Espoon Kivenlahdessa keskelle metro- ja kauppakeskustyömaata joutuneen asuintalon asukkaat tulevat saamaan vastikehyvitystä. Vastiketta tullaan maksamaan sen mukaan kuinka pahasti työmaa asuntoon vaikuttaa.

Kiinteistö Oy Lippulaivan omistava Citycon korvaa Espoon Merikarhunkujan asukkaille maksetut vastikehyvitykset. Asuintalo on joutunut keskelle metro- ja kauppakeskustyömaata, mikä on aiheuttanut kohtuutonta haittaa asumiseen. Asuintalon haasteista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat 15.12.2017.

”Vastikehyvityksiin päädyttiin muun muassa siksi, että talon parvekkeille jouduttiin tekemään hätäpoistumistiet ja näin ollen asukkaiden yksityisyys häiriintyi. Lisäksi työmaan pöly-, melu- ja muut haitat ovat olleet merkittäviä”, kertoo Asokotien vt. toimitusjohtaja Esa Kankainen.

Asokotien mukaan hyvitykset pienenevät vuonna 2018, koska muun muassa räjäytykset vähenevät tuntuvasti. Hyvityksiä tullaan maksamaan ensi vuoden kesäkuuhun saakka, jolloin tilanne arvioidaan uudelleen.

”Sovimme heti vastikehyvityksistä asukkaiden kanssa, jotta he eivät joutuneet odottamaan korvausvaatimusten käsittelyä. Olemme sen jälkeen sopineet Kiinteistö Oy Lippulaivaa rakennuttavan Cityconin kanssa, että he tulevat korvaamaan vastikehyvitykset. Länsimetro sen sijaan ei ole suostunut korvausmenettelyyn, toteaa Kankainen.

Kankaisen mukaan, että pääkaupunkiseudun kasvussa tulee ottaa huomioon asuvien asukkaiden kokema asumisviihtyisyys. Se on osa yhteiskuntavastuullista toimintaa.

”On selvää, että kasvava kaupunkiseutu aiheuttaa monenlaista haittaa olemassa oleville asukkaille. Hyvällä yhteistyöllä haitat saadaan kuitenkin minimoitua. Asokotien lähtökohtana on luoda asukkaille turvallisia koteja ja asuinympäristöjä ja siksi kannamme vastuumme myös tämän kaltaisissa asioissa.”