Hiilijalanjäljen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä ei onnistu ilman uusia innovaatioita. Ympäristöministeriön avustuksella tehtävään ideakokeiluun tuli 84 ehdokasta, joiden joukosta valittiin viisitoista ideaa käytännön kokeiluun.

Kokeiluhaku hiilijalanjäljen puolittamiseen etsi ratkaisuja siihen, miten ihmisiä kannustettaisiin mukaan puolitustalkoisiin. Hakuun ehdotettiin 84 ideaa, joiden teemoina olivat niin arkiliikkuminen, kotien energiatehokkuusratkaisut kuin kestävä paikallinen kuluttaminen.

Viidentoista nyt aloitettavan kokeilun mukaan valikoitui monipuolinen joukko ennakkoluulottomia kansalaisia, yrityksiä, järjestöjä ja taloyhtiö, ilmastotyön edelläkävijäkuntia sekä eri toimijoita yhdistäviä hankkeita. Mukana on muun muassa älypuhaltimien käyttöönottoa taloyhtiössä kokeileva hanke sekä vuokrataloyhtiöihin hankittavien yhteiskäyttöisten tavarapyörien kokeilu.

Rohkeasti kokeiluun

“Kokeilujen joukossa on rohkeita uusia avauksia. Yksi innovatiivisimmista kokeiluista on autoon asennettava aurinkopaneeli, jotta sähköauton lataaminen onnistuisi myös tien päällä. Lisäksi kokeillaan muun muassa kännykkäsovellusta, jolla voi ostaa uusiutuvaa energiaa usealta eri myyjältä sekä seurata sähkönkulutustaan reaaliajassa”, sanoo erityisasiantuntija Johanna Kentala-Lehtonen ympäristöministeriöstä.

Useimmat kokeilut kannustavat kestävään elämäntapaan. Monessa kokeilussa kohderyhmänä ovat nuoret ja lapset. Opiskelijat pääsevät esimerkiksi osallistumaan koulun ruokalistan hiilijalanjäljen puolittamiseen tai oppivat korjaamaan itse pyöränsä.

Osassa kokeiluista ei sinällään keksitä uutta, vaan palataan perinteiseen kuluttamisen tapaan. Urheiluseura Leppävirralla kokeilee, miten lisätä paikallisen särkikalan ns. roskakalan arvostusta ja miten harrastajakalastajien saaliit ja paikallinen kysyntä saataisiin kohtaamaan.

Kokeilujen toteuttamiseen ja jatkokehittämiseen oli varattu yhteensä 100 000 euroa ja ympäristöministeriö avusti kutakin valittua kokeiluhanketta 5 000 eurolla. Kokeilujen päätyttyä potentiaalisimmille kokeiluille on varattu jatkokehittämiseen yhteensä 25 000 euroa. Aikaa kokeilun toteuttamiseen on heinäkuun loppuun asti. Kokeiluihin pääsee tutustumaan osoitteessa https://www.kokeilunpaikka.fi/fi/hiilijalanjalki/