Asuntokauppaa jumittaa hyvien myytävien asuntojen puute. Ostajat ovat edelleen aktiivisia, ja erityisesti suuret ikäluokat ovat halukkaita asunnonvaihtoon.

Suomen suurin asuntokaupan verkosto Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ennustaa vahvan markkinan jatkuvan vuonna 2022. Ostajat ovat edelleen aktiivisia, mutta pula hyvistä myytävistä asunnoista on suurin jarru markkinoilla. Suurten ikäluokkien lisääntyvä liikehdintä tuo mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kun koronan aiheuttama epäröinti väistyy.

”Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Asuntojen ostajat ovat edelleen hyvin halukkaita tekemään päätöksiä, mutta myyjien varovaisuus näkyy myyntiluvuissa.

”Nyt tilanne lukkiutuu siihen, että ostettavaa ei löydy ja oman asunnon myyntiä pantataan”, Mannerberg kuvailee.

Koronapandemia ei latista asuntokauppaa

Koronaepidemian vaikutus on SKVL:n mukaan markkinoihin hyvin lievä, sillä ostajien maksukyky on hyvä. Rahoitusmarkkinat ovat myös pysyneet motivoivina, vaikka pankkien palveluissa on ollut viiveitä.

”Moni tulkitsee markkinoiden kiihtyneen erityisesti koronaepidemian vuoksi. Tämä ei itse asiassa ole tilastoissa nähtävissä niin selvästi, sillä markkinat aloittivat vahvan elpymisen jo pari vuotta aiemmin”, korostaa SKVL:n Mannerberg. ”Kyse on pysyvämmästä tilanteesta, jossa asunnonvaihto on osa elämän perusprosessia.”

Suurimmat odotukset asuntokaupan suhteen ovat kasvukeskuksissa. Alueelliset erot paikkakuntien välillä voivat olla suurehkoja, kun oikeanlainen tarjonta puuttuu. Uudempia omakotitaloja kysytään edelleen. Suuremmat asunnot kiinnostavat myös kerrostaloissa ja vuokramarkkinoilla.

Suuret ikäluokat kiinnostuneet tekemään asuntokauppaa

SKVL:n mukaan Suomessa on näkyvissä mielenkiintoinen asuntomarkkinatilanne.

”Suuret ikäluokat tulevat olemaan liikkeellä sekä myyjinä että ostajina. Seuraavina vuosina tulemme näkemään merkittävissä määrin asunnonvaihtajia kasvavasta ikääntyvästä ikäluokasta. He ovat myymässä isompia asuntojaan ja vastaavasti kysyntä isommista asunnoista on korkealla”, kertoo Mannerberg.

Kaupantekoa voi hiastaa se, että ikääntyväa talokantaa ei kysytä niin paljon kuin uudempia pientaloja. Uudistuotannon rooli on myös merkittävä, jotta ikääntyville löytyy kohtuuhintaista ostettavaa hyvien palveluiden lähettyvillä.

Mökkikauppa jatkuu hyvänä

Pieniä asuntoja on tällä hetkjellä tarjolla poikkeuksellisen paljon, mikä hyödyttää nuoria ensiasunnon ostajia. Syynä vapaana olevien pienten asuntojen määrään on vuokramarkkinoiden alhaisemmasta kysynnästä ja sijoittajien liikehdinnästä.

Vapaa-ajan asuntojen kysyntä rauhoittu vuoden 2021 loppupuolella. SKVL:n ennusteessa kuitenkin uskotaan, että kysyntä jatkuu hyvällä tasolla myös vuonna 2022. Osaltaan mökkimarkkinan tarjontaa lisää suurten ikäluokkien halu luopua pitkäaikaisista loma-asunnoistaan.

Lue lisää:

Pyörre on Asuntomessujen puhutuin talo