Asuntokaupassa vahvistuu viime vuonna alkanut trendi laitakaupunkien ja omakotitaloasumisen vahvistumisesta. Markkinoilla on edelleen enemmän kysyntää kuin tarjontaa.

Suuntaus poispäin keskustoista alkoi näkyä asuntokaupassa jo viime vuonna. Sen voi odottaa vähintäänkin jatkuvan, ellei kiihtyvän.

Kaupunkien keskustoista halutaan nyt pois. Taustalla ovat niin koronapandemia ja sen laajat yhteiskunnalliset vaikutukset, etätyömahdollisuuksien koheneminen ja halu saada oma piha sekä tilaa. Myös oman maksukyvyn aleneminen lisää liikettä pois kalleimmista neliöistä.

”Nyt puhutaan paljon maalle muuttamisesta, mutta todellisuudessa suunta keskustoista ulospäin tarkoittaa voittopuolisesti saman paikkakunnan laitakaupunkia ja omakotitaloalueita. Ja Uudenmaan kohdalla osittain pääkaupunkiseudun ympäryskuntia. Kuten aina, nytkin valtaosa muutoista tehdään paikkakunnan sisällä”, sanoo Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen.

Muuttohalukkuus suuntautuu kohti saman paikkakunnan laitakaupunkia ja omakotitaloalueita,  Uudellamaalla osittain myös pääkaupunkiseudun ympäryskuntia. Markkinoilla on edelleen kysyntää enemmän kuin tarjontaa.

Vinkit onnistuneeseen asuntokauppaan

1 Kerro asunnostasi kattavasti ja rehellisesti. Selvitä tarkat ja kattavat tiedot asunnosta ja tuon ne esiin jo myynti-ilmoituksessa.

2 Panosta valokuviin ja videoihin. Stailatut valokuvat ja videoesittely ovat asioita, joita uutta kotia etsivät osaavat nykyään odottaa asuntoilmoituksilta. Valokuviin kannattaa luoda ammattimainen valaistus ja irtotavaraa jättää esille harkitusti. Siisteys on ensiarvoisen tärkeää. Harkitse myös droonivideota talosta lintuperspektiivistä. Myynti-ilmoituksessa on tärkeää olla myös pohjapiirrustus.

3 Aseta lähtöhinta sopivan korkeaksi. Tutki alueen hintataso ja arvioi asunnon kunto. Mahdolliset remontit vaikuttavat myös asunnon myyntihintaan.

4 Ostaja on ostamassa omaa kotia, ei sinun kotiasi. Keskeneräiset remontit kannattaa saattaa loppuun ennen asunnon myyntiä. Näyttöjä varten asunnon on tärkeää olla siivottu ja pelkistetty. Kotisi omaleimaisuuden korostaminen ei välttämättä ole eduksi. Ostaja on ostamassa asuntoa, ei sinun kotiasi.

5 Älä tingi kerralla liikaa. Kiinteällä pyyntihinnalla asuntoa kaupattaessa päädytään yleensä hintaneuvotteluun. Ostajapuolen tarjoukseen vastaaminen on aina tarkka paikka. Liian pieni vastaantulo voi karkottaa ostajan, mutta jokainen myönnytys on sinun kukkarostasi pois.