Asuntokauppa on vastoin ennusteita vilkastunut viime maaliskuusta lähtien. Käytettyjen asuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet etenkin pääkaupunkiseudulla.

Kiinteistövälitysketju Sp-Koti kertoo, että kesäkuukausien aikana heillä on rikottu kaikkien aikojen ennätyksiä sekä kauppamäärissä että liikevaihdossa.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan volyymin ennustettiin laskevan tänä vuonna 2–5 prosenttia.

”Tällä hetkellä käytettyjen asuntojen markkina on kuitenkin 2,2 prosenttia plussalla ja kokonaismarkkinakin 0,2 prosenttia. Huolimatta kotimaan vaalikeväästä, hallituspohjan muutoksista ja lukuisista kansainvälisistä epävarmuustekijöistä, asuntokauppa on käynyt vilkkaana”, Rantanen kertoo.

Yrityksen asuntonäytöillä on käynyt maaliskuusta lähtien paljon asiakkaita, ja myös uusia kohteita tulee jatkuvasti myyntiin ennätysvauhtia.

”Heinäkuussakin myimme asuntoja lähes 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.”

Isot kaupungit vetävät

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2018 heinäkuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla 2,1 prosenttia ja laskivat muualla maassa 2,8 prosenttia.

Sen tietojen mukaan tammi-heinäkuussa koko maassa tehtiin 31 902 vanhojen osakeasuntojen kauppaa, mikä vastaa viime vuoden tasoa. Pääkaupunkiseudulla asunnot menivät kuitenkin paremmin kaupaksi, nousua oli 4,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Muualla maassa kauppoja on Tilastokeskuksella tiedossa 1,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Asunnonvälittäjä rohkaisee kuluttajia asuntokaupoille, vaikka kuluttajien luottamus omaa taloudellista tilannettaan kohtaan onkin Tilastokeskuksen mukaan laskenut. Odotus Suomen taloudesta on kuluttajilla pessimistinen.

”Asuntomarkkinoihin vahvimmin vaikuttavat tekijät ovat edelleen hyvällä mallilla. Korkojen suhteen ei ole huolta pitkään aikaan, eikä työllisyydessäkään ole tapahtunut olennaisia muutoksia huonompaan suuntaan”, sanoo Rantanen.

”On todennäköistä, että Euroopan keskuspankki laskee jälleen ohjauskorkoa syyskuussa. Tämän seurauksena pankeille tullee painetta alkaa periä talletuksista maksua asiakkailtaan. Sillä voi olla positiivinen vaikutus asuntokauppaan. Jos tilille kertyneistä säästöistä täytyy alkaa maksaa pankille, saattaa asunnon ostaminen nousta vaihtoehdoksi monelle”, Rantanen toteaa.