Bitumikatteiden kierrätys asfaltiksi on ollut mahdollista tammikuun alusta. Myös bitumikatteiden tuotanto muuttuu.

Väylävirasto hyväksyi tammikuussa kierrätetyn kumibitumirouheen käytön asfaltin raaka-aineena. Laaja kierrätyskäyttö alkaa tämän kesän asfalttityömailla.

”Suomessa on mahdollista kerätä vuodessa arviolta 20 000 tonnia bitumikatetta, jota voidaan käyttää murskeena korvaamaan osittain asfaltin sideaineena käytettävää bitumia. Bitumikatteessa on noin 50 prosenttia bitumia, joten voimme korvata n. 10 000 tonnia neitseellistä bitumia kierrätysbitumilla”, kertoo Suomen suurimman bitumikatteiden kierrätysyhtiö Tarpaper Recycling Oy:n toimitusjohtaja Martti Hintikka.

Nyt suurella osalla Suomen asemista on tarvittavia syöttölaitteita bitumirouheen hyödyntämiseksi. Materiaalien kierron varmistaa osin se, että kiinteistöjen purkajalle on kannattavampaa viedä vanhat kumibitumikatteet kierrätykseen kuin kaatopaikalle.

Bitumikatetta mäntyöljystä ja PET-pulloista

Myös bitumikatteiden tuontaan tuotantoon tulee muutoksia. Pohjoismaiden suurin kumibitumikatetehdas Katepal tuo kesäkuussa myyntiin Green-kumibitumikermit, joiden valmistukseen on käytetty mäntyöljyä ja kierrätettyjä PET-pulloja. Katepalin tuotekehitystiimi on tehnyt työtä Green-tuoteperheen parissa vuodesta 2019 saakka.

”Green-kermeissä osa fossiilista alkuperää olevasta bitumista on korvattu puupohjaisella raaka-aineella, joka on tällä hetkellä mäntyöljyä. Lisäksi kermien tukikerroksen valmistukseen on käytetty kierrätettyjä PET-pulloja”, kertoo diplomityössään uusiutuvia bioraaka-aineita tutkinut Katepalin laatu- ja kehitysinsinööri Miia Suikkanen.

Haasteena kehityksessä oli sopivan bioraaka-ainelaadun ja toimitusmuodon löytäminen. Bitumi tulee tehtaalle perinteisesti kuumana, suurilla säiliöautoilla. Green-katteiden volyymit ovat olleet tuotekehitysvaiheessa pieniä, joten mäntyöljyä on käytetty tynnyri kerrallaan.

”Olemme rakentaneet lämmitettävän säiliön, johon voidaan ottaa mäntyöljyä säiliöautokuormina”, kertoo tuotepäällikkö Lasse Rajala.

Ensimmäiset uuden tuoteperheen tuotteet ovat kumibitumikermejä, joita voidaan käyttää kaikenlaisten kattojen kattamiseen, esimerkiksi teollisuus- tai markethalleihin, mutta myös omakotitaloihin. Tuoteperhe laajenee Tee-se-itse- -tuotteilla tämän vuoden loppuun mennessä.

Lue lisää:

Rakentamisjätteen kierrätysaste on vielä kaukana 70 % tavoitteesta