Energiatehokas koti hyödyntää auringon valoa ja lämpöä, mutta ei tuhlaa kesällä energiaa jäähdyttämiseen. Hyvin suunniteltu aurinkosuojaus toimii osana talotekniikkaa. Automatisoituna se palvelee sään ja vuorokaudenaikojen mukaan, myös kun kotona ei olla.

Aurinko on asumisen ystävä ja vihollinen, sillä sen voima on valtava. Maapallolle säteilee tuhansia kertoja enemmän energiaa kuin kulutamme. Osa auringon säteilevästä energiasta siirtyy ikkunoiden kautta rakennuksiin, muuttuu lämmöksi sisätilan pintoihin törmätessään, johtuu rakenteisiin ja säteilee edelleen tilaan. Kesällä rakennukset lämpenevät aivan liikaa.

Lämpö jää myös jumiin sisälle, sillä lämpösäteilyksi muuttunut aurinkoenergia ei pysty poistumaan yhtä nopeasti kuin saapui sisään. Energiatehokkaat ikkunat ja muut rakenteet vangitsevat lämpöä osaltaan tehokkaasti.
Aurinkosuojaus ry:n mukaan aurinkoenergian hyödyntäminen ja toisaalta suitsiminen onkin nykyrakentamisen suuria haasteita. Häikäisevä, haalistava ja hikeä nostattava auringon energia pitäisi saada pidettyä ulkona, mutta asumismukavuuden ja -terveyden kannalta tärkeä luonnonvalo ja energiatehokkaasti tuotettu huonelämpötila sisällä.

Miten siis säästetään ja syödään kakku samalla kertaa? Vastaus on hyvin suunniteltu aurinkosuojaus.

Tavoitteena energiatehokkuus

Energiatehokas koti hyödyntää auringon valoa ja lämpöä ympäri vuoden, mutta ei tuhlaa kesällä energiaa jäähdyttämiseen. Koska ikkunapinta-alaa on nykytrendin mukaisesti paljon, luonnonvalon hallinnasta on tullut osa rakentamisen prosessia. Aurinkosuojauksen vaihtoehtoihin kannattaakin paneutua jo varhain talon suunnittelu- tai saneerausvaiheessa.

Aurinkosuojaus on äkkiä ajateltuna sitä, että sisällä ei häikäise eikä hikoile. Käytännössä tavoite saavutetaan suunnittelemalla aurinkosuojaus rakennuksen talotekniikan kokonaisuuden osaksi. Parhaimmillaan aurinkosuojaus tekee saumatonta yhteistyötä lämmityksen, ilmanvaihdon, jäähdytyksen ja valaistuksen kanssa.

Rakentajan budjetti on piukoilla rakennusprojektin lopussa, jonne sälekaihtimien ja markiisien hankinta on perinteisesti sijoitettu. Nykytiedon ­valossa hankintoihin pitäisi budjetoida jo pohdittaessa julkisivuratkaisuja ja ikkunarakenteita. Sekin rohkaisee, että hyvä aurinkosuojaus ei hankintahintansa jälkeen tuhlaa rahaa vaan säästää sitä. Se on passiivinen eli energiaa kuluttamaton jäähdytysratkaisu sekä luontaista aurinkoenergiaa hyödyntävä valaistuksen ja lämmityksen tuki.

Passiivisten ratkaisujen hyödyntäminen ennen energiaa kuluttavien järjestelmien rakentamista on yksi EPBD-direktiivin ja rakentamissäännöstemme tärkeimmistä ohjenuorista, korostaa Aurinkosuojaus ry.

Lue lisää: 

Aurinkosuojaus tehokäyttöön