Valtakunnallinen Avoimet Puutarhat -päivä hakee jälleen uusia kohteita ensi kesänä järjestettävään teemapäivään. Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestettävään tapahtumaan osallistui viime vuonna jo 550 mielenkiintoista puutarhakohdetta ja jopa 60 000 kävijää.

Tämän vuoden teemana on ”Puutarha ei ole koskaan valmis, mutta aina elämyksien arvoinen”.  Puutarhaliitto kannustaa päivään osallistujia hakemaan kohteista vinkkejä puutarhanhoidosta, kasveista ja niiden käytöstä, vaikka puutarha ei olisikaan ”täydellinen”.  Viime vuoden Avoimet puutarhat -päivä houkutti yli 60 000 vierailua noin 550 puutarhakohteeseen.

Ilmoittautumisaika tapahtumaan on alkanut nettisivuilla www.avoimetpuutarhat.fi, jossa voi käydä myös tutustumassa aikaisempiin kohteisiin. Järjestäjät etsivät mukaan tapahtumaan sekä tuttuja puutarhoja että myös uusia mielenkiintoisia kohteita. Joukkoon haetaan sekä mökki- että kerrostalopihoja omakotitalojen ohella. Myös monissa julkisissa ja kaupallisissa kohteissa järjestetään erikoisohjelmaan tapahtuman aikana.

Teemoina monimuotoisuus ja kastelu

Ensi kesän Avoimet Puutarhat -tapahtuman erikoisteemoina ovat puutarhan monimuotoisuus ja puutarhakasvien kastelu ennen lomasesonkia.

”Lisäksi tapahtuman aikana tutustutaan puutarhan hyvinvointia parantaviin teemoihin sekä vieraslajikasveihin ja niiden torjuntaan luonnosta yhteistyökumppani Allergia-, iho- ja astmaliiton Terve askel luontoon -hankkeen toimesta”, kertoo Tiina Parkkima.

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Nikolai ja Ljudmila Borisoffin puutarhasäätiö ja Maiju ja Yrjö Rikalan säätiö tukevat tapahtumaa, jonka kumppaneina ovat Oy Fiskars Ab ja Allergia-, iho- ja astmaliitto ry.