Sauna from Finland ry on palkinnut Asuntomessut Tuusulassa 2020 -tapahtuman viisi elämyksellisintä saunaa. Kolme saunaa palkittiin Asuntomessujen parhaina ja kaksi saunakokonaisuutta saivat kunniamaininnan.

Yhdistyksen asiantuntijaraati kiersi messuilla, haastatteli rakennuttajia ja omistajia ja valitsi joukosta kohteet, joiden sauna oli kokonaisuutena elämyksellisin.

”Koti- ja asukassaunoissa kannattaa miettiä, miten saunomiskokemuksesta saa mahdollisimman rentouttavan ja moniaistisen. Saunan lisäksi myös pesu- ja vilvoittelutilat ovat tärkeä osa saunomista”, toteaa Carita Harju, Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja ja asiantuntijaraadin edustaja.

Arvioinnissa huomioitiin aitous, moniaistisuus, läsnäolo ja rentoutuminen, hyvinvointi ja terveys, kontrasti, puhtaus, turvallisuus ja vastuullisuus.

”Asuntomessujen kohteissa painottui erityisesti kontrastin arvo, eli miten hyvin saunominen auttaa irrottautumaan jokapäiväisestä arjesta ja tarjoaa jotakin erilaista ja yllättävääkin. Saunoja ja saunomisympäristöjä oli suunniteltu upean idearikkaalla tavalla, ja niistä erottui käyttäjiensä oma tyyli ja tarpeet hienosti”, Harju kertoo.

Palkitut saunat

Kohde 4 Paritalo Veljestecon saunassa on raadin mukaan käytetty puuta on käytetty monipuolisesti ja kestävästi, mikä lisää saunaelämyksen aitoutta ja vastuullisuutta. Laaja patiotila edistää rentoutumista vilvoitellessa ja pihakeittiö tuo ruoan osaksi elämystä. Poreamme virkistää ympäri vuoden. Lounge-tilat yhdistävät sekä yhteisöllisyyden ja yksityisyyden. Elävä tuli tuo tärkeän ja nautinnollisen elementin, sillä jo pelkkä tuleen tuijottaminen auttaa hetkeen tarttumisessa. Sauna on erillään varsinaisesta asunnosta ja tarjoaa samalla toimivan vierashuoneratkaisun.

Kohteessa 6 Villa Mikael  raati kiittelee kokonaisvaltaista, laadukasta saunakokonaisuutta, jossa on läsnä kaikki saunaelämyksen ydinarvot. Erityisesti vastuullisuuden arvo korostuu saunomisen saavutettavuudessa ja esteettömyydessä, joihin on paneuduttu jo suunnitteluvaiheessa. Toteutus on täynnä toimivia ratkaisuja patiota myöten. Kuntoutus-, pesu- ja saunatilat muodostavat hienon kokonaisuuden. Löylyn kierto saunatilassa takaa hyvät löylyt. Löylyn annostelukin on vaivatonta pelkällä napin painalluksella.

Kohteessa 17 Talo Keuda on erillinen, pihalla olevan rakennuksen saunakokonaisuus. Pieni sauna on toimiva ja lauderatkaisu sallii vaivattoman siivouksen myös lauteiden alta. Sauna on kompakti ja terassialue on pieni ja toimiva keidas vilvoitteluun.

Lisäksi Sauna from Finlandin asiantuntijaraati antoi kunniamaininnan kahden kohteen, Terratinta-talo Puustellin Helmen (kohde 26) ja Honka Huomenen (kohde 41) saunakokonaisuuksille. Asiantuntijaraadin mukaan Puustellin Helmessä on rohkeasti käytetty laatoitusta niin sauna- kuin suihkutilassa, ja simpukkakuvio luo raikkaan vedellisen elämyksen. Honka Huomen saa puolestaan raadin kunniamaininnan äänimaisemasta. Saunoja voi halutessaan valita elämyksensä taustaksi luonnon ääniä, joka oli raadin mielestä oivallinen lisäelementti rentoutumiselle.