Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet alas ja tehokkuus on samaan aikaan parantunut.

Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet noin 5–10 prosenttia joka vuosi viimeksi kuluneiden 10–15 vuoden aikana.

”Laskusuunnan odotetaan jatkuvan tulevaisuudessakin”, kertoo aurinkotalouden professori Christian Breyer Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

”Samaan aikaan paneelien tehokkuus on parantunut.”

Saksa on aurinkoenergian kärkimaa

Väkilukuun suhteutettuna yksi aurinkoenergian hyödyntämisen kärkimaista on Saksa. Julkinen keskustelu aiheesta alkoi Saksassa noin 20 vuotta sitten.

”Nykyään Saksan sähkönkulutuksesta lähes yhdeksän prosenttia saadaan aurinkosähköstä, Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund kertoo.

”Osuus saattaa kaksinkertaistua 10–15 vuodessa, jolloin oltaisiin jo lähellä 20 prosentin rajaa. Jos Suomea vertaa Saksaan, Suomessa aurinkosähköä on vain 1/18-osa Saksan tuottamasta määrästä väkilukuun suhteutettuna.”

Saksassa rahoitetaan aurinkopaneelien tutkimusta

Christian Breyer saa silloin tällöin kuulla kommentin, että eihän Suomessa ole tarpeeksi aurinkoa. Hän kysäisee epäilijältä yleensä: ”Missä päin olet kesäisin? Pohjois-Suomessahan on monin paikoin auringonvaloa kesä- ja heinäkuussa 24/7.”

Breyer kertoo, että Saksassa ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita uusiutuvien energiamuotojen, kuten aurinko- ja tuulivoiman käytöstä.

”Aikaisemmin konservatiiviset poliitikot jarruttivat kehitystä, mutta nykyään Saksassa rahoitetaan kiitettävästi uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseen tähtäävää tutkimusta. Suomessakin hallitus on asettanut selkeät tavoitteet ilmastonmuutoksen torjumiseen, mutta tutkimuspuolelle tarvittaisiin lisää rahoitusta.”

Bisnesideoita aurinkosähköstä syntyy

Maailmalla on alkanut syntyä erilaisia aurinkosähköä hyödyntäviä palveluyhteenliittymiä ja älykkäitä bisnesideoita.

Peter Lund kertoo esimerkiksi välittäjäyrityksistä, jotka kokoavat aurinkosähkökapasiteettia ja myyvät sitä edelleen isossa mittakaavassa sähköpörssissä.

”Tulevaisuudessa kotitaloudet ja muut toimijat tuottavat Suomessakin yhä enemmän aurinkosähköä talojensa katolla ja lataavat sillä sähköautonsa – ehkä ystävät ja perheet käyttävät tarpeen mukaan vuorotellen toistensa aurinkosähköä”, Christian Breyer sanoo.

”Tulevaisuutta ovat myös hybridi-järjestelmät, jotka hyödyntävät sekä aurinko- että tuulienergiaa. Energiaratkaisut tulevat olemaan paljon nykyisiä hajautetumpia. Kuten kiinalaiset sanovat, on parempi rakentaa tuulipuisto kuin seinät suojaaman tuulelta. Sama pätee aurinkoon: meillä on käytössämme upea energiamuoto.”

Kiinalaisilla yli kolmannes aurinkosähköstä

Suuria aurinkoenergiaa hyödyntäviä maita ovat Kiina ja Yhdysvallat. Kaikesta aurinkosähköstä yli kolmannes on Kiinassa. Erittäin paljon aurinkopaneeleita näkyy myös Australiassa ja Havaijilla.

Eurooppalaisia edelläkävijämaita ovat Saksan lisäksi Belgia ja Italia. Pohjoismaista Tanska on pisimmällä aurinkosähkön käytössä.

”Prosentuaalista kasvua Pohjoismaissa johtavat Ruotsi ja Suomi”, Christian Breyer kertoo.

Koko maailman sähköstä aurinkosähköä on noin kolme prosenttia.

Nykyään suurin osa aurinkopaneeleista valmistetaan Aasiassa, erityisesti Kiinassa, jossa tehtaat tuottavat paneeleita tehokkaasti ja niiden tuotantokapasiteetti on suuri.

Lue lisää:

Aurinkoenergia on ekoteko ja tuo säästöä sähkölaskuun: Näin sen hankit