Lohjanjärven upeat maisemat toimivat näyttävinä kulisseina tulevan kesän Asuntomessuille. Järven lumoon ihastuneiden pienrakentajien välille on syntynyt jo rakentamisaikana vahvaa yhteistöllisyyttä.

Vaikka talvi on pitänyt pientalorakentajat tänä vuonna tiukasti otteessaan, ei suuri lumimäärä tai paukkupakkaset ole haitannut töiden etenemistä Asuntomessut Lohjalla 2021 -tapahtuman keskipisteessä, Hiidensalmen messualueella. Lähes kaikki alueen pientalot ja kerrostalokorttelin kohteet olivat jo helmikuussa edenneet sisätyövaiheisiin.

Hiidensalmeen muodostuu kattava näyttelykokonaisuus pientaloista, kerrostalokorttelista sekä korjausrakentamisen kohteesta. Erityisen alueesta tekee se, että asumismuodoissa ovat monipuolisesti esillä niin omistus-, vuokra- kuin asumisoikeusasuminen. Lisäksi mukana on osuuskunta-asumisen pilottikohde.

Asuntomessut Lohjalla 2021 -tapahtuman pääteema Järven lumo kuvaa alueen sijaintia eteläsuomalaisittain poikkeuksellisen näyttävässä järvimaisemassa. Alueen kohteiden rakentamista ovat ohjanneet teemat Yhteiselo, Hyvä olo, Vihreä teko ja Arjen ilo. Teemat näkyvät myös tulevan kesän messutapahtumassa koko neljän aukioloviikon aikana.

Monimuotoista yhteiseloa

Kerrostalokortteli ”Kohtaamisia” muodostuu kolmesta erilaisesta asumisen kohteesta. Hoivatilojen kolmikerroksiseen kiinteistöön tulee sekä varhaiskasvatuksen että ikäihmisten palveluasumisen toimipisteet.

TA-yhtiöiden viisikerroksinen asumisoikeustalo käsittää kaikkiaan 34 huoneistoa. Talon ylimmässä kerroksessa on asukkaiden yhteiskäytössä olevat maisemasauna ja kattopuutarha.

Korttelin kolmas kohde on Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n kuusikerroksinen kerrostalo. Elementtitalossa on 36 huoneistoa ja asumisoikeustalon tapaan asukkaiden yhteiskäytössä oleva kattoterassi saunaosastoineen. Lisäksi yhteiskäytössä ovat kuntosali sekä pesula.

Yhteisöllisyyttä edustaa myös osuuskuntamallilla rakennettu kolmen paritalon asunto-osuuskunta Hiidekoti. Paritaloihin tulee 75-neliöiset kolmiot, joihin asukkaat ovat päässeet kiinni ilman omaa asuntolainaa. Uudenlainen asumisen muoto otettiin hyvin vastaan, ja Hiidenkodin kuusi asuntoa saavat ensimmäiset asukkaansa messutapahtuman jälkeen ensi syksynä. Osuuskuntaan liittyessään asukas ostaa itselleen käytännössä elinikäisen asumisoikeuden, ja maksaa asumisestaan vuokrakuluja.

Hyvää oloa liikunnasta ja taiteesta

Lohjanjärven rannalla sijaitseva messu-alue houkuttelee asukkaita ja paikkakuntalaisia ulkoilemaan, harrastamaan ja viihtymään kauniissa järvimaisemassa aivan kaupungin keskustan lähettyvillä. Hiidensalmen alueelle nousevaan puistoon tulee kaikenikäisten liikkumista aktivoiva puisto kuntoilupaikkoineen, leikkipuistoineen ja laitureineen.

”Puistoalue tulee olemaan alueen asukkaiden yhteinen vapaa-ajan viettopaikka, johon voi kokoontua vaikka piknikille. Sen kukkaniityt ja viheralueet tulevat myös olemaan alueen päiväkotilaisten käytössä”, Lohjan Asuntomessujen tiedottaja Riikka Juva kertoo.

Kevyen liikenteen reittiä pitkin matka messualueelta Lohjan keskustaan taittuu muutamassa kymmenessä minuutissa, pyöräillen jopa nopeammin.

Alueen rakentajat ovat sitoutuneet rahoittamaan Hiidensalmen alueen taideohjelmaa tontin ostamisen tai vuokraamisen yhteydessä perityllä taidemaksulla. Kerrostalokortteliin tulee kolme taideteosta, jotka elävöittävät aluetta myös messutapahtuman jälkeen.

Kim Jotunin Uitto on teräksestä ja värillisestä lasista muodostuva teos, joka kuvastaa alueen historiaa sahateollisuuden ja puunuiton parissa. Suurikokoinen teos tulee Lohjan Vuokra-asuntojen porraskäytävään säleiköksi.

TA-Yhtiöiden asumisoikeustalon seinään tulee lohjalaisen Laura Merzin muraalimaalaus. Kerrostalokorttelin sisäpihan suuntaan avautussa teoksessa näkyy myös viitteitä alueen luontoon ja historiaan. Hoivatilojen seinässä nähdään espoolaisen Anne Meskanen-Barmanin pöllöaiheinen veistos.

Vihreitä tekoja ilmaston parhaaksi

Hiidensalmen asuntomessualueelle tavoitellaan ilmastoystävällistä asumista osana valtakunnallista ilmastonmuutoksen hillinnän CANEMURE-hanketta. Ilmasto otetaan huomioon niin alueen ja kohteiden rakentamisen, asumisen ja liikkumisen ratkaisuissa. Energiatehokkuutta parantavat hankkeet sekä uusiutuvan energian hyödyntäminen ovat konkreettisia tekoja ilmaston hyväksi.

Alueen 18 pientalon joukossa on useita puurakenteisia taloja, joiden hiilijalanjälki on pieni. Monissa kohteissa on pyritty mahdollisimman muovittomaan rakentamiseen, ja miltei jokaisessa kohteessa lämmönlähteenä on vesikiertoinen lattialämmitys ja ilmavesilämpöpumppu.

Hulevesien aiheuttamaa eroosiota ehkäisevät ja pienhiukkasia sitovat viherkatot löytyvät Talo Sensusta, Villa Nordic Stories -talosta sekä kerrostalokorttelista. Esimerkiksi Pyörteen teräsrakenne on täysin kierrätettävissä talon elinkaaren päättyessä, ja Designtalo Idyllin lämmöneristeet on valmistettu uusiutuvasta puukuidusta.

Aurinkopaneelit tuottavat energiaa miltei kaikkiin alueen pientaloihin.

”Olemme ohjeistaneet rakentajia toteuttamaan kohteissaan energiatehokkaita ratkaisuja. Jokaisen kohteen rakentajilla on myös ollut mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa ja opastusta niistä valinnoista, jotka auttaisivat juuri heidän kohteensa energiatehokkuuden parantamisessa”, kertoo Asuntomessut Lohjalla 2021 projektipäällikkö Mirka Härkönen.

Lohja on HINKU-kaupunki, eli kaupunki on sitoutunut Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeen tavoitteeseen vähentää kunnan alueella syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Arki tarvitsee iloa, ja se löytyy läheltä

Kun messutapahtuma on ohi, alkaa perheillä arki uusissa kodeissaan. Arkea helpottaa, kun asuinalueen läheltä löytyvät niin lasten harrastuspaikat, aikuisten työpaikat kuin kotikaupungin tarjoamat palvelut.

Hiidensalmesta on vain alle kaksi kilometriä Lohjan keskustaan, jonka monipuoliseen tarjontaan kuuluvat kahvilat, kaupat ja kulttuuriharrastukset. Kaupunginorkesterin konsertteihin ja teatterinäytöksiin pääsee helposti vaikka ilman autoa kevyen liikenteen väyliä pitkin.

Kävelymatkan päästä löytyvät monipuoliset liikuntaharrastusmahdollisuudet ja koulut, ja autolla hurauttaa Helsingiin ja Turkuun vievälle moottoritielle viidessä minuutissa. Ei siis ihme, että messualueelle muuttavien perheiden joukossa on niin paikkakunnalla asuvia kuin myös muualta muuttavia. Järven lumo on ollut heille kaikille yhteinen vetovoima.

Hiidensalmeen muodostuu kattava kokonaisuus pientaloista, kerrostalokorttelista sekä korjausrakentamisen kohteesta.

TM Rakennusmaailma 6/21 -lehti sisältää Asuntomessut Lohjalla -tapahtuman kaikki messukohteet esittelevän virallisen messuluettelon. Varmista oma messuluettelosi ja tilaa TM Rakennusmaailma!

Lue lisää:

Asuntomessujen järjestelyt etenevät Lohjalla: Turvajärjestelyt opittiin viime kesänä

Lohjalla etsitään keinoja kohtuuhintaiseen asumiseen

Hiidensalmessa vedetään yhtä köyttä

 

Hiidensalmen Asuntomessualueelle rakentuvien omakotitalojen tulevat asukasperheet ovat ehtineet jo rakentamisprojektin aikana tutustua hyvin toisiinsa. He tapaavat tosiaan rakennustyömaalla ja pitävät yhteyttä sosiaalisen median viestintäkanavien kautta. Yhteisiä vinkkejä ja kokemuksia jaetaan rakentajien kesken.

”Kun rakentamisessa on tullut tiukka paikka, ovat rakentajat voineet saada apua naapureilta, jotka ehkä ovat painineet juuri samanlaisten haasteiden kanssa”, kertoo tiedottaja Riikka Juva.

Ja kun yhdelle rakentajalle tulee talopaketti pihalle juuri sellaisena päivänä kun hän ei itse ehdi olemaan paikalla, ovat naapurit seuraamassa tapahtumaa ja nappaavat kuvan suuresta hetkestä. Kuva jatkaa heti matkaansa talon omistajalle: ”Nyt se teidän talo tuli!”

Yhteisöllinen tekeminen on poikinut myös yhteishankintoja. Yksi rakentajista koordinoi alueen pientaloille postilaatikot yhteisellä tilauksella. Myös aurinkopaneelitarjouksia ja tietoliikenneyhteyksiä on tarkasteltu yhdessä naapureiden kanssa.

”Meille pientalojen rakentajaperheistä syntynyt verkosto on ollut erityisen tärkeä, sillä olemme ainoa Lohjan ulkopuolelta muuttanut perhe. Meidät on otettu hyvin lämpimästi mukaan”, kertovat Joutselaa rakentavat Janne ja Marjo-Riitta Hirvonen.

”Muista rakentajista on ollut verraton apu, kun olemme etsineet paikallisia urakoitsijoita. Espoolaisina meille olisi ollut todella haastavaa etsiä heitä etänä. Tästä avusta on saanut itse kipinän vastavuoroisesti yrittää auttaa muita rakentajia, kun se on ollut mahdollista. Yhteishenkemme on ollut erinomainen. Tunnemme olevamme jo osittain lohjalaisia, vaikka muuttopäivä on vasta elokuussa,” Janne Hirvonen kertoo.

Naapuriapua ja hyvää yhteishenkeä kiittelevät myös Talo Sensua rakentavat Saara ja Tomi Norrby.

”Tämän projektin hienouksia on ollut se, että muista rakennuttajista on tullut jo hyviä ystäviä. Aina löytyy naapureita, joiden kanssa voimme käydä läpi uusimmat käänteet projekteissamme. Niihin liittyy niin onnistumisia kuin välillä myös vastoinkäymisiä. Naapureilta saa ideoita ja apua aina kun sitä tarvitsee. Tämä yhteisöllisyys on yksi suuri syy siihen, että raksalle on aina ollut mukava lähteä”, Saara Norrby kertoo.

Rakentajaperheet jakavat kokemuksiaan myös muille sosisaalisen median kautta. Heitä pääset seuraamaan hakemalla talokohteita esimerkiksi Instagramista tunnisteella #asuntomessut2021.