Asuntomessut järjestetään Tuusulassa jo kolmatta kertaa niiden 50-vuotisen historian aikana. Ensimmäisen kerran Tuusula isännöi Asuntomessuja vuonna 1970 ja toisen kerran vuonna 2000.

Helmikuun lopulla monet Rykmentinpuiston messualueella olevat pientalot näyttivät ulkoapäin katsottuina varsin valmiilta. Messualueelle tulee vieraiden nähtäväksi sekä puurunkoisia taloja, hirsitaloja että kivitaloja. Kivitalojen pintarappaus on jo yhdessä kohteessa tehty, muissa ne tehdään kevään aikana.

Rakentamisessa on edetty jos sisätöihin, jotka ovat käynnissä jo lähes kaikissa kohteissa. Talojen sisällä tehdään nyt lattiavaluja ja asennetaan väliseiniä. Joissakin kohteissa on päästy maalaamaan sisäseiniä ja asentamaan kiinteitä kaapistoja.

Viimeiset talotyömaat pääsivät aloittamaan joulukuussa. Elementtirakentiset talot ovat edenneet nopeasti.

”Rungot nousevat viimeisenkin sokkelin päälle maaliskuussa, kun Skanskan BoKlok-tilaelementit nostetaan paikoilleen”, kertoo Tuusulan Asuntomessutoimistossa työskentelevä tiedottaja Johanna Kaunisto.

Kosteudenhallinta rakentamisen keskiössä

Leuto ja lumeton talvi on helpottanut messurakentajien työtä, kun lunta ei ole tarvinnut poistaa rakentamisen tieltä, katuja aurata ja ajoneuvoja siirtää lumiaurojen tieltä.

”Toisaalta sade on tullut vetenä, joten kosteudenhallintaan rakentamisessa on pitänyt kiinnittää enemmän huomiota”, Johanna Kaunisto toteaa.

Yleisilme alueella alkaa näyttää jo hyvältä. Aukioiden kivetykset ovat valmistuneet ja alueelle on asennettu jo esimerkiksi lasten leikkivälineitä. Katujen pohja-asvaltoinnit on saatu tehtyä, joten ne ovat valmiina keväällä tehtävää lopullista pinta-asvaltointi varten. Kivetettävien katualueiden kivetykset tehdään myös keväällä.

”Katuvalaisimet ja katupuutkin on jo pääosin asennettu. Ne ovat asentamatta enää vain niillä katualueilla, joissa kiveystyöt tehdään kevään aikana”, Kaunisto täsmentää.

Alueen puistorakentamisessa vietetään nyt talvitaukoa ja vihertöitä jatketaan huhtikuussa kasvukauden alkaessa. Kalusteet ja leikkipuiston leikkivälineet on jo asennettu paikoilleen.

Monipuolista rakentamista

Kun asuntomessalueen portit heinäkuun 10. päivänä aukeavat, pääsevät messuvieraat tutustumaan Rykmentinpuiston messualueella 27 pientaloon, kahteen kerros- ja townhouse-taloon sekä rivitaloon. Lisäksi alueelle nousee messuvieraiden vierailtavaksi myös päiväkodista, hoivakodista sekä palveluasunnoissa koostuva hoivakortteli.

Rykmentinpuiston rakentaminen jatkuu messutapahtuman jälkeekin. Siitä muodostuu myöhemmin noin 15 000 asukkaan asuinalue.

Asuntomessut järjestetään Tuusulassa 10.7.–9.8.2020. TM Rakennusmaailma julkaisee kaikki asuntomessukohteet esittelevän virallisen taloluettelon heinäkuun numerossaan. Varmista messuluettelon saanti ja tilaa TM Rakennusmaailma kotiisi!

Juttu on julkaistu ensimmäistä kertaa TM Rakennusmaailmassa 3/20.

Lue lisää:

Puurakentaminen on suuressa roolissa Asuntomessuilla Tuusulassa

Uudenlainen kaupunkipuisto Puustellinmetsä

Asuntomessualueen reunaan nousee uudenlainen Puustellinmetsän puistoalue. 1,5 hehtaarin laajuinen puistoalue aktivoi kaikenikäisiä liikkumaan, viihtymään ja jopa kasvattamaan syötäviä yrttejä tai vihanneksia.

Helmikuun lopulla puistoalue viettää vielä talvilepoa, mutta Asuntomessujen alkaessa se herää henkiin. Puistoalueelle tulee hyötypuutarha, josta kuka tahansa voi poimia yrttejä mausteeksi ruokapöytään tai raparperia ainekseksi piirakkaan.

”Kestävän asuinalueen konseptiin sisältyy mahdollisuus yhteisöllisyyteen. Tähän viljelypalstatoiminta luo hyvät puitteet”, Tuusulan asuntomessujen projektipäällikkö Riikka Uusikulku kertoo.

Kuntalaisille vuokrataan alueelta viljelypalstoja, joissa voi itse kasvattaa omia vihanneksiaan ja kukkiaan. Viihtyminen onnistuu oleskelulaitureilla, jotka sijoittuvat alueen hulevesialtaiden äärellä. Puistosta löytyy myös grillipaikka sekä retkeilyyn sopivia istuskelupaikkoja.

Lähiliikuntapaikassa pääsee liikkumaan kuntoiluvälineiden avulla. Asvaltoitu parkki mahdollistaa skuuttauksen, ja nurmialueella onnistuvat pallopelit. Pienimpiä liikkujia kiinnostaa varmasti alueelle jo pystytetty suurikokoinen kiipeilyteline.

Vehreyden lisäksi puistoalue tarjoaa silmänruokaa myös sinne sijoitettavan taiteen muodossa.

Heinäkuussa asuntomessuvieraat pääsevät ensimmäisinä tutustumaan puistoon. Messujen aikaan alueella risteileviä puistoreittejä on luvattu olevan valmiina kilometrin verran.