Miten ostat asunnon kuumilla markkinoilla? Yhtä tärkeää kuin on osata myydä asunto, on osata myös ostaa asunto. 

Asuntokaupassa eletään myyjän markkinoita ja ostajia on liikkeellä paljon. Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Leena Tuijula neuvoo asunnon etsijöitä seuraamaan markkinoita ja selmentämään itselle ne tärkeät asunnon löytämisen kriteerit.

”Seuraa sitten näihin toiveisiin sopivia myytäviä asuntoja netin asuntoportaaleissa”, sanoo Leena Tuijula.

Kun seuraa myyntiin tulevia asuntoja, oppii hahmottamaan minkälaiset asunnot menevät nopeasti kaupaksi ja mikä on yleinen hintapyyntötaso. Asuntojen esittelytietoja kannattaa lukea ja vastikkeiden hintoja vertailla. Myös remonttihistoriaa ja tulevia korjaustarpeita on hyvä käydä läpi.

Seuraava askel on keskustella kokeneen kiinteistönvälittäjän kanssa. Hänelle voit kertoa omia hakuehtojasi ja saada vinkkejä, ja hän myös kertoo, ovatko hakuehtosi realistiset.

Rahoitus valmiiksi, neuvoo kiineistönvälittäjä

Kuumilla markkinoilla nopeus on valttia, kun sopiva kohde löytyy. Lainapäätös on hyvä hakea etukäteen ja selvittää paljonko rahaa voit käyttää asunnon ostoon.

”Päätöksen tarjouksen hyväksymisestä tekee aina sen omistaja, ei välittäjä. Olet etulyöntiasemassa muihin ostajiin nähden, kun sinulla on rahoitus valmiina ja tarjous on lähellä myyntiesitteessä ilmoitettuja ehtoja”, Tuijula sanoo.

”Kuumilla markkinoilla tehdään myös hyvin usein tarjouksia yli pyydetyn hinnan. Turha kikkailu ”kepillä jäätä” -tarjouksen kanssa on usein liian hidasta. Silloin toinen ostaja tuleekin yleensä takavasemmalta ja tekee kerralla kunnon tarjouksen, jonka myyjä hyväksyy siltä istumalta.”