Asunnot menevät yhä kaupaksi myös pienemmissä kaupungeissa, ja omistusasuminen on hyvä asumismuoto edelleen ympäri Suomen. Asiantuntija kehottaa kuitenkin säästämään myös muuhun kuin asuntoon.

Säästöpankkiryhmään kuuluvan Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ihmettelee mustavalkoista puhetta asuntomarkkinoista.

”On rohkeaa väittää, että asunto kannattaisi omistaa tai ostaa vain suurista kaupungeista, joissa hinnat nousevat”, toteaa Rantanen.

Hän muistuttaa, että suurimmalle osalle suomalaisista asunto on koti, ei sijoituskohde. Suurin osa myös vaihtaa kotia ja muuttaa oman paikkakuntansa sisällä, kohtuullisen lähelle entistä kotiaan.

”Tällöin asunnon arvon mahdollisella laskulla ei ole käytännön merkitystä, sillä hintojen kehitys eri asuntotyypeissä on hyvin samankaltainen”, Rantanen jatkaa.

Korot pysyvät alhaalla

”Koko maan tasolla vuokrat ovat nousseet viime vuosina asuntojen hintoja nopeammin, mikä osaltaan lisää omistusasumisen houkuttelevuutta. Lisäksi palkansaajien ansiotasot ovat nousseet asuntojen hintoja nopeammin, joten monella paikkakunnalla omistusasuminen on entistä helpommin saavutettavissa”, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

Hänen mukaansa todennäköisesti vielä vuosia alhaisena pysyvät korot kallistavat vaakakupin entistä enemmän omistusasumisen puolelle.

”Koron pitää nousta useita prosenttiyksiköitä ennen kuin se alkaa tehdä kunnolla hallaa asuntovelallisille, ainakin jos perheen taloustilanne on sama kuin lainanottohetkellä.”

Pohjois-Suomi vetää

Tilastojen mukaan asunnot käyvät hyvin kaupaksi myös monissa keskisuurissa kaupungeissa ja muuttotappiokunnissa.

”Esimerkiksi Rovaniemellä tehtiin viime vuonna 8,6 prosenttia enemmän asuntokauppoja kuin vuonna 2018”, toteaa Rantanen.

Hän kertoo, että Raumalla asuntokauppojen määrä kasvoi vuonna 2019 peräti 20,7 prosenttia, Salossa 8,3 prosenttia ja Seinäjoella 7,2 prosenttia. Hämeenlinnassa käytettyjä asuntoja myytiin 9,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pääkaupunkiseudun tai kasvukeskusten ulkopuolella asuvien mahdollisuudet säästää ovat usein helpommat, koska asumismenot ovat selkeästi alhaisemmat.

”Omaan asuntoon säästäminen on parempaa säästämistä kuin ettei säästä ollenkaan. Helposti käy niin, että jos asut vuokralla, säästäminen unohtuu kokonaan”, Mikkonen toteaa.