Alkuvuonna vallalla ollut markkinaoptimismi tulee asiantuntijoiden mukaan heijastumaan myös asuntolainojen korkoihin. Ensimmäisenä nousevat pitkät korot, mutta euriborit seuraavat pian perässä. Ensi vuonna asuntovelallinen maksaa marginaalin lisäksi jo vähän korkoakin.

Korkomarkkinoita seuraava analyytikko Sanna Kurrosen mukaan rahamarkkinat hinnoittelevat Euroopan keskuspankille ensimmäistä koronnostoa jo alkuvuoteen 2019.

”Mikäli markkinat ovat oikeassa, 12 kuukauden euribor pinnistäisi todennäköisesti samoihin aikoihin positiivisille luvuille”, Kurronen arvioi.

Toistaiseksi markkinat hinnoittelevat koronnostojen jatkuvan tämän jälkeen noin 0,4 prosenttiyksikön vuosivauhtia.

”Tätä vauhtia 12 kuukauden euribor olisi todennäköisesti yhä vuoden 2020 alussa vain noin 0,6 %, mikä tarkoittaisi 20 vuoden ja 200 000 euron asuntolainalla noin 50 euron kuukausittaista lisäystä korkomenoihin tasaeräisellä maksuohjelmalla.”

Koronnousun suoja jopa yli puolessa asuntolainoista

Pankit rohkaisevat asiakkaitaan varautumaan korkojen nousuun hyvissä ajoin. Nordean asuntolainoista tällä hetkellä 23 prosenttia on korkosuojattu. Uusien lainojen osalta prosentti on korkeampi ja erityisesti hieman nuoremmat asiakkaat suojaavat lainansa korkosuojalla.

”Kun mennään keski-ikään ja siitä ylöspäin, muu kertynyt varallisuus usein toimii puskurina korkojen nousua vastaan. Mitä isompi laina, sitä todennäköisempää on, että asiakas haluaa korkosuojan. Isoissa lainoissa tietenkin riskikin on kotitaloudelle suurempi ja suojautumisen merkitys kasvaa”, sanoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

Järkevä koronnousulta suojautumisen kesto on Millerin mukaan maksimissaan 7-10 vuotta. Tätä pidemmät korkosuojaukset hän näkee turhiksi, sillä kustannukset nousevat ja lainasopimuksia tehdään uusiksi asunnonvaihdon yhteydessä.