Aurinkopaneelien kysyntä on nyt kiivasta. Motiva varoittaa, että aurinkosähköjärjestelmien markkinoille on tullut myös kepulikonsteja käyttäviä, vastuuttomia myyjiä.

Pörssisähkön hinta on nyt ennätyskorkealla ja hinta vain nousee edelleen. Energiaomavaraisuus ja sähkön tuotanto kiinnostavat tällä hetkellä niin paljon, että aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet, valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta kerrotaan.

Kun aurinkopaneelit käyvät kaupaksi hyvin, markkinoille on tullut myös vastuuttomia myyjiä, joille kepulikonstitkaan eivät ole vieraita. Siksi maltti on nyt valttia ostettaessa.

”Aurinkosähkömarkkinoilla on viitteitä ylikuumenemisesta, joka johtuu lisääntyneen kysynnän lisäksi jo pidempään jatkuneesta komponenttien ja laitteiden saatavuusongelmista. Myös ammattitaitoisista asentajista on pulaa. Kuluttajien kannattaa nyt harkita huolellisesti tarjolla olevien vaihtoehtojen välillä”, muistuttaa Motivan asiantuntija Milja Aarni.

Pyydä useita tarjouksia

”On hyvä pyytää useita tarjouksia ja vertailla niitä huolellisesti. Ostopäätöstä ei pidä perustaa yhdelle lennokkaalle myyntipuheelle. Myös alan yritysten pitäisi nyt toimia vastuullisesti, eikä surutta hyödyntää kotitalouksien ja taloyhtiöiden huolta energiakustannusten kasvusta”, Aarni toteaa.

”Liikkeellä on entistä enemmän ovelta ovelle -myyjiä. Nyt kun ala kasvaa ja kysyntä on hurjaa, niin se houkuttelee myös toimijoita, joilla on vähän kokemusta ja osaamista”, Aarni kertoo.

Motivan ylläpitämiltä Aurinkosähköä kotiin -sivuilta löytyy tuoretta tietoa ja kymmenien yritysten avaimet käteen -tarjouksia aurinkopaneelipaketeista. Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmien peruspakettien hinnat vaihtelevat sivuston tarjouksien mukaan välillä 5500–8900 euroa. Myös alueelliset energiayhtiöt myyvät aurinkosähköjärjestelmiä.

Omakotitaloihin myytävät peruspaketit ovat 5kW:n järjestelmiä ja aurinkopaneeleita on noin 25 neliömetrin verran. Mustat aurinkopaneelit eli yksikidepaneelit ovat hieman kalliimpia, mutta myös tehokkaampia kuin siniset monikidepaneelit. Yksikidepaneelit myös sietävät varjoja paremmin.

Investoinnin kannattavuuden laskeminen on tällä hetkellä erityisen vaikeaa. Juuri nyt sähkön hinta on ennätyksellisen korkea, mutta hintojen kehitystä on mahdotonta ennustaa pidemmällä aikajänteellä. Toisaalta aurinkosähköä harkittaessa lisäbonuksena on laitteiston pitkäikäisyys ja pienet huoltokulut.

Aurinkopaneelien asennuksen saa vasta kuukausien kuluttua

Aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -pakettina nyt tilaava joutuu todennäköisesti odottamaan kuukausia, ennen kuin saa paneelit katolleen.

”Keskustelin tänään alan yrityksen kanssa ja he kertoivat myyvänsä jo ensi vuotta”, Motivan Milja Aarni kertoo.

Tällä hetkellä markkinoiden ylikuumentuminen voi valitettavasti tarkoittaa sitä, että pelkästään tarjouksia joutuu odottamaan kohtuuttoman kauan. Myös osaavista asentajista on pulaa, eikä jatkuva kiire ole hyväksi asennustyön laadun näkökulmasta.

Aika moni kuluttaja pohtii aurinkosähköä vaihtoehdoksi myös sähkökatkojen varalle. Tavanomainen aurinkosähköjärjestelmä sähköverkkoon kytketyn asunnon yhteydessä ei kuitenkaan tuota sähköä sähkökatkon aikana.

Järjestelmän toimiminen sähkökatkon aikana vaatii erityisjärjestelyjä jo laitteistohankinnan ja sen asennuksen yhteydessä. Tällaisen järjestelmän pelkkä akusto maksaa tuhansia euroja.

Motiva ei koskaan suosittele minkään yksittäisen toimijan tuotteita ja palveluita, joten jos joku toimija omassa markkinoinnissaan näin väittää, niin kyse on tahallisesta harhaanjohtamisesta.

Lue lisää:

Näin pärjäät aurinkosähköllä: Asiantuntijoiden vinkit omavaraisuuteen

Aurinkopaneelien hinnat laskevat ja tehokkuus paranee

Aurinkosähköllä säästöä ja varautumista

Lämpöpumppu ja aurinkosähkö kiinnostavat nyt  – Täältä saat vinkkejä energialaskujen hillitsemiseen

Muista nämä kun aiot hankkia aurinkopaneelit

1. Ota yhteys alueesi sähköverkkoyhtiöön: laitteistoa ei saa liittää verkkoon ilman verkkoyhtiön lupaa.

2. Tee sähkön myyntiyhtiön kanssa sopimus ylijäävän aurinkosähkön ostamisesta. Yhtiöt, jotka ostavat sähköä pientuottajalta, löytyvät mm. www.sahkonhinta.fi –verkkopalvelusta (Energiavirasto)

3. Tee vertailuja ja tutustu toimijoihin. Vertaa paneeleiden ja invertterin sekä asennusten takuuehtoja. Yritysten referenssikohteet ja muiden kokemukset antavat arvokasta tietoa.

4. Verkkoon liitettävän järjestelmän sähkötyöt saa tehdä ainoastaan ammattilainen. Pyydä tarjoukset mieluiten aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen sertifioidulta sähköasentajalta.

5. Kun teet sopimusta, sovi kirjallisesti, mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Sovi aikataulusta ja viivästymissanktioista. Huolehdi, että suunnitelmapiirustukset ovat sopimuksen liitteenä.

6. Vaadi asentajan työn valmistuttua asianmukainen käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja.

Lähde: aurinkosahkoakotiin.fi