Remontti-Reiska Jorma Piisinen katselee ulos lasitetulta terassilta

Kuopion asuntomessuilla esitellään 39 pientaloa. TM Rakennusmaailman numero 5E/10 on samalla virallinen messuluettelo, jossa kaikista messukohteista löytyy yksityiskohtaisia tietoa. Samalla saat täydellisen tietopaketin asuntomessuista 16.7.-15.8.2010. Remontti-Reiska tutustui etukäteen kohteista viiteen, hyvinkin erilaiseen. Löytyi hyvää ja huonoa.

Kuopion asuntomessualue Lehtoniemi on toukokuisena aamuna harmaa ja kolea. Päivän mittaan on tulossa tihkusadetta Kallavedeltä. Remontti-Reiska Jorma Piisinen jaksaa kuitenkin ihastella Lehtoniemen maisemia, ja syystä. Näkymät järvelle ovat hienot, ja kun alue valmistuu, siitä varmasti tulee erittäin viihtyisä.

Messukierroksemme alkaa kohteesta 28, Aamunsäde-talosta. Se on etukäteistietojen perusteella näyttänyt muista messutaloista selvästi poikkeavalta ja mielenkiintoa herättävältä. Kiinnostusta ei suinkaan vähennä, että Rakennusmestarien keskusliiton RKL:n raati valitsi sen yhdeksi messujen mallitaloista.

Raadin mielestä Aamunsäde on ”moderni puutalo, jossa puuarkkitehtuuri on otettu huomioon hyvin. Talo on rakennettu luonnon puumateriaaleista, joten lopputulos on aito ja ekologinen. Pilari- ja palkkiliitoksissa ei ole käytetty metallisia asennus- ja sidoslevyjä, vaan liitokset on tehty noudattaen perinteisiä puunliitoksia kuten lohenpyrstö- tai koirankaulaliitoksia. Eristelasiset ikkunat on kiinnitetty suoraan runkoon. Siro, paneelipintainen yläpohja nousee liimapuupalkkien varassa talon harjalle vesikaton kaltevuudessa. Päätykolmiot ja väliseinien yläosat on lasitettu, joten harjan alta voi nähdä esteettä talon päästä päähän.”

Rakennustekninen mallitalo siis. No, Remontti-Reiskan ensimmäinen toteamus talon edessä on lakoninen: ”Tosi nätin näköinen, mutta se onneton, joka tätä joutuu huoltomaalaamaan, on kyllä ihmeissään.” Arkkitehtoniset seikat ovat Reiskan mielestä menneet käytännöllisyydestä ohi, kun koko toinen pääty on rimoitettu ja parvekkeiden kaiteet myös.

Rakennuttaja ja rakentaja hymyilee leveästi paiskatessaan kättä kohteensa 32, Villa Savon yläkerrassa. Mies on silminnähden tyytyväinen taloonsa, joka on yksi messujen suurimmista. Kivitalossa on kerrosalaa kaikkiaan yli 300 neliötä. Talo sijaitsee yhdellä alueen parhaista tonteista, ellei peräti parhaalla.

Ja tontti on todellakin käytetty hyödyksi. Paitsi, että jo taloon sisään astuttaessa eteen aukeaa isoista ikkunoista koko Kallavesi (tosin sisustajat pahkeiset turhaan Reiskan mielestä rajoittivat tätä upeaa näkymää verhoilla), niin vähintään rantasaunalla tulee mieleen, voiko tämän hienompaa maisemaa ollakaan. ”Kyllä täällä kelpaa itseä ja vieraitakin löylytellä”, Ranta, pahus, on kuitenkin kivikkoinen eikä saunasta ole ainakaan vielä tehty käyntiä sinne, eikä laituriakaan ole. Mutta kumma olisi, jollei tulisi.

Kohde 5 Harmaja on nimensä mukainen, jopa mustanpuhuva harkkotalo Painikujalla. Sen näkymät aukeavat puistoon, mutta oleskelukerroksen terassilta saattaa nähdä vilauksen Kallavedestä.

Rakentaja ja rakennuttaja kertoo, että lähtökohtana on ollut talon tekeminen omalle perheelle niin, että se on toimiva ja käytännöllinen ilman mitään turhia krumeluureja ja pröystäilyä. Asiallinen perustalo siis, jonka voisi ajatella sopivan tämän rakentajaperheen lisäksi monelle muullekin.

Reiska ei pidä mustasta julkisivusta, vaan mutisee sen olevan kuin tulipalon jäljiltä. Sisätilat sen sijaan kirvoittavat hyväksyviä kommentteja: tilaohjelma ja huonejako ovat selkeitä ja pohja erinomaisen toimiva.

Lue tarkemmin muista maistiaisista ja Remontti-Reiskan kommenteista TM Rakennusmaailman numerosta 5/10, joka ilmestyi 7.7.