Asuntomessukotien keittiöt ovat Työtehoseuran arvion mukaan tänä vuonna talojen kokoon nähden sopusuhtaisia. Lisäkiitosta keittiöt saavat hyvästä toiminnallisuudesta.

Työtehoseura arvioi Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman messukotien keittiöiden toiminnallisuutta arjessa. Saman arvioinnin Työtehoseura on tehnyt myös messukotien muille toiminnoille, tämä arvio on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 6/22.

Työtehoseuran arvioinnin mukaan tämän vuoden messukodeissa nähdään tyylikkäitä ja vähäeleisiä avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilaa ja talojen kokoon nähden sopivan kokoisia. Ruokailutilat ovat väljiä ja keittiöiden toiminnallisuus on kautta linjan melko hyvä.

Asuntomessukotien keittiöissä otetaan perheen tarpeet huomioon

Työtehoseuran arvioinnissa painottuu keittiön toiminnallisuus estetiikkaa, ekologisuutta ja turvallisuutta unohtamatta.

”Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten siltä odotetaan toimivuutta. Kunkin perheen yksilölliset tarpeet ohjaavat suunnittelua, mutta toimivassa keittiössä toteutuu aina muutamia asukkaista riippumattomia perusasioita, kuten esimerkiksi laskutasojen sijainnin merkitys tärkeimpien toimintojen vieressä”, kertoo Työtehoseuran tutkimuspäällikkö, arkkitehti Minna Kuusela arvioinnin taustoista.

Saareke joka keittiössä

Saareke toimii monessa keittiössä työskentelytasona, tarjoilupöytänä, ruokapöytänä ja istumatyössä, jos saarekkeessa on jalkatilaa. Monen messukodin saarekkeessa on keittotaso, mutta vain parissa myös vesipiste.

Työtehoseuran arvioiden mukaan asuntomessukodeissa saarekkeiden ympärillä on pääsääntöisesti riittävästi tilaa, jota tarvitaan ovien ja laatikoiden avautumiseen ja keittiössä työskentelyyn.

Lähes kaikissa asuntomessukotien keittiösaarekkeissa on ns. tasoliesituuletin, jossa liesituuletin on integroituna keittotasoon. Tasoliesituuletin on huomaamaton eikä rajaa näkyvyyttä samalla tavoin kuin katosta roikkuva tuuletin. Tosin tällaisen liesituulettimen yhtenä etuna on työskentelyvalo. Monessa kohteessa tasoliesituulettimen läheisyydestä puuttuu kohdevalaistus.

Asuntomessukotien ykköskeittiö lapsiperheen kodissa

Työtehoseuran mukaan messujen kokonaisuudessaan toimivin keittiö löytyy Rauhalanrinteestä, jossa lapsiperheelle suunnitellun talon keittiön jokainen yksityiskohta on tarkan harkinnan tulosta.

”Messutalojen keittiöt ovat perusideoiltaan melko samankaltaisia, joten yksittäisten kohteiden esiin nostaminen on vaikeaa”, Minna Kuusela sanoo.

keittiösaareke

”Rauhalanrinteen keittiössä kodinkoneet ovat hyvällä käyttökorkeudella. Jätelajitteluun on runsaasti tilaa ja biojäteastia on sekä saarekkeessa että altaan vieressä, heti työpöytätason alapuolella. Suuressa saarekkeessa on keittotaso ja toinen keittiön vesipisteistä. Saarekkeessa on tilaa istumiseen, mikä helpottaa keittiöaskareissa ja myös muissa istumatöissä sekä ruokailussa. Astiankuivauslaatikko on altaan vieressä, ja altaan yläpuolella oleva ikkuna tuo tilaan luonnonvaloa ja avaruutta. Työpöytä- ja säilytystilaa on runsaasti ja keskeisimmissä kalusteovissa on avaamista helpottavat vetimet.”

Työtehoseura antaa kiitosta myös muutamalle muulle kodille. Kiitosta saavat Kannustalon Auman ja Kastelli Kultarannan keittiön yhteydessä olevat ruokakomerot ja Wingin avokeittiön kaksi laatikkoastianpesukonetta heti työpöytätason alapuolella, astianpesualtaan molemmin puolin.

Honka Haikussa, Kannustalon Aumassa, Neljäs Tiira -kodissa, Casa los Pinos -kodissa ja Naantalin Aurinkolinnassa kodinhoitotilat ovat kätevästi keittiön välittömässä läheisyydessä.

Lue lisää:

Tässä ovat Asuntomessujen komeimmat keittiöt!