Asuntokauppa on ottanut viime viikkoina digiloikan ja sopeutunut muuttuneeseen tilanteeseen. Videoneuvottelut, asuntojen live-esittelyt ja digitaaliset kotikäynnit mahdollistavat asuntojen myynnin myös poikkeusaikana.

Monet kiinteistövälitysyritykset ovat muokanneet toimintaansa poikkeusaikana. Kiinteistömaailma ilmoittaa aloittaneensa Digikotikäynnit, jolloin kiinteistövälittäjän voi tavata omasta kodista käsin ja saada henkilökohtaista palvelua. Huoneistokeskus neuvoo asiakkaitaan olemaan heihin yhteydessä esimerkiksi WhatsApp-sovelluksen avulla, ja Sp-Koti on aloittanut asuntojen live-esittelyt asiakkailleen.

”Yleisten asuntonäyttöjen sijaan esittelemme toistaiseksi asuntoja vain yksityisnäytöillä”, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

”Sähköinen kaupankäynti on ollut jo vuosien ajan tulossa alallemme. Koronavirus on vauhdittanut sen yleistymistä. Jo nyt asuntokauppoja tehdään digitaalisesti enemmän kuin normaalitilanteessa. Uskon, että koronaviruksen vaikutuksesta sähköisten työkalujen käyttö tulee merkittävästi lisääntymään.”

Digi ei korvaa käyntiä paikan päällä

Tällä hetkellä videoneuvottelut korvaavat asiakastapaamisia, arvio-, toimeksianto- ja tarjousneuvotteluja saman pöydän ääressä. SP-Kodin asuntojen live-esittelyt toimivat toimivan kännyköiden välityksellä.

”Live-esittelyssä kiinnostuneet voivat esittää välittäjälle kysymyksiä samanaikaisesti, kun hän esittelee asuntoa ja sen yksityiskohtia”, Rantanen selittää.

Rantanen kuitenkin korostaa, että vaikka virtuaaliset asuntonäytöt yleistyvät, tulee ostajan aina tutustua kohteeseen huolellisesti myös paikan päällä.