Asuntokaupat voi ensi vuoden alusta lähtien tehdä vaikka omalla kotisohvalla istuen. Tämän mahdollistaa asunto-osakkeiden siirtyminen sähköiseen rekisteriin vaiheittain tammikuusta 2019 alkaen.

Ensimmäisessä vaiheessa rekisteriin tulevat uudet asunto-osakeyhtiöt, ja seuraavissa vaiheissa jo olemassa olevat asunto-osakkeet muunnetaan sähköisiksi. Rekisteriä valmistellaan parhaillaan maa- ja metsätalousministeriön ASREK-hankkeessa yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa. Osakehuoneistorekisteriä rakentaa Maanmittauslaitos yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon ja Väestörekisterikeskuksen kanssa.

Danske Bank ja Kiinteistömaailma ovat mukana rakentamassa asunto-osakkeiden sähköistä kaupankäyntijärjestelmää, joka mahdollistaa asuntokaupan alusta loppuun digitaalisessa ympäristössä, ilman pankissa käyntiä. Sähköistä kaupankäyntijärjestelmää rakentaa teknologiayritys Tomorrow Labs yhdessä yksityisten sekä julkishallinnollisten toimijoiden kanssa. Asunto-osakkeiden digitaalinen kaupankäyntijärjestelmä pohjautuu lohkoketjuteknologiaan.

”Asunto-osakkeiden sähköinen rekisteri luo edellytykset asunto-osakkeiden digitaaliselle kaupankäynnille ja siksi näemme hankkeen erittäin tärkeänä. Se luo paitsi läpinäkyvyyttä, myös edellytykset sähköiseen asiointiin ja palveluihin, sekä sähköiseen kaupankäyntiin ja vakuuksien hallintaan. Asunto-osakkeiden sähköisen rekisterin toteutustapa ja suomalainen asunto-osakeyhtiöjärjestelmä mahdollistavat sen, että meillä on mahdollisuus ottaa uusi iso askel ja tulla pohjoismaisittain edelläkävijöiksi digitaalisessa asuntokaupassa”, kertoo Danske Bankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Kenneth Kaarnimo.

Asunto-osakkeet sähköiseen rekisteriin vuoden 2019 alusta alkaen

  • ASREKin lainsäädäntöön vaikuttavat muutokset ovat parhaillaan lausunnoilla
  • Hallituksen esitys lainsäädäntömuutoksista etenee eduskunnan käsittelyyn 9/2018
  •  Uusi lainsäädäntö astuu voimaan 1/2019. Uudet asuntoyhtiöt perustetaan vain digitaalisesti ja osakekirjoja ei näiden yhtiöiden osalta paineta. Sähköisten omistus- ja panttausmerkintöjen kirjaaminen alkaa
  •  Taloyhtiöiden osakeluettelotietojen ylläpidon siirto osakehuoneistorekisteriin alkaa vuoden 2019 aikana
  • Sähköisessä muodossa olevien osakekirjojen kauppaa varten tarvitaan uusi kaupankäyntijärjestelmä, jota teknologiayritys Tomorrow Labs valmistelee yhdessä kumppaniverkostonsa kanssa.