takka2Asuntomessualueelle Tampereelle valmistuu talo, jonka on määrä kuluttaa vain sen verran energiaa kuin sen yhteydessä tuotetaan. Käytössä ovat liki kaikki tekniikat.

Kymppitalot on rakentamassa Tampereen asuntomessualueelle omakotitaloa, josta on tulossa yksi Suomen ensimmäisistä nollaenergiataloista. Aurinkotuulia-nollaenergiatalo on Kymppitalojen suunnittelema. Mukana yhteistyössä on SPU Oy, jonka eristeratkaisuja ja kattoelementtejä talossa käytetään. Hyvin eristetty, huolellisesti rakennettu tiivis talo on hankkeen perustava lähtökohta. Talon kokonaiskerrosala on 254 neliötä.

Mihinkään ylettömiin eristepaksuuksiin ei ole tarvinnut mennä. Seinissä on 150 mm uretaania ja 100 mm villaa, viimeksi mainittu ääneneristyssyistä. SPU:n kattoelementeissä uretaanin paksuus on 320 mm, ja myös kattoon asennettiin villat samasta syystä kuin seiniinkin. Perustus on mielenkiintoinen: betonilaatta ei mistään ole maa-aineksissa kiinni, vaan joka puolelta XPS:n päällä.

Vain tuulivoima puuttuu

Nollaenergiatalossa ja tontilla sen välittömässä yhteydessä tuotetaan saman verran energiaa vuodessa kuin talo vastaavassa ajassa kuluttaa. Aurinkotuulia-nollaenergiatalossa energiaa tuotetaan aurinkokeräimillä, -paneeleilla ja maalämpösiirtimellä, joka imee maaperän lämpöä talon tontilta 1,0–1,5 metrin syvyyteen asennettavan putkiston avulla. Energia otetaan talteen ilmanvaihdossa käytettävällä tehokkaalla poistoilmalämpöpumppuun yhdistetyllä lämmöntalteenottolaitteella.

Itse asiassa putkistoja on kaksi: tontin perällä on 220-metrinen maapiiri ja lattian alla täytössä on 150 m putkea. Energia otetaan tuloilman lämmitykseen ja pihan perän putkistosta myös kesäaikaan jäähdytykseen. Lämpöpumpussa ovat valmiina liitännät tätä varten. Automatiikka ohjaa kokonaisuutta.

Aurinkolämmöllä tehdään käyttövettä, sitä varten katolle asennetaan tyhjiöputkikeräimet. Aurinkopaneeleilla tuotetaan sähköä, ja se onkin yksi tärkeimmistä keinoista nollatasoon.

Talon energiatalouteen vaikuttavat hyvän lämmöneristyksen ja uusiutuvien energianlähteiden lisäksi energiaa säästävä, 12-volttinen led-valaistus sekä arkkitehtoniset ratkaisut, kuten se, ettei suuria ikkunoita ole sijoitettu talon pohjoispuolelle.

Lisäksi talon eteläpuolen ikkunoiden yläpuolinen kattoräystäs on normaalia pidempi, minkä ansiosta se rajoittaa auringon lämmittävää vaikutusta kuumimpaan kesäaikaan, mutta keväällä auringonpaisteen lämmitysvaikutus on talossa hyödyksi. Yksi pieni, mutta todennäköisesti tehokas lisädetalji on etelän puoleisiin ikkunoihin asennettavat sälekaihtimet, jotka tulevat ikkunan ulkopuolelle. Tämän seurauksena pois heijastettava lämpökin jää kokonaan ulos.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 1/12, joka ilmestyi 25.1.

 

takka