VTT tutkii yhteistyökumppaneiden kanssa aurinkopaneelien hyödynnettävyyttä rakennusten julkisivuissa. Paneelit voidaan liittää suoraan julkisivulaseihin tai kaareviin pintoihin.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt aurinkopaneelien tuotantoon soveltuvan valmistusmenetelmän. Paneelit voidaan räätälöidä painotekniikoilla vastaamaan rakennusten arkkitehtonisia vaatimuksia. Julkisivut saadaan aurinkopaneeleilla yksilöllisiksi, ja paneelit tuottavat myös energiaa.

”Tulevaisuudessa kaikki rakennusten julkisivupinnat voivat olla näyttäviä ja tuottaa esimerkiksi sähköä tai lämpöä. Aurinkokennoja voidaan hyödyntää laaja-alaisesti rakenteissa. Samalla tekniikka avaa merkittäviä mahdollisuuksia suomalaiselle vientituotteelle”, VTT:n Pälvi Apilo kertoo.

Aurinkopaneeleilla voidaan kerätä energiaa myös sisätilan valaistuksesta käyttämällä hyödyksi esineiden internetiä (Internet of Things). Aurinkopaneelirakenteilla pystytään toteuttamaan esimerkiksi monivärisiä muotoja ja pintoja ja jopa graafisia kuvia. Nämä antavat rakennukselle ilmettä ja tunnistettavuutta.

Elävää julkisivupintaa

VTT:n koordinoimassa LIWE facades -hankkeessa haetaan uusia käytäntöjä energian keräämiseen ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen. Energiatuotannossa halutaan tulevaisuudessa hyödyntää useita eri menetelmiä. Tällä hetkellä rakennuksiin on asennettu aurinkopaneeleja pääasiassa vesikatoille, mutta julkisivuissa on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia.

PES-Arkkitehdit suunnittelivat uuden julkisivukonseptin, jossa hyödynnetään teknologiaa ja luodaan näyttävää julkisivupintaa. Konsepti voitti kiinalaisen suunnittelukilpailun, jossa esitellään suomalaista teknologiaa Sino-Finnish -keskuksessa Kiinassa. Konsepti kuuluu Liwe facades –hankkeeseen, ja sitä on rahoittanut Business Finland.

”Haluamme toteuttaa arkkitehtonisesti kiinnostavan aurinkopaneeleista koostuvan julkisivun. Pilottikohde tulee Sino-Finnish -keskukseen Nanjingiin Kiinaan”, PES-Arkkitehtien toimitusjohtaja Jarkko Salminen sanoo.

Muokkautuva aurinkosuojaus

VTT ohjaa LIWE facades -hankkeessa julkisivukonseptin toimivuutta ja myös rakennuksen aurinkosuojausta. Julkisivu voi olla näyttävä, kerätä energiaa ja myös säästää energiaa suojaamalla sisätiloja liialta lämmöltä ja auringonpaisteelta. Aurinkopaneelien tulee olla suorituskykyisiä, kestäviä pinnaltaan ja helposti puhdistettavia. Painetut aurinkokennot ovat keveitä ja ne voidaan kuvioida halutuiksi.

”Aurinkosuojaaminen on olennainen osa rakentamista tulevaisuudessa. Kun tähän yhdistetään mahdollisuus kerätä energiaa auringonvalosta, olemme hyvin pitkällä energiatehokkaassa rakentamisessa”, Artic Kaihtimen toimitusjohtaja Jarno Ahtonen toteaa.

LIWE facades -hankkeessa ovat VTT:n lisäksi mukana PES-Arkkitehdit, Artic Kaihdin, Optitune ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.