Sähköä kuluu kavalasti. Käännät katseesi asunnossa mihin tahansa, aina jokin laite käyttää energiaa. Lattiassa, katossa, kaapeissa, pihalla, seinissä – kaikkialla virtaa. Mutta miten paljon?

Sähkömittarin kiekko etenee vinhastikin, mutta sen avulla on työlästä ja lähes mahdotonta selvittää, mihin ja miten paljon sähköä virtaa. Kaikissa asunnoissa ei mittaria edes ole.

Vantaan Energia on kokeillut täysin uutta tapaa tarjota palautetta sähkönkulutuksesta. Taustalla on mittauksiin erikoistunut, suomalainen BaseN-yhtiö, joka on kehittänyt helpon ja edullisen tavan tuottaa tarkkaa asuntokohtaista ja ajantasaista kulutustietoa.

Palvelu tulee saataville kesään 2008 mennessä.

Kuluttajan sähkökaappiin asennetaan agentiksi kutsuttu laite, joka kirjaa tietoja sähkönkulutuksesta. Laite lähettää minuutin välein tiedon BaseN-yhtiön palvelimelle. Kuluttaja näkee mittaustuloksen reaaliaikaisena internetissä.

Kun laite on kytketty, se alkaa lähettää tietoja välittömästi. Asiakkaalle luodulta omalta internetsivulta tietoja on helppo lukea. Käyrää voi tarkastella useilla eri tavoilla, esimerkiksi kahden peräkkäisen vuorokauden kulutuksen voi ottaa samanaikaisesti vertailuun kahdessa vierekkäisessä ikkunassa.

Salasanan suojaamalta sivulta voi myös lukea kulutuksen koko mittausajalta ja energian hinnan euroina esimerkiksi vuoden keskikulutuksen mukaan. Yö- ja päiväsähkön erittelyjä ei nähdä.

Sähkönkulutuskäyrä

Mitä kuva kertoo?

Kuvasta näkyy kodin kaikkien sähkölaitteiden yhteinen hetkellinen sähkönkulutus eli sähköteho. Yksittäisten suuritehoisten laitteiden kytkeytyminen päälle näkyy tehopiikkeinä.

Kuvan esimerkkikohteesta on tiedossa, että uunia käytettiin klo 15 alkaen, astianpesukone käynnistettiin klo 16 ja sauna kytkettiin lämpenemään klo 17. Nämä sähkötehon hyppäykset voi havaita käyrästä. Saunan kiuas oli kytkettynä klo 17–18.30, joten suurin osa sen ajanjakson energian käytöstä on ollut kiukaan kulutusta.

Kuvan aiheena oleva koti on sähkölämmitteinen. Niinpä kello 22 tapahtunut suuri tehohyppäys on kohteessa aiheutunut pääasiassa sähkölämmityksen ja lämpimän käyttöveden kytkeytymisestä päälle. Näin tapahtuu tyypillisesti varaavissa sähkölämmityskohteissa, joissa kannattaa käyttää yösähköä kaksiaikatariffin vuoksi.

Lue asiasta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 1/08