Kiinteistömaailman, eCraftin ja Etuovi.comin vuoden alussa julkaisema osakeasuntojen hintakehitysennuste paljastaa, että perinteisellä kauppatavalla tehdyissä asuntokaupoissa valtakunnan keskimääräinen hinnanalennus on 4,5 % pyyntihinnasta. Eniten neuvotteluvaraa on Itä-Suomessa, vähinten Helsingissä, Keravalla, Turussa ja Pirkkala Tampereella.

Ennustepäivitys kertoo, että asuntojen hinnat ovat edelleen vakaita tai nousussa paikkakunnilla, joissa asuu 90 prosenttia suomalaisista. Hinnat ovat uuden ennusteen mukaan yli prosentin nousussa 13 paikkakunnalla, tasaisia 154 paikkakunnalla ja laskussa 66 paikkakunnalla.

Myönteisimmän hintakehityksen kärkialueita on kolme: ykkösenä pääkaupunkiseutu, toisena parhaan hintakehityksen alueena ennusteessa nousevat Tampere ja Oulu naapurikuntineen sekä Turku.

”Kolmantena vahvana näyttäytyy edelleen Pohjanmaan rannikko”, kertoo eCraftin johtava data-analyytikko Tommi Vilkamo.

Hinta kohdilleen, niin kauppa käy

Kun asuntokauppa-aineistossa tarkasteltiin myös pyynti- ja toteutuneita kauppahintoja, löydettiin neuvotteluvarassa alueellisia eroja. Vaikka merkittävä osa asuntokaupoista tehdään pyydetyllä hinnalla, on neuvotteluvaralla kuitenkin merkitystä osassa kaupoista.

Niin sanotulla perinteisellä kauppatavalla tehdyissä asuntokaupoissa valtakunnan keskimääräinen (mediaani) hinnanalennus on 4,5% pyyntihinnasta. Pienimmän noin 3 prosentin mediaanineuvotteluvaran kärjen muodostavat Pirkkala Tampere, Helsinki, Kerava ja Turku. Toisessa ääripäässä ovat Kotka, Imatra ja Savonlinna, jossa hinta vastaavasti (mediaani) alenee pyydetystä 7 prosenttia.

”Ainakin jossain määrin voidaan puhua kulttuurieroista paikkakuntien välillä. Jos kauppatavaksi valitaan perinteinen kauppatapa, Itä-Suomen kaupungeissa hinta tunnutaan useammin asetettavan tasolle, jossa ostajalle loppujen lopuksi jää neuvotteluvaraa. Listan toisen pään kaupungeissa ei vastaavaa yhtä paljon ole”, pohtii Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

”Neuvotteluvaran lisäksi oli mielenkiintoista havaita, että markkinahintaa korkeampi pyyntihinta lisää kyllä merkittävästi myyntiaikaa, mutta vain hieman toteutuvaa kauppahintaa”, sanoo vt. toimitusjohtaja Heikki Huttunen Etuovi.comista.

Myynnin venyessä pyyntihinnan alentaminen edesauttaa merkittävästi myyntiä. Pienet pyyntihinnan alennukset ei kuitenkaan vaikuta toteutuvaan kauppahintaan merkittävästi. Tyypillinen hinnanalennus on 2-7 prosenttia.