Lohjan Asuntomessujen Vihreä teko -palkinnon sai kohtuuhintainen asumisoikeuskerrostalo. TA-Asumisoikeus Oy:ssä tekoäly optimoi kaukolämmön kulutusta, aurinkopaneelit tuottavat sähköä ja asukkaille on valmiina kymmenen sähköauton latauspistettä.

Vihreä teko on Lohjan Asuntomessujen ja Lohjan kaupungin jo tontinhakuvaiheessa lanseeraama kampanja, jolla haluttiin kannustaa messukohteita ottamaan huomioon talojen ilmastonäkökulma. Palkinto jaettiin Lohjan asuntomessuilla heinäkuussa. Palkinnon sai TA-Yhtiöihin kuuluvan TA-Asumisoikeus Oy:n asumisoikeuskerrostalo Sahapiha 6.

A-energialuokan kerrostalossa tekoäly optimoi huoneistokohtaisesti kaukolämmön kulutusta, aurinkopaneelit tuottavat puhdasta sähköä ja asukkaat voivat seurata omaa veden- ja sähkönkulutustaan. Autokatoksessa on valmiina kymmenen sähköauton latauspistettä, ja polkupyörille on toteutettu runsaasti säältä suojattuja pysäköinti- ja säilytystiloja. Viherkatot, kattopuutarha ja korttelin yhteispiha tukevat luonnon monimuotoisuutta.

Ympäristöystävällistä asumista

Puurakentamisen ja ilmastontutkimuksen asiantuntijoista koostuneen valitsijaraadin palkintoperustelujen mukaan on tärkeää, että myös pieni- ja keskituloisille tarjotaan mahdollisuuksia asua ilmasto- ja ympäristöystävällisesti ja viihtyisästi.

”Kaikelta asuntotuotannolta, kohtuuhintaiseltakin, on edellytettävä laatua ja osallistumista rakentamisen päästöjen vähentämiseen. TA-Asumisoikeus Oy osoittaa Lohjalla tason, johon jokaisen kerrostalohankkeen Suomessa nykyisin vähintään tulisi yltää”, asiantuntijaraadissa mukana ollut Suomen ilmastopaneelin jäsen ja kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja professori Jyri Seppälä kommentoi.

Valinnassa painoi myös TA-Yhtiöiden pitkäaikainen työ ympäristöystävällisen rakentamisen ja asumisen puolesta.

”Olemme jo vuosien ajan määrätietoisesti ja järjestelmällisesti kehittäneet kohtuuhintaista asuntotuotantoa ympäristövaikutukset kokonaisvaltaisesti huomioivaan suuntaan. Tämä on hieno kunnianosoitus siitä pitkäjänteisestä työstä, joka jatkuu messujen jälkeenkin”, TA-Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Esa Mustonen sanoo.

Palkinnoksi saadun 1000 euron lahjoituksen TA-Yhtiöt ohjasi Luonnonperintäsäätiön metsien suojelun.

Asuntomessut on avoinna Lohjan Hiidensalmella vielä 8.8.2021 saakka.

Lue lisää:

Asuntomessutalojen hiilijalanjäljet lasketaan Lohjalla uudella arviointimenetelmällä

Tässä ovat Lohjan Asuntomessujen kolme parasta taloa!

Nämä kaikki voit nähdä Lohjan Asuntomessuilla!