Komean Kirkonvarkauden asuinalueen rakentamisen lähtökohtana on ollut Saimaan vesistön hyödyntäminen. Alueen upeat luontoarvot ja ympärivuotiset liikuntamahdollisuudet on myös haluttu yhdistää toimivaksi kokonaisuudeksi.

Mikkelin messualueen ja itse Mikkelin kaupungin sijainti Saimaan rannalla tukee hyvin messujen tämän vuoden teemaa, asumisen vaikutusta ihmisen hyvinvointiin. Luonnontilaan jätettävä puusto tarjoaa suojaa ja tuo vehreyttä, mutta asukkaiden viihtyvyyttä tukeva aluesuunnittelu varmistaa, että myös Saimaanselkä näkyy lähes joka tontille. Ranta-alueella säilytetään rantakasvillisuutta ja alueelle rakennetaan kaikkiaan kolme puistoaluetta.

Rakentaminen hyvässä vauhdissa

Tilanne messualueen rakentamisen osalta on kevään korvalla hyvässä aikataulussa. Osa kaupunkilaisista on silti kysellyt messutoimistosta, miksi tonteilla ei tunnu tapahtuvan mitään? Mistä tällainen mielikuva on voinut syntyä?

”Kyse on todennäköisesti siitä, että messualue sijaitsee katseiden ulottumattomissa. Museokatua ajaessaan ei näe asuinaluetta juuri lainkaan, vaan katse kiinnittyy louheentäyttöalueeseen. Se tulee aikanaan olemaan osa asuinaluetta ja sieltä voi hankkia tontin Asuntomessujen jälkeen”, Mikkelin messualueen aluevalvoja Pekka Kammonen vastaa.

Kuluneen talven sää on suosinut rakentajia. Yhtä pakkasjaksoa lukuun ottamatta rakentajat ovat pystyneet tekemään kohteissa myös pintatöitä.

”Yleisin tilanne kohteissa on, että väliseinät ja katot ovat nyt tekeillä ja sähköjohtoja vedetään paikoilleen. Osassa kohteita myös sisätyöt ovat hyvässä vauhdissa. Muutamilla rakentajilla on jo jopa keittiökaapistot paikallaan ja talot kaikin puolin kunnossa. Yhdessä kohteessa on jopa lopputarkastus tuloillaan”, kertoo Pekka Kammonen.

”Aiempien vuosien messualueisiin verrattuna tilanne on rakentamisen osalta aivan tavanomainen eli luottavaisella mielellä mennään eteenpäin”, Pekka Kammonen jatkaa.

Yhteisöllisyys keskiössä

Messualueen rakentamisella halutaan tukea yhteisöllisyyttä ja luoda asukkaille luontevia kohtaamispaikkoja arkeen.

”Huldanrannan puistoon rakennetaan nuotiopaikka, jossa asukkaat voivat kohdata toisiaan makkaranpaiston ja rupattelun merkeissä. Rantaraitti tuo elämää talojen lomaan”, kertoo Mikkelin messutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä.

Vauhdilla kohti kesää

Asuntomessualueella riittää touhua ja tohinaa ennen heinäkuun avajaisia. Tulevan toukokuun tehtävinä ovat messusatamaan sekä Heinzen-puistoon sijoitettavien taideteisten rakentaminen, asuntokatujen päällystys sekä vihertyöt. Itse talojen tulee olla valmiina toukokuun loppuun mennessä ja niiden pihojen kesäkuun loppuun mennessä.

”Juhannuksen jälkeen aloitamme messualueen aitojen ja muiden messurakenteiden pystyttämisen”, Pekka Kammonen kertoo tulevien töiden aikataulutuksista.

Asuntomessujen aikainen auto- ja moottoripyöräpysäköinti tulee sijoittumaan kaupungin laidalle ja messuvieraat siirtyvät messualueelle bussikuljetuksella. Messuille voi saapua myös laivalla Mikkelin satamasta lähtevällä aluksella. Polkupyöräparkki varataan messualueen pohjoisosaan.

Kesän uutuutena mediakeskus

Messualueelle on luvassa tänä vuonna jotakin uutta mielenkiintoisten kohteiden rinnalle. Suunnitteilla oleva Asukas-Areena tulee antamaan kanavan asukkaiden äänelle. Se tulee sisältämään lehdistön työskentelytilojen ja ryhmävierailujen lisäksi teemoitettujen viikkojen osalta paljon erilaista ja uutta ohjelmaa.

”AsukasAreena antaa verrattoman mahdollisuuden tuoda esille teeman mukaisia aihealueita laajemminkin. Voimme suunnitella sinne aivan uudentyyppisiä ohjelmakokonaisuuksia”, kertoo Piia Mäkilä.

AsukasAreenan ohjelmaa rakennetaan parhaillaan. Luvassa on joka messupäivälle mielenkiintoisia tapaamisia, työpajoja, keynote-puheenvuoroja ja tietoiskuja.

Messujen oheiskohteita ovat Kulttuuritalo Tempo, Mikkelinpuisto ja Kenkävero. Nämä kohteet ovat auki messutapahtuman ajan ja niiden tarjontaan pääsee tutustumaan messubussin tai Mikke-junan välityksellä.

Osa isompaa kokonaisuutta

Kirkonvarkauden asuntomessualue on osa laajempaa Saimaansivu-kokonaisuutta, joka rakennetaan Saimaan rantaviivaa pitkin aina Ristiinaan saakka.

Kansainvälisestikin harvinainen kokonaisuus tarjoaa ympäristöystävällisestä asumisesta ja yrittämisestä haaveileville mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan. Ensimmäiset Saimaansivun tontit tulivat myyntiin Kirkonvarkauden Asuntomessualueelle.

Kaavoituksella, rakentamisaikaisella teemoittelulla sekä rakentajille laaditun laatu- ja ympäristöohjeistuksen avulla Mikkelin kaupunki haluaa varmistaa, että asuinalueesta muodostuu edelläkävijä kaupunkisuunnittelussa.

Lue myös juttu kesän 2016 Asuntomessujen ekotoimivimmista asumisen ratkaisuista.

TM Rakennusmaailma on Suomen Asuntomessujen virallinen yhteistyökumppani ja julkaisee Asuntomessujen virallisen messuluettelon 5.7. ilmestyvässä numerossaan 6/17. Varmista oman messunumerosi saanti ja tilaa TM Rakennusmaailma.