Puutarhan kasvit haihduttavat vettä yhä enemmän, kun niiden koko kasvaa ja ulkoilman lämpötila nousee. Jos kasville tulee vedestä pula, lakkaa ensin yhteyttäminen ja kasvu. Tämän jälkeen kasvit alkavat kärsiä ja nuutua. Hyöty- ja koristepuutarhan saa pidettyä hyvässä kasvukunnossa toimivin kasteluvinkein myös kesän kuumimpaan aikaan.

Puutarhan kasvit kannattaa kastella aina aamuisin tai iltaisin, jolloin vesi ehtii imeytyä maahan juuriston ulottuville seuraavaa päivää varten. Parasta kastelutapa on kastella suoraan pistemäisesti maan pinnalle tai sisään, jolloin maan ja kasvien pinnalta haihtuva veden määrä jää vähäiseksi. Kasveja ei tarvitse kastella päivittäin, jos niille antaa kerralla reilummin vettä niin, että maa kostuu lapionterän syvyydeltä.

Katteet vähentävät maan haihdutusta

Puutarhan katteiden avulla saadaan vähennettyä maan pinnalta haihtuvaa vettä. Katteina voi käyttää puutarhajätettä: nurmea, lehtiä, kompostia tai esimerkiksi järviruokoa, mutta myös kaupoissa myytävät katteet pitävät maan tasaisen kosteana vähentäen haihduntaa. Rikkaruohojen kitkeminen vähentää myös kilpailua vedestä, mutta niiden kasvu vähene myös katteiden avulla.

Ruukuissa olevat kasvit kannattaa siirtää kovimman hellejakson aikana varjoon tai asentaa niille kastelujärjestelmäturvaamaan päivittäinen vedensaanti. Osa kastelujärjestelmistä ei tarvitse edes sähköliitäntää vaan toimii joko aurinkoenergialla tai kapillaari-/lappo-menetelmällä.

Vesilähteenä voi toimia joko vesihana tai -säiliö. Kasveille parasta vettä on sade- tai muu luonnonvesi. Merivettä ei suositella käytettäväksi kuin poikkeuksellisesti, sillä se ei sovi kaikille kasveille ja heikentää maaperän kuntoa. Kasteluveteen voidaan lisätä liukoista lannoitetta varmistamaan kasvua.

Ilman johtoja toimii puolestaan ruukkuun upotettu saviastia,  joka luovuttaa automaattisesti kosteutta kasvien käyttöön maan kuivuessa astian ympäriltä. Kasvien juuret ovat taitavia löytämään vettä ja myös ravinteita kasvualustastaan. Myös vanha kikka, jossa juoma- tai kastelupullon korkkiin tehdään pieniä reikiä, ja se upotetaan ylösalaisin kasvualustaan, auttaa lyhyempien poissaolojen aikana.

Varmista puutarhan hyvinvointi myös lomailun aikana

Lomareissujen ajaksi esimerkiksi amppelit ja ruukuissa olevat kasvit on hyvä siirtää varjoon ja esimerkiksi pesuvatiin, jonka pohjalle kaadetaan noin viisi senttiä vettä.

Kookkaita kasveja voi myös leikata pienemmiksi, jolloin niiden haihduttava lehtimassa vähenee. Osa kukkivista kasveista kuten esimerkiksi orvokit hyötyvät tästä ja aloittavat uuden kukinnan parin viikon sisällä leikkauksesta.

Usein ostohetkellä amppeleiden multatila on liian pieni ja ne on hyvä istuttaa reilumman kokoiseen ruukkuun ja hyvään kesäkukkamultaan, jolloin niiden selviytyminen kesän kuivuudessa paranee.

Muista myös hyödyntää naapuriapua puutarhan kastelussa.

Vinkit antoi Puutarhaliitto.

Lue lisää:

Nikkaroi alta kasteleva kasvilaatikko