Arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen opiskelijoille suunnatun Bonavan asukaspihojen suunnittelukilpailun neljä finalista on valittu. He kisaavat kilpailun 5 000 euron pääpalkinnosta. Työt esitellään syyskuussa designalan suurtapahtuman Habitaren yhteydessä. 

Suunnittelukilpailun kautta haetaan ratkaisua asukkaiden kohtaamispaikaksi. Tarkoituksena on hyödyntää palapelimaista elementtiä, joka olisi taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoinen sekä rakenteellisesti kestävä mutta samalla myös monistettavissa. Tehtävän kohteena on Helsinkiin Pohjois-Pasilan Postipuistoon rakennettava 300 asunnon urbaanin korttelikokonaisuus, jonka Bonava rakennuttaa.

”On hienoa nähdä, miten kaikissa finalistien ehdotuksissa on vahva oma idea, joka kestää aikaa ja antaa mahdollisuuden jatkokehittelyyn. Näen jokaisessa työssä potentiaalia kiinnostavan pihapalapelin toteuttamiseen”, sanoo Heikki Ruski, hankekehityspäällikkö, Bonava Suomi Oy.

”Valitsimme kalustemaisia sekä tilallisia ehdotuksia. Kaikkia yhdistää monimuotoisuus, joka perustuu yksinkertaiseen elementtiin”, sanoo kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomaristossa työskennellyt professori Pentti Kareoja Aalto-yliopistosta.

Kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomaristo valitsi toiseen vaiheeseen päässeet finalistit, joiden suunnittelutyöt esitellään yleisölle Habitaressa syyskuussa 2018. Voittajan julkistaa kilpailun päätuomari Petra Blaisse.

Voittajan ja mahdollisen kunniamaininnan saajan valitsee päätuomari Inside Outside suunnittelutoimiston pääsuunnittelija ja perustaja Petra Blaisse. Habitare-suunnittelukilpailun voittaja saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron stipendin.

Habitare-suunnittelukilpailun finalistit vuonna 2018

DIGIT | Atso Kurri ja Ulla Pönni, XAMK – Kakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Digit aktivoi asukkaita luomaan yhteisöllisen piha-alueen muunneltavien moduulien avulla ja mahdollistaa kaupunkipuutarhan. Kasvien viljely aktivoi asukkaita digitalisoituvan arjen keskellä.
NELIÖJUURI | Heikki Savirinne, Oulun yliopisto
Neliöjuuri on elementti, jota monistamalla, jatkamalla ja liittämällä yhteen voi luoda veistoksellisia ja toiminnallisia rakenteita. Rakenteet rajaavat piha-aluetta pienempiin vyöhykkeisiin ja luovat tiloja.
ORGANIZED CHAOS | Ariane Relander, Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Organized Chaos asettuu tilainstallaation ja veistoksen välimaastoon. Mosaiikkimainen työ rakentuu toistuvista värikkäistä puuelementeistä tarjoten istuskelupaikkoja ja suojaa yhteisölliseen oleskeluun.
SPOTTI | Janne Pärssinen ja Tony Yau, Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Spotti saa ideansa retkestä kallioille. Modulaarisista elementeistä koostuva kaluste luo edellytykset erilaisille kokemuksille. Spotissa voi istua, makoilla, temppuilla ja se tarjoaa myös näkösuojan.