Asuntokauppa kehittyi myönteisesti alkuvuonna verrattuna vuodentakaiseen. Kauppa kasvoi niin uusissa ja vanhoissa asunnoissa. Myös asuntojen myyntiajat ovat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan lyhentyneet.

Käytettyjä kerrostaloasuntoja myytiin helmikuussa seitsemän ja rivitaloasuntoja lähes kuusi prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Myös vanhojen omakotitalojen kauppa kävi. Niitä myytiin 2,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

”Alkuvuosi on käynnistynyt lupaavasti. Vanhojen asuntojen kauppakertymä oli 7,5 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Myös uudisasuntojen kauppa oli vahvassa vedossa”, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila kertoo.

Rahaa saa kohtuullisella hinnalla

Asuntokauppaa vilkastuttaa myönteinen taloustilanne ja rahoitusratkaisut. Rahaa asuntoon on pankeista saatavilla, korkotaso on kohtuullinen ja mieluisia ostokohteita löytyy. Asuntokauppa vaikuttaa positiivisesti moneen suuntaan yhteiskunnassa kuten rahoitussektorille, palveluihin, rakentamisalalle, rauta- ja erikoiskauppoihin.

”Kuluttajien usko tulevaisuuteen on vahvistunut ja talouden näkymät ovat hyvät. Uskon vireen jatkuvan myös lähikuukausina”, Jukka Malila sanoo.

Asuntokaupoilla on Suomen talouteen myönteiset ja pitkäkantoiset vaikutukset. Ihmiset sitoutuvat hoitamaan talouttaan pitkäjänteisesti ja kauan, kun ovat uuden kodin ostaneet. Lainoista huolehditaan ja korkoja maksetaan. Urakka kestää yleensä vuosikausia. Helmikuussa käytettyjä osakeasuntoja välitettiin 2640, rivitaloja 1200 ja omakotitaloja 950 kappaletta.

Myyntiajat ovat lyhentyneet

Kerrostalojen myyntiajat ovat lyhentyneet koko maassa. Pääkaupunkiseudulla myös rivi- ja omakotitalot käyvät kaupaksi entistä rivakammin viime vuoteen verrattuna. Muualla Suomessa rivi- ja omakotitaloja saatetaan joutua kauppaamaan kauemmin kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasunto meni kaupaksi keskimäärin 63 vuorokaudessa tämän vuoden alkukuukausina. Muualla Suomessa kerrostalohuoneiston myyntiaika oli 85 vuorokautta. Vanha omakotitalo kaupattiin pääkaupunkiseudulla 119 vuorokaudessa ja muualla maassa kauppa vaati keskimäärin 140 vuorokautta.