyt kiivaasti, kun suomalaiset ovat hakeneet kotiin lisää tilaa muun muassa etätöiden vuoksi.

Mikäli asunnonvaihto pienempään on jo aiemmin mietityttänyt, rohkaisee OP Kodin johtaja Lasse Palovaara siirtymään tuumasta toimeen.

”Omakotitalo- ja mökkikaupassa on edelleen kysyntää hyväkuntoisille, remonttivapaille kiinteistöille, joita kaivattaisiin myyntiin nykyistä enemmän. Pienimpien asuntojen kysyntä on viime ajat sen sijaan ollut hiukan aiempaa vähäisempää, joten vaihto isommasta pienempään voi juuri nyt kannattaa. Yleensä myös asumisen kustannukset laskevat, kun vaihdetaan pienempään asuntoon”, Palovaara sanoo.

Asunnonvaihtoa pohdittaessa on kuitenkin syytä huomioida, että monessa asunto-osakeyhtiössäkin energian hinnannousu näkyy kohonneina vastikkeina.

”Asuntoa ostettaessa on nyt syytä olla tarkkana siitä, miten taloyhtiössä on tähän saakka tehty remontteja, sillä myös remonttien kustannukset ovat nousseet”, Palovaara sanoo.

Lue lisää:

Näin omakotitalossa asuva säästää sähköä

Näin pärjäät aurinkosähköllä: Asiantuntijoiden vinkit omavaraisuuteen