Aurinkosähkö tekee porvoolaisperheen saaristomökistä pikkuhiljaa ekologisen kesäparatiisin. Energiaa sen mukavuuksiin antaa myös tuleviin tarpeisiin mitoitettu aurinkovoimala.

Matti Mäkinen vaikuttaa hyvin tyytyväiseltä. Hän suoristaa saunamökin katolle asennetuille aurinkopaneeleille johtavien sähkökaapeleiden suojaksi tarkoitettua vesijohtoa. Suojatut kaapelit on tarkoitus asentaa piiloon saunaluodolta varsinaiselle saarelle vievän kaarisillan alarakenteisiin.

Samalla Mäkinen selittää, miten hän on tilanteeseen päätynyt.

”Syytän vaimoa. Hän innostui ja keksi, että meidän pitäisi hankkia paikka meren rannalta.”

Yksikään Outi Mäkisen myynti-ilmoituksista löytämä mökki ei kuitenkaan siipalle kelvannut, joten mies päätyi etsimään sopivaa itse. Porvoon edustalla, Pellingin saaristossa sijaitsevassa lähes luonnontilaisessa saaressa oli lopulta sitä jotakin.

Kaupat mökkisaaresta Mäkiset tekivät loppukesästä 2019.

Tekemistä riittää

Mäkisten saarikiinteistö koostui omasta saaresta, jolla seisoo 40-neliöinen mökki ja sen edustan luodosta noin 18-neliöi​sine saunamökkeineen.

Ensimmäisenä kesänä 2020 edessä oli risusavottaa, laiturin uusiminen ja luodolta saarelle vievän noin 50-vuotta vanhan teräksisen kaarisillan kunnostaminen.

Mäkiset halusivat rakentaa vanhan saunamökin tilalle uuden ja korvata myös huonokuntoisen päämökin, tässä järjestyksessä.

Jo ennen tarjouksen jättämistä Mäkinen oli halunnut varmistaa, ettei saarelle rakentamisessa olisi edessä ylitsepääsemättömiä hankaluuksia esimerkiksi rakennusluvan saamisen suhteen.

Googlaamalla Mäkinen löysi naapurisaaresta mökkitalkkari Svante Blomqvistin, joka osoittautui tietojen suhteen todelliseksi runsaudensarveksi. Hän ei kysyttäessä nähnyt esteitä projektille saarikiinteistöllä. Uusien rakennusten rakentamisen suhteen pitäisi vain varmistaa, saako vanhat rakennukset todella kokonaan purkaa, vai pitääkö ne kunnostaa lauta kerrallaan vaihtamalla.

”Niin me Svanten kanssa tutustuttiin ja hän on auttanut meitä paljon ja neuvonut ihan kaikessa”, Mäkinen kertoo tyytyväisenä.

Uusi saunamökki rakennettiin käytännössä pois puretun mökin perustuksille.

Saunamökkinsä Mäkinen suunnitteli itse ja se rakennettiin mittojen mukaan kuivissa olosuhteissa hallissa tuulensuojalevypintaan asti. Puuelementit tuotiin omalla lautalla saarelle. ”Kesti vain hetken, kun elementit olivat pystyssä ja kattotuolit saatiin paikalleen. Panelointi tehtiin paikan päällä,” Mäkinen kertoo.

Vielä toistaiseksi kultaisena hohtava lautajulkisivu saa harmaantua vaalean hopean harmahtavaksi. Maalia se ei pintaansa saa, vaan pintaan on sivelty harmaannuttava myrkytön suoja-aine, jotta rakennus maastoutuu ympäristöönsä kauniisti. ”Jo ensi keväänä odotan sen olevan toisen näköinen,” Mäkinen kertoo.

Saunamökki ei ole talvilämmin. Muoviton rakennus on eristetty Hunton-puukuitueristeellä, jossa on Mäkisen mukaan hyvät kosteudensiirto-ominaisuudet. Näin hänen ei tarvitse olla huolissaan, vaikka rakennus jääkin talvikaudeksi kylmilleen.

Syksyllä 2021 saunamökki ei valmistunut. Sisätöitä Mäkinen jatkaa keväällä ja kesällä perhe aikoo jo saunamökissä yöpyä.

”Saunatuvassa tosin on niukasti tilaa, mutta mökin päätyyn tulee iso terassi, jolle pystytetyssä teltassa voimme poikien kanssa nukkua,” Mäkinen suunnittelee.

Kylmillä keleillä lämpöä saunamökkiin tuo asentamista odottava pieni kamiina.

Lämmintä vettä saunaan tuotetaan paitsi vesikiertokiukaaseen kytketyllä kahden kilowatin varaajalla, myös aurinkosähköllä. Kiukaan voi lämmittää pilvisinä päivinä tai jos lämmintä vettä tarvitaan erityisen paljon.

Sähkön suhteen omavarainen

Pellingin saaristossa osa saarista on sähköistetty. Ne sijaitsevat pääosin lähempänä manteretta ja ovat yleensä ympäri vuoden asuttuja.

Mäkinen kertoo, ettei merikaapelin vedättämisessä saarelle olisi järkeä. ”Se maksaisi silloisen arvion mukaan noin 180 000 euroa ja vaikka kustannuksia lähisaarista saisi muitakin jakamaan, hinta olisi siltikin suolainen. Lisäksi siirtohintaa joutuisi maksamaan kesät talvet, oli mökillä sähköä kuluttamassa tahi ei. Eikä sähkön viimeaikainen hintakehitys houkuttele.”

Merikaapeli ja varoitustaulu rannassa maisemaa pilaamassa ei myöskään ajatuksena tuntunut mukavalta.

Mäkinen sanoo, että tavoitteena on kesämökin energiaomavaraisuus ja asumisen ekologisuus. Hän päätti selvittää, miten aurinkosähköjärjestelmä toimisi saariolosuhteissa ja otti yhteyttä Solarvoimaan. ”Halusin tietää, minkälainen ja minkä kokoinen järjestelmä mökille kannattaisi toteuttaa.”

Vaikka vuonna 2014 perustettu Solarvoima nykyisin toimittaakin aurinkosähköjärjestelmiä aivan kaiken kokoisiin kiinteistöihin, sen toiminta käynnistyi omakotitaloista ja niihin aurinkovoimaloista asennetaan edelleen viidennes. Venematkan päässä Solarvoiman kohteista sijaitsee pari prosenttia.

Mökkikohteita yritys on vuosien mittaan asentanut satakunta. Niihin asennettujen aurinkovoimajärjestelmien hintahaarukka ulottuu viidestätuhannesta eurosta aina 25 000 euroon.

”Jälkimmäisellä sähköistetään jo kaksi täysin varusteltua huvilaa ilmalämpöpumppuineen ja porealtaineen”, Solarvoiman kehitysjohtaja Janne Käpylehto selventää.

Kaikkein pienimpiä mökkijärjestelmiä yritys ei toimitakaan. Ajatuksena on toteuttaa mökille jo lähes omakotitalon sähköistys.

Käpylehto lähti rakentamaan Mäkisten mökkikiinteistön aurinkosähköjärjestelmää kartoittamalla perheen sähköntarpeet, sähkönkäyttötottumukset ja mökille tulevat sähkölaitteet.

”Sähköverkon ulkopuolisen, niin sanotun off-grid-järjestelmän koko määritellään samalla tavalla riippumatta siitä, onko kyseessä lintutorni, tutkimusasema tai kesämökki”, hän tähdentää.

Järjestelmän mitoituksessa otetaan huomioon kaikki tavat, joilla energiaa kohteessa tuotetaan. Usein tukena on aggregaatti, kuten Mäkistenkin mökkisaaressa. Toinen tärkeä huomioon otettava seikka on akuston koko ja kolmas, mihin vuodenaikaan järjestelmää käytetään.

Aurinkosähkö tarpeen mukaan

Mäkisillä talvikäyttö on hyvin vähäistä, joten Käpylehdon mukaan jo reilunkokoiseksi mitoitetulla aurinkovoimalalla pärjätään pitkälle.

Mäkisten saunamökin aurinkosähköjärjestelmä on kuitenkin tavanomaisen mökin järjestelmää suurempi.

”Tyypillisesti mökkijärjestelmässä on yhdestä kahteen 200 ampeeritunnin akkua eli 2-5 kilowattituntia energiaa. Tässä systeemissä on akustoa yli 20 kilowattituntia – saman verran kuin ensimmäisen sukupolven sähköautoissa. Aurinkopaneeleja saunamökin katolle asennetaan neljä.”

Akuston koossa on varauduttu jo varsinaisen päämökin valmistumiseen. Sen katto asennetaan täyteen paneeleita, 10-14 kappaletta ja ne yhdistetään samaan järjestelmään omalla lataussäätimellään.

Käpylehdon mukaan akusto kannattaa jo alun perinkin mitoittaa lopulliseen kokoon, sillä akkujen tulee järjestelmässä olla saman ikäisiä. ”Akuston sähköiset ominaisuudet muuttuvat ikääntyessä. Jos akkuja myöhemmin lisätään, ladattaessa ei saavuteta ihan täyttä kapasiteettia”, Käpylehto selittää.

Nyt saunamökin katolle asennettu paneelimäärä riittää joka tapauksessa lataamaan koko akuston täyteen. Käpylehdon mukaan ne latautuvat tyhjästä täyteen keskimäärin kolmessa päivässä.

”Ison akuston tekninen käyttöikä on pitkä, sillä sitä ei tarvitse purkaa ihan tyhjäksi saakka. Lataus-purku-syklien määrä kasvaa, kun kapasiteetista käytetään vain osa.”

Varsinaisen mökin tarkkaa rakennusajankohtaa ei ole vielä päätetty. Siitä tulee joka tapauksessa noin 70-neliöinen ja se kohoaa purettavaksi tuomitun vanhan mökin paikalle.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailmassa 5/22. Lue koko artikkeli digilehdestä.

Lue lisää:

Sopiiko aurinkosähkö meidän mökille? Ota nämä huomioon

Käyttövesi merestä

Kaivoa saaressa ei ole ollut. Aikaisemmat mökkiläiset keräsivät sadevettä maakuoppaan. Kaivon porauttaminen olisi tietenkin mahdollista. Porvoon saaristossa tulokset ovat kuitenkin olleet vaihtelevia. Koskaan ei voi olla varma, missä syvyydessä vesi tulee vastaan eikä sen laadusta ole takeita.

”Monissa porakaivoissa vesi on huonolaatuista”, Svante Blomqvist kertoo. ”Voi sanoa, että kymmenestä poratusta kaivosta ehkä yksi on moitteeton.”

Itä-Uudellamaalla kaivoveden erityinen ongelma on korkea fluoridipitoisuus juurikin porakaivoissa. Myös raudan ja mangaanin sekä radonpitoisuudet saattavat olla liian korkeita. Rannikon läheisyydessä ja saarilla kaivovedessä on usein liikaa suolaa.

Konsultoituaan Blomqvistia Mäkinen päätti, ettei porauttamisessa ole järkeä. ”Samalla kustannuksella saisimme kunnollisen puhdistuslaitteiston pari kertaa kesässä vaihdettavine suodattimineen.”

Puhdistuslaitteiston käyttämiseen tarvitaan sähköä, jota aurinkovoimala tuottaa riittämiin.

Mäkiset hankkivat kotimaisen Solar Water Solutions Oy:n käänteisosmoosijärjestelmällä vettä puhdistavan laitteiston, joka asennetaan paikalleen keväällä 2022.

Käänteisosmoosi-prosessissa vain puhtaat vesimolekyylit pääsevät läpäisemään suodatinkalvon. Solar Water Solutionsin patentoitu teknologia pitää puhdistusprosessiin tarvittavan paineen tasaisena, mikä mahdollistaa aurinkoenergian käytön. Puhdasta juoma- ja käyttövettä voi valmistaa myös merivedestä.

Laite on suunniteltu jatkuvaan käyttöön ja tyypillinen energiankulutus sataa litraa tuotettua vettä kohden on vain 0,18–0,33 kWh. Systeemi on täysin automaattinen. Filtterit ja kalvot on helppo vaihtaa itse.

Puhdistusprosessi poistaa turvallisesti suolan, bakteerit, virukset, kemikaalit ja muut haitta-aineet ja sen tuottama vesi maistuu ihan tavalliselta vedeltä.

Mäkisten SolarRO MINI 150 -käänteisosmoosilaitteen tuotto merivedestä on 60 litraa tunnissa. Laitteen vesi tuotetaan esimerkiksi 100-300:n litran puhdasvesisäiliöön, josta se voidaan halutessa jakaa syöttöpumpun avulla paineellisena kiinteistön vesipisteisiin.

Saunamökin jätevesiä varten Mäkisten saunamökillä on GeoTrap-harmaavesisuodatin. Varsinaiselle mökille tulee omansa. Biolanin kompostoiva käymälä huolehtii tuhdimmista jätteistä.