Asuntokaupan ympärillä on ollut jo pidempään uudenlaista varovaisuutta. Vielä alkuvuodesta yksiöt ja kaksiot menivät nopeasti kaupaksi, mutta nyt sijoittajamarkkinat ovat hiipuneet.

Asuntokaupan varovaisuus näkyy nyt myös aiemmin hyvin nopeasti kaupaksi menneiden yksiöiden kohdalla. Ensiasunnon ostajat haluavat aiempaa enemmän neliöitä ja puntaroivat uuden ja käytetyn asunnon välillä.

”Myös arvot ja asenteet omistamista kohtaan ovat muuttuneet. Uskon kuitenkin, että ympäristötietoisuuden ja ekologisten arvojen vahvistuessa ihmiset laittavat rahojaan mieluummin kiinni omaan kotiin kuin kuluttamiseen”, pohtii SP-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

”Meitä on jo varoitettu asuntolainojen korkojen noususta. Euroopan keskuspankki on ilmoittanut nostavansa korkoja aikaisintaan ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Jos talouden mittarit alkavat kuitenkin hiipua, kuten on ennustettu, en usko korkojen nousuun vielä vuoden kuluttua”, sanoo Rantanen.

Kysyntää asunnoilla, joissa hinta on realistinen

Suurimmalla osalla kodin vaihtoa ja uuden asunnon ostoa harkitsevista on suurin osa omasta varallisuudesta kiinni nykyisessä, halvemmassa asunnossa. Ostopäätöksessä ratkaisevinta on se, mitä nykyisestä asunnosta voi saada ja kuinka paljon on kykyä ottaa lisää lainaa.

Kullakin asuinalueella ja asuntotyypillä on oma hintatasonsa, jonka yli mentäessä kysyntä laskee rajusti. Alueen hitnatasoon nähden liian kovat hintapyynnöt eivät enää kiinnosta asunnonhankkijaa. Kiinnostuksen puteominen näkyy selvimmin isoissa omakotitaloissa ja ns. miljoonakohteissa.

”Lainakaton kiristymisen myötä lainan saannin ehdot ovat entisestään kiristyneet. Tällä on vaikutusta ostajien kipurajoihin, ja sitä kautta asuntojen toteutuneisiin kauppahintoihin ja myyntiaikoihin”, toteaa Rantanen.

Rantasen mukaan myös sillä on merkitystä, kuinka paljon alueella on samantyyppisiä asuntoja myynnissä samaan aikaan. Kohteet kilpailevat samoista asiakkaista.

”Kannattaisi muistaa, että kauppojen toteutumisen kannalta ensimmäinen myyntikuukausi on kriittinen. Jos asuntoa lähdetään myymään liian korkealla hinnalla, on ostajan löytyminen vaikeampaa hinnantarkistustenkin jälkeen. Yleensä aina myyjä häviää, jos myynti on aloitettu liian kovalla hinnalla. Me elämme ostajan markkinoiden aikaa.”