Sopiiko aurinkoenergia meille? Tuoko se pienemmän sähkölaskun? Näitä asioita suomalaiset omakotitaloasujat kysyvät edelleen. Joka toista kiinnostaisi hankkia aurinkopaneeli – vain joka kymmenes on ottanut sellaisen käyttöön.

Biolan teetti kyselytutkimuksen selvittääkseen suomalaisten omkotiasujien kiinnostusta aurinkosähköä kohtaan. Kyselyn mukaan vain joka kymmenes hyödyntää aurinkoenergiaa kodin sähköntuotossa, mutta joka toinen on kiinnostunut uusiutuvasta aurinkoenergiasta. Eniten meitä kiinnostaa saada aurinkopaneelien tuottamaan sähköä töpseleistä, käyttövesi kuumaksi ja asunto lämpimäksi. Hankintakynnystä nostavat sekä matala tietotaso että erilaisten järjestelmien vertailun hankaluus. Biolanin teettämään kyselyyn vastasi 913 omakotiasujaa.

”Vaikka kyseessä ei olekaan vuosikymmeniä vanha energiantuottomuoto, niin kyllä nykyisillä sähkönhinnoilla pitäisi olla jo erilaisissa määrissä. Meillä on Suomessakin melkoisen monta toimijaa touhuamassa asian ympärillä. Ehkä se onkin osaltaan tuonut runsaudenpulan ja omakotiasuja menee pyörälle päästään eri vaihtoehtojen myllerryksessä. Mutta kuten kyselymmekin tulokset kertovat, niin kiinnostus on kasvussa”, Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala toteaa.

Kenelle aurinkoenergia sopii?

Periaatteessa aurinkoenergia sopii kaikkiin ok-taloihin, mutta joillekin aurinko on hyödyllisempi ja tuottavampi kuin  toisille.

”Ensimmäiseksi kannattaa kaivaa esille oma sähkölasku. Sieltä näkee sähkön vuosikulutuksen. Jos vuositason kulutus on 10 000 kilowattia tai alle, on hyvin todennäköistä, että aurinkopaneelit eivät nykyisillä sähkönhinnoilla tuota investointia takaisin. Toki silloinkin kyseessä on ekoteko ja ponnistus ilmastonmuutosta vastaan. Kun vuosikulutus nousee yli 15 000 kilowatin, aurinkopaneelien asennus on varmasti tuottava toimenpide”, Hakala kertoo.

Jos vuosikulutus on 15 000 kilowattia, kannattaa hankkia kahdeksan paneelia. Lisäksi pitää hankkia kolmen kilowatin invertteri, joka muuttaa tasasähkön vaihtovirraksi ja kuljettaa energian sähkökaapin kautta töpseleihin. Investoinnin kokonaishinta on noin 6 000 euroa. Nykyisillä sähkönhinnoilla takaisinmaksuaika on noin 17 vuotta.

”Mitä enemmän sähköä kuluu, sitä suurempi hyöty aurinkopaneeleista on. Jos omakotitalon vuosikulutus on 20 000 kilowatin tasoa, tarvitaan kymmenen paneelia. Kokonaishinta noin 7 000 euroa ja takaisinmaksuaika 15 vuoden paikkeilla”, Hakala toteaa.

Aurinkopaneelin hankkijan muistilista

1 Tarkista, että tontille ja katolle paistaa kunnolla aurinko, lappeen paras suunta on etelä. Sähköä tulee vain, jos katolle saadaan aurinkoa mahdollisimman vapaasti.
2 Tarkista katon kunt. Parhaat paneelit kestävät 30–40 vuotta, joten myös katon niiden alla pitää kestää.
3 Valitse paneelit, joissa on sekä tuotto- että tuotetakuu, ja että ne täyttävät vaaditut IEC-standardit.
4 Hommaa ammattilaiset tekemään asennustyö.
5 Sähköasennukset tulee teettää valtuutetulla sähköasentajalla.