Asuntomessuille nousee perinteisesti hulppeita, suuria ja kaikki tekniset hienoudet esitteleviä lukaaleja, mutta myös koteja, jotka olisivat periaatteessa useampien omakotirakentajien saavutettavissa.

Arum, Roope ja Gabriel Syvälahden Omatalo Kulma kuuluu jälkimmäisiin. Kohtuukokoisena pakettitalonakin se on yksi messujen mielenkiintoisimmista kohteista. Se on nimittäin kaikin tavoin laatutalo: erinomainen esimerkki hyvin suunnitellusta, huolella rakennetusta suomalaisesta omakotitalosta. Asukasperheen kaikki asumisen toiveet on onnistuttu ottamaan huomioon ja toteuttamaan kustannusten karkaamatta käsistä.

Se on jo erinomainen saavutus.

Sopivasti neliöitä itse suunnitellen

Kerroimme edellisen kerran Syvälahtien asuntomessuprojektista numerossa 1/2020. Singaporesta Suomeen muuttanut perhe päätti ryhtyä asuntomessurakentajiksi, kun messut osuivat sopivaan saumaan ja perheelle tarvittiin joka tapauksessa suurempi asunto.

Roope Syvälahti on ammatiltaan rakennusarkkitehti ja halusi osallistua perheen talon suunnitteluun mahdollisimman täysivaltaisesti, mutta itse rakentamisprojektia hän ei halunnut vetää. Kiireisessä lapsiperhearjessa talovalmistajan toteuttamana valmistuva talo vaikutti kaikin puolin parhaalta ratkaisulta.

Omatalossa Syvälahtien toiveisiin suhteuduttiin kaikin puolin myötämielisesti. Syvälahtien talomalli on nykyisin jopa talotehtaan mallistossa.

Arum ja Roope halusivat kompaktin talon ja järkevän, avoimen tilaratkaisun. Omatalo Kulman olohuone, ruokailutila ja keittiö muodostavat yhtenäisen oleskelutilan. Vanhempien makuuhuoneen ja Gabrielin oman huoneen lisäksi taloon tulee yksi vierashuone/tv-huone. Huoneistoalaa talossa on vain 108 m2, mutta tilaa vaikuttaa erinomaisen pohjaratkaisun ansiosta olevan huomattavasti enemmän.

Omatalon myyntipäällikkö Riku-Pekka Rautio kertoo, että Syvälahdet edustavat hyvin nykyisiä omakotitaloa rakentavia perheitä. Muuttovalmiiden kohteiden osuus kasvaa toimialalla koko ajan. ”Toki erityisesti rakennusalan ammattilaisten, esimerkiksi työnjohdossa työskentelevien joukossa vielä on niitäkin, jotka haluavat rakentaa itse tai hoitaa sisustusvalmiista talosta keittiön ja laatoituksen oman yhteistyökumppanin kanssa. Yleisesti ottaen halutaan kuitenkin yhä valmiimpaa ja valmiimpaa.”

Uudet omakotitalot ovat myös yhä pienempiä. Nykyisin Omatalojenkin keskikoko on 120 m2. ”Pääkaupunkiseudulla omakotitalot ovat hieman pienempiä kuin muualla Suomessa.”

Nopeasti nousee

Alkukeväällä Tuusulan asuntomessualueella käy jo selvästi kuhina. Yhä useampi messutalo alkaa ulkoakin katsoen näyttää suhteellisen valmiilta. Omatalo Kulman kohdalla näin on toki ollut asian laita jo loppusyksystä asti. Sen rakennusprojekti sujui sutjakkaasti. Kun rakennuslupa oli saatu ja aloituskokous pidetty, maatyöt tontilla aloitettiin heinäkuussa 2019. Talopaketti saapui tontille 26. elokuuta ja harjannostajaisia vietettiin jo 3. syyskuuta.

Joulukuussa kipsilevypinnat olivat valmiina ja aika vetää henkeä ennen varsinaisten sisätöiden käynnistymistä.

Rautio kertoo, että keskimäärin Omatalot valmistuvat kahdeksassa kuukaudessa. Betonivalun kuivumiselle on varattava aikaa.

Helmikuun lopussa Omatalo Kulmassa alkoi taas tapahtua ja vauhdilla. Seinät olivat saaneet pintaansa väriä. Maalari on tehnyt erittäin tarkkaa jälkeä ja onkin saanut olla huolellinen, sillä taloonhan ei tule ainuttakaan jalkalistaa.

Myös laatoittaminen on päässyt vauhtiin. Arne Tamm aloittaa märkätilojen vedeneristyksen tekemisestä.

Ulkopuolella on asennettu vesikourut ja tehty viimeiset läpiviennit ja pellitykset.

Fortum on liittänyt Omatalo Kulman kaukolämpöön, joten se lämpenee Järvenpään voimalan biolämmöllä.

Räätälöity talotekniikka

Omatalo Kulman LVI- ja sähkösuunnittelusta ja urakoinnista vastaa espoolainen suunnittelutoimisto Spigot Oy. Se hoitaa LVI- ja sähkösuunnittelun ja urakoinnin kaikkiin Omatalon muuttovalmis-periaatteella Etelä-Suomen alueelle toimitettaviin valmistaloihin.

Arum ja Roope saivat räätälöidä myös talonsa talotekniset ratkaisut hyvin vapaasti. Spigot Oy:n LVIS-myyjä Sauli Luhtaniemi sanoo, että näin on yleensäkin asian laita Omatalon talopakettiasiakkaiden kohdalla. ”Spigot käy heidän kanssaan läpi yksilölliset toiveet talotekniikkaan liittyen ja muutokset, joita he haluavat vakiotoimitukseen tehdä.”

Talotekniikaltaankin Omatalo Kulma on hyvä erimerkki todella laadukkaasta, mutta kuitenkin ratkaisuiltaan varsin tavanomaisesta modernista omakotitalosta. Talossa tähdätään B-energialuokkaan. Talon kaukolämpökeskus on Gebwellin Pientalokeskus G-Power 2/150 Oumanin säätöautomatiikalla. Talon vesikiertoinen lattialämmitys on toteutettu LK-systemsin järjestelmällä ja siinä on modernit digitaaliset termostaatit.

Omatalo Kulman ilmanvaihdosta huolehtii matalaenergiailmanvaihtokone Vallox 110 MW, jonka ristivastavirtakennon lämmöntalteenoton hyötysuhde on 80 %. Laitetta voi etäohjata MyVallox-etäohjausjärjestelmällä. ”Kun talossa ei ole muuten automaatiojärjestelmää, on hyvä, että sen tärkein yksittäin laite on etäohjattavissa”, Luhtaniemi huomauttaa.

Hyvin eristetyssä ja tiiviissä talossa on paljon ikkunapintaa. Se tuo maksimaalisesti luonnonvaloa, mutta edellyttää asumismukavuuden vuoksi panostamista kesäaikaiseen jäähdytykseen. Siitä huolehtii Toshiba Premium 25 -ilmalämpöpumppu, jonka maksimi viilennysteho on 3,5 kW.

Ilmalämpöpumppu kuluttaa jäähdytykseen kesällä sähköä, jota taittamaan talossa on Ormax Evo -tiilikatolle integroituna 40 kappaletta aurinkopaneeleita, teholtaan 4,1 kW.

Omatalo Kulman sähköistyksessäkään ei ole mitään ihmeellistä, mutta ei sen mukavuuksista mitään puutukaan. Sähköjärjestelmä on toteutettu normaalilla ohjauksella. Talossa on Rollockin helppokäyttöiset sähkölukot. Talon suurelle, Siestan lasiterassille on tehty varaus infrapunalämmittimelle. Roope ei ole vielä varma, josko sitä tarvitaan, mutta se voisi jatkaa terassin käyttöaikaa varhain keväällä ja myöhään syksyllä ja jopa kuluneen kaltaisina talvettomina talvina läpi talven.

Valaistukseen Omatalo Kulmassa on todella panostettu. Arum ja Roope ovat suunnitelleet sitä yhdessä MS Valaistuksen kanssa. Suurelta osin talon yleisvalaistus perustuu ledeihin. Eteisessä, keittiössä ja olohuoneessa on näyttäviä led-paneeleja ja led-valoja löytyy myös oleskelutilojen ja makuuhuoneen akustoivista alas lasketuista kattoratkaisuista. Pesutiloissa on ledspottivalaisimia.

Rauhallinen sisustusmaailma

Arum ja Roope ovat miettineet talon sisustusta huolella. Materiaaleilla ja värimaailmalla on tavanomaistakin enemmän väliä talossa, jossa on paljon yhtenäistä avointa tilaa. Silloin esimerkiksi tilasta toiseen jatkuva lattiapinta on luontevimmin samaa materiaalia.

Talon kaikkiin kuivien tilojen lattiat laatoitetaan suurikokoisella, 60 x 60 cm:n Pro Matrix Grey -laatalla. Kosteissa tiloissa on samaa laattaa koossa 10 x 10 cm. WC-tilan seinien laatta on saman sarjan Pro Matrix Antracite -laatta koossa 30 x 60 cm. Lattiapintojen yhtenäisyyttä korostaa lattialistojen puuttuminen koko talosta.

Omatalo Kulman värimaailma on rauhallinen. Näin seinä- ja lattiapinnat eivät varasta huomiota muulta sisustukselta, joka tulee olemaan varsin näyttävä ja edustaa Arumin ja Roopen mukaan ”findonesiandesignea”. Sisustusratkaisuja on hiottu Porvoolaisen Sasu´s Playhousen kanssa.

Seinien rauhallinen, lämpimän harmaa värimaailma on toteutettu Tikkurilan maaleilla. Tapettia löytyy päämakuuhuoneesta. Sängyn taakse Arum ja Roope ovat valinneet näyttävän viidakkotapetin. Makuuhuoneen suuri ikkuna vaatii suojakseen puoliläpäisevät kaihtimet.

Ovillakaan talon avaruutta ei tukita. Aurum ja Roope ovat valinneet taloonsa seinien sisään liukuvat ovet. Kun metrin levyiset liukuovet pidetään avoinna, yhtenäistä tilaa on vieläkin enemmän.

Eclissen aluemyyntipäällikkö Jouni Pylvänen kertoo, että yrityksen liukuovia on messualueella kaikkiaan seitsemässä kohteessa. Suomalaisiin koteihin valitaan nykyisin entistä useammin liukuovet paitsi tilan säästön, myös käyttömukavuuden vuoksi. Liukuovista on jo hyvin tarjolla erilaisia ratkaisuja, joten valinnanvaraakin riittää.

Arum ja Roope valitsivat Eclissen Pocket Door -liukuovet, koska massiivinen ovilevy on hiljainen ja tukeva. Taloon valittiin kehysmalli, joka mahdollistaa valokatkaisijoiden ja pistorasioiden sijoittamisen kehyksen kohdalle.

Omatalo Kulman olohuoneeseen tulee myös viihtyisyyttä kasvattamaan takka. Suomen sisustustakan moderniin sisustukseen sopiva kevyt ledtakka Ruby Fires Nuoro ei ole tarkoitettu lämmittämiseen vain tunnelmointia varten ja asennetaan olohuoneen ja makuuhuoneen väliselle seinälle.

Kaikki Omatalo Kulman kiintokalusteet tulevat samasta paikasta Topi-Keittiöltä. Keittiön kaapeissa on kätevät ”kosketusovet” kahta eri mattaharmaata, tummempaa ja vaaleampaa sävyä. Tasot ovat Dekton Fossilia ja mustat tai integroidut kodinkoneet Omatalon AEG premium valikoimasta.

Kaikin tavoin hyvä akustiikka

Arumin ja Roopen viisivuotiaan pojan Gabrielin kuulonalenema on otettu talon äänimaailmaa ja sisustusta suunniteltaessa tarkoin huomioon.

”Talon sisäpinnoissa on paljon kovaa, kaikuvaa pintaa: laajat ikkunapinnat, laattalattiat ja tietysti seinät ja kattopinnat. Suunnittelimme siten kaikkialle asuntoon akustoivia pintoja estämään kaikuisuutta”, Roope kertoo.

Roope on suunnitellut akustoinnin yhteistyössä suomalaisen pintaturpeesta akustiikkatuotteita valmistavan Konto Oy:n akustikon kanssa talon pohjakuvan perusteella.

Konton akustiikkatuotteilla tehdään alas laskettuja kattoja olohuoneen kattoon peilaamalla tilan ikkunapinnat kattoon. Ledivaloilla tuodaan tilaan epäsuoraa valoa. Sohvan taustaan tulee painettuna valokuvana yömaisema Singaporesta. Myös TV-huoneessa alas laskettu katto ja eteisessä akustoivaa pintaa ulko-ovea vasten.

Konton akustiikkalevyjen absorbtioluokka on A ja ne kiinnitetään alakattojärjestelmällä, listoilla, ruuveilla, liimalla tai jopa sopivalla kaksipuolisella rakennusteipillä kattoon tai seinään.

TV-huoneeseen ja olohuoneeseen saadaan mahdollisimman puhdas äänimaailma Genelecin kaiuttimien avulla.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 4/20.

Asuntomessut Tuusulassa järjestetään 3.-30.8.2020. TM Rakennusmaailman numerossa 7/20 ilmestyy asuntomessujen virallinen, kaikki kohteet esittelevä taloluettelo.

Omatalo Kulma

Arkkitehtisuunnittelu: Roope Syvälahti, Omatalo Oy, Anu Rönkkö

Rakennesuunnittelu: Tero Raitosola, Omatalo Oy

Vastaava Työnjohtaja: Pertti Syvälahti

Pääsuunnittelija: Roope Syvälahti

Lvi-suunnittelu ja urakointi: Spigot Oy

Hyvät ääniolosuhteet kaikille

Kodin ääniolosuhteiden suunnitteluun kannattaa aina paneutua, sillä monissa moderneissa omakotitaloissa on paljon kovia pintoja ja korkeaa tilaa, jossa kaikuisuus voi aiheuttaa ongelmia. Paljaat, kovat ja korkeat pinnat heijastavat ääntä.

Avaran oleskelutilan kaikuisuutta voidaan poistaa puuttumalla jälkikaiuntaan. Avarassa tilassa on pitkä jälkikaiunta-aika, toisin sanoen ääni kaikuu.

”Kaikuisuus tilassa heikentää puheäänen ymmärrettävyyttä erityisesti silloin, jos henkilöllä on kuulonalenema”, kertoo rakennus- ja huoneakustiikan asiantuntija TkT Jukka Ahonen Akukon Oy:stä.

Myös heikentyneeseen suuntakuuloon tilan akustisilla ominaisuuksilla on suuri merkitys.

Äänen heijastumista tilassa hajottavat epätasaiset pinnat, vaikkapa avoimet kirjahyllyt, vähentävät kaikuisuutta. Pehmeät materiaalit, verhot, ryijyt, kalustot puolestaan vaimentavat äänen heijastumista eteenpäin. Näitä ääntä absorboivia pintoja modernissa sisustuksessa ei välttämättä ole riittävästi. Siksi vaimentamiseen käytetään usein katto- ja seinäpinnoille asennettavaa materiaalia. Eri valmistajilla on markkinoilla toiminnallisesti hyvin saman tyyppisiä tuotteita, huokoisia, paksuja, esimerkiksi eristevillasta valmistettuja akustiikkalevyjä.

Akustiikkatuotteita asennetaan katto- ja seinäpinnoille. Sopivaa määrää on vaikea suoralta kädeltä antaa. Ahonen huomauttaa, että sopiva vaimennusmäärä on yksilöllistä. ”Meillä ei ole asuntojen huoneakustisille ominaisuuksille kuten jälkikaiunta-ajalle määräyksiä eikä edes suosituksia, toisin kuin ääneneristävyydelle ja taustamelun tasolle.”

Avokonttoreissa tyypillisesti koko kattoon asennetaan vaimentavaa materiaalia ja myös osin seinille.

Koska ihmiset toivovat ja edellyttävät huoneakustiikalta kuitenkin niin erilaisia ominaisuuksia, voi olla viisasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Myös tuotevalmistajat auttavat mielellään suunnittelussa.

Taustamelu kuriin

Kodin hyviin ääniolosuhteisiin vaikuttaa kaikuisuuden lisäksi myös esimerkiksi yleinen taustamelu. Monet tuiki tavalliset tekniset laitteet, kuten jääkaappi, pakastin sekä ilmanvaihdon äänet pitävät melua. Myös ulkoa kantautuva liikenteen melu voi häiritä.

Uuden talon taustameluun voidaan suunnittelu- ja kodinkoneiden ostovaiheessa vaikuttaa paljonkin. Ulkoa kantautuvaan meluun voidaan vaikuttaa ulkovaipan ääneneristävyydellä, ääntä eristävillä ikkunoilla. Talotekniset ratkaisut suunnitellaan siten, että ilmanvaihdon äänitaso on mahdollisimman matala ja laitteet valitaan siten, etteivät aiheuta kovin suurta taustamelua.

Tosin kannattaa muistaa, että joskus voidaan joutua myös ojasta allikkoon. Ahonen kertoo, että modernit kerrostaloasunnot saattavat olla taustamelutasoltaan jo liiankin hiljaisia. Asunnon ääneneristystaso voi olla hyvinkin korkea, mutta taustamelutason ollessa turhan matala, naapurista kuuluvat hiljaiset äänet voidaan kuulla ja kokea häiritsevinä.