Kiinteistömaailman tekoälypohjainen ennuste näyttää asuntojen hintojen nousevan keskimäärin 3,1 prosenttia tulevan 12 kuukauden aikana.

Suomen asuntokauppa on käynyt tänä vuonna vilkkaampana kuin moniin vuosiin. Kovin kysyntäpiikki on kuitenkin ohi. Kesällä kauppamäärät hieman laskivat viime vuoteen verrattuna, mutta olivat silti edellä aiempia vuosia 2010-luvulla. Vuodesta 2021 on tulossa 2000-luvun vilkkain asuntokauppavuosi.

”Yli puolet välittäjistä ennustaa markkinan kiihtymistä talouden parantumisen myötä. Hintakuplaa ei myöskään ole näkyvissä asuntomarkkinoilla”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Tekoäly ennustaa hintojen nousevan

Kiinteistömaailma on tehnyt tekoälymalliin pohjautuvan ennusteen asuntokaupan hintojen tulevaisuudesta. Ennuste lupaa keskimääräistä 3,1 prosentin hinnannousua seuraavan 12 kuukauden aikana.

Vahvimmat kasvajat ovat Kiinteistömaailman ennusteen mukaan Turku ja Tampere sekä niiden jälkeen pääkaupunkiseutu. Pienemmillekin paikkakunnille uusi ennuste arvioi plusmerkkistä kehitystä vahvan kesäkauden jatkona.

”Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet ennakoitua selkeästi paremman hinnankehityksen aikaa: asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat nousseet koko maassa keskimäärin 4,5 prosenttia. Viime kesän asuntokaupan kuumimpien ylilyöntien jälkeen odotettavissa on vakaampaa kehitystä” sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Mökkikaupan sesonki on normaalivuotena korkeimmillaan keskikesällä. Tänä kesänä mökkejä on myyty vilkkaasti, mutta kasvu on Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan tasaantumassa normaaliksi. Oikein hinnoitellut hyvät mökit käyvät edelleen nopeasti kaupaksi.

Loppusyksystä mökkikaupan ja -hintojen odotetaan laskevan.

”Nyt on ostajille parhaat hetket löytää mökki ensi kesäksi ennen lumen tuloa”, kommentoi SKVL:n Mannerberg.

Lue lisää:

Mökin ostaja, laita nämä asiat tarkistuslistalle!

Asunnot muuttuvat: Entisen kaksion neliöt ovat nyt kolmiossa