Akkupyörösahalla töitä tekevää haittaa usein tehon puute ja lämpösuojan laukeaminen. Sahaus on hidasta tai työ saattaa keskeytyä kokonaan, kun pitää odotella sahan jäähtymistä.

Boschin voimakkainta akkupyörösahaa pyörittää nyt valmistajan BiTurboksi nimeämä uusi tekniikka, eli hiiliharjaton moottori ja ProCORE-akku.

Sama tekniikka on käytössä Boschin monissa muissakin Professional-sarjan 18 voltin sähkötyökaluissa. Kaikkia Boschin 18V:n akkuja, jotka on valmistettu vuoden 2008 jälkeen voi käyttää laitteessa. Täysi teho saavutetaan kuitenkin vain joko 8 tai 12 Ah:n ProCORE-akkua käytettäessä.

Boschin mukaan laitteen teho vastaa 1800 watin verkkovirtakäyttöistä sahaa. Pikakokeen aikana pyörösaha ei pysähtynyt kertaakaan ylikuumenemisen takia, joten edistystä aikaisempiin malleihin on tapahtunut.

Uutta muotoilua

Konehuoneen lisäksi sahan käyttöliittymä on uusittu. Uutta on terän korkeussäätöpainike kahvan päällä ja alaspainettavat moottorin käynnistyksen varmistusvivut aikaisempien sisään painettavien sijaan. Aikaisemmin terän korkeussäätöön tarvittiin kaksi kättä, nyt säätö onnistuu periaatteessa yhdellä kädellä ja vain peukalolla painamalla. Käytännössä toinen käsi tarvitaan pitämään pohjalevystä kiinni, ainakin terää nostettaessa.

Apukahva on uudelleen muotoiltu moottorisahojen tapaan kaareksi, jonka ansiosta kahvasta saa tukevan otteen myös sahan ollessa kallistettuna. Tässä mallissa terä on rungon oikealla puolella, joten oikeakätinen näkee terän etureunan vain pienestä apukahvan ja teräsuojan raosta. Sahan saa myös versiona, jossa terä on rungon vasemmalla puolella.

Purunkeräystä on parannettu ja imurin kanssa tehdyssä kokeessa se toimi hyvin. Imuriletkun kiinnike on kääntyvä, joten ilman imuria sahatessa sen voi kääntää niin, että purut lentävät sopivaan suuntaan. Purunkeräyspussin voi hankkia lisävarusteena.

Sahauskokeilut akkupyörösahalla

Boschin akkupyörösahalla sahattiin 2400 x 600 x 22 mm:n lattialastulevystä suikaleita suurimmalla 5000:n kierrosnopeudella niin monta, kuin täydellä 8 Ah:n akulla sai aikaiseksi. Sahauksessa käytettiin linjalautaa apuna, joten sitä siirrettäessä tuli sahauksien välillä aina puolen minuutin tauko. Testi tehtiin ulkona ja testihetkellä ulkolämpötila oli +7°C.

Soiroja kertyi yhteensä 43 kappaletta, eli 103,2 metriä, ennen kuin akusta loppu virta. Yhden suikaleen sujuvaan sahaukseen kului aikaa 12–15 sekuntia, eli sahausnopeus oli 16–20 cm sekunnissa. Lisäksi sahattiin koivuvanerilevyjä, tiikkirimoja ja katkaistiin lankkuja. Boschiln akkupyörösahalla sahaus sujui vaivattomasti. Sen kahvoista saa erinomaisen otteen ja pyörintänopeutta voi muuttaa vaikka kesken sahauksen. Hitaammalla nopeudella akku kestää pidempään ja sahauksen ääni on naapuriystävällisempi.

Testissä olleessa sahassa on Boschin Expert for wood -terä, jossa leikkaavat kovapalat ovat 1,5 mm:n paksuisia, mutta itse terä vain yhden millimetrin paksuinen. Ohuemmalla terällä leikkausvastus on pienempi, mutta etenkin käsivaralla sahattaessa kun terään kohdistuu vääntöä, se taipuu ja ajautuu helpommin sivuun sahauslinjasta. Linjalautaa käytettäessä Boschin terä toimii hyvin, mutta käsivaralta tai sahausohjuria käytettäessä saa olla tarkkana, ettei terä haukkaa sivuun.

Millin tarkkaa säätöä

Terän korkeussäätö lukittuu millimetrin jaolla olevaan hammaskiskoon. Portaaton ja tarkempi terän korkeuden säätö ei siis ole mahdollista. Korkeussäätö toimii jämäkästi ja nopeasti, ja sen tarkkuus on hyvä. Korkeussäädön lukema-asteikko on vaikeasti luettavissa akun ja teräsuojan välisessä solassa.

Teränkorkeuden hammaskisko ja sivukallistusten säädinkiskot ovat metallin sijaan komposiitti-/muovimateriaalia. Pohjalevyn kallistuksen astelukujen numerot ja lukemaviivat on ainoastaan maalattu säädinrungon pintaan, ilman kaiverrusta ja ovat näin alttiina kulumiselle. Pohjalevy lukittuu jämäkästi eri kulmiin säätövivulla edestä ja lukitusruuvilla takaa.

Kulkee kuin kiskoilla

Akkupyörösahalla sahaamiseen saa tarkkuutta erikseen myytävillä ohjainkiskoilla. Tässä G-sarjan sahan pohjalevyssä on kahdet ohjainurat 2- ja 16-millisiä kiskoja varten, joten se on yhteensopiva Boschin omien FSN-ohjainkiskojen lisäksi ainakin Makitan, Festoolin ja Mafellin kiskojen kanssa. Pohjalevy on 10 mm paksu ja tukeva, joten myös linjalautaa käyttäen sahaus onnistuu hyvin.

Tarkkaa pyörimisnopeuden säätöä

Terän pyörimisnopeutta voi säätää seitsemälle eri esiasetusnopeudelle. Tehdasasetuksissa nopeudet ovat 1-asennossa 2500 ja 6-asennossa 5000 kierrosta minuutissa ja muut tältä väliltä. Eco-tilassa pyörimisnopeus on n. 3600 kierrosta minuutissa ja sillä nopeudella sahausaikaa saadaan valmistajan mukaan kevyessä käytössä 30 % enemmän. Toolbox Appilla voi säätää muiden kuin 1-nopeuden ja eco-tilan nopeuksia 100-kierroksen pykälin. Jarru on tehokas: kun sahauksen lopettaa ja päästää liipaisimesta, terä pysähtyy sekunnissa.

Käyttöä helpottavia toimintoja

Akkupyörösahan käyttöpaneelissa on värillinen kehys, jonka väri kertoo koneen toiminnasta liikennevalomalliin; vihreä – kaikki on kunnossa, keltainen – kuormitus kriittinen, punainen – sammuta saha. Akun varaustason näkee näytön yläreunassa, joka onkin hyvä, sillä akun oma varausnäyttö on hankalasti alaspäin akun ollessa sahassa kiinni. Lisäksi näytössä on lämpötilan varoitusvalo, Toolbox-sovelluksen merkkivalo ja nopeusvalinnan numero 1-6, joita voi vaihtaa näytön alla olevalla kytkimellä sekä Eco-tilan merkkivalo.

Bluetooth ja Toolbox App

Sahan kahvaan on ympätty paristolla varmennettu Bluetooth-moduuli, jolla laitteen tietoja voidaan siirtää puhelimessa tai tabletissa olevaan sovellukseen alle 30 metrin etäisyydelle. Toolbox Appilla voidaan tarkistaa sahassa kiinni olevan akun varaustaso, muuttaa pyörimisnopeuksien asetuksia ja käyttönäppäinpaneelin kirkkautta ja päällä oloa.

Sovellusta voi käyttää myös akkupyörösahan paikallistamiseen – sininen yhteysvalo vilkkuu sahassa, kun yhteyden kytkee pois ja takaisin päälle. Varoitusilmoitukset esimerkiksi ylikuumenemisesta tai muista vikatiloista voi lukea sovelluksesta.

Myös laturissa on Bluetooth-moduuli, jonka välityksellä voidaan latauksen asetuksia muuttaa ja saada tietoa latautuvan akun tilasta.

Akun saa ladattua paketin mukana tulevan GAL 18V-160 C -laturin Power Boost -tilassa 15 minuutissa 50 prosentin varaukseen, kun on kiire saada saha taas pyörimään. Vakiolataustilassa akku latautuu 32 minuutissa 80 %:n varaukseen, joten kahdella akulla pärjää rankassakin työssä keskeytyksettä, kun toista akkua voi ladata samalla kun toisella työskennellään. Akun lataus täyteen kestää 51 minuuttia.

Johdoton käsisirkkeli on oiva peli levyjen sahauksessa ja koolinkien ja lautojen katkaisussa. Kattotöissä sillä katkoo aluskaterimat ja ruoteet. Akkukoneessa ei ole koko ajan tiellä olevaa ja takertuvaa sähköjohtoa ja aikaa vievää johtojen vetoa. Linjakiskon avulla sillä saa tehtyä tarkkoja sahauksia jopa kenttäolosuhteissa. Lisäturvaa sahahankinnalle tuo Boschin myöntämä 60 päivän tyytyväisyystakuu ja rekisteröitymällä saa kolmen vuoden takuulaajennuksen myös ammattikäyttöön.

Boschin lisääntynyt voima ja uudet käyttöä helpottavat ominaisuudet tekevät siitä monikäyttöisen työkalun. Imurin kanssa hyvin toimiva purunkeräys mahdollistaa myös sisäsiistit puusepäntyöt.

Lue lisää:

TM Pikakoe: Bosch GSR 18V-150-C -akkupora: Raakaa voimaa

TM Testi: Akkukäyttöinen sidontakone tekee työstä nopeaa ja helppoa

Bosch GKS 18V-68 GC Professional

Moottori: 18 V hiiliharjaton

Akut: Kaksi 18V 8 Ah ProCORE Li-Ion

Kierrosnopeusalueet: 6 kappaletta (2500 – 5000 min-1) + Eco-käyttötila (3630 min-1)

Terä: 190 mm x 30 mm x 1,5/1 mm, 24 kovapalahammasta

Max leikkaussyvyys: 68 mm (90°), 49 mm (45°), 45 mm (50°)

Pohjalevyn kallistus: 0 – 50°

Latausaika 8 Ah:n akulla: 50% 15 min, 80% 32min, 100% 51 min

Paino: 4375 g, 8Ah:n akun kanssa 5365 g

Mitat (p x l x k) 405 x 228 x 288 mm

Takuu: 1 vuosi ilman rekisteröitymistä, 3 vuotta rekisteröitymällä, sisältäen koneen, akut ja laturin

Hinta: 899 € runko, kaksi 8 Ah:n akkua, latauslaite, bluetooth ja kuljetuslaatikko; 819 € kaksi 5,5 Ah:n akkua, latauslaite ja kuljetuslaatikko; 479 € pelkkä runko ja kuljetuslaatikko

Markkinoija: Robert Bosch Oy, www.bosch-professional.com/fi

 

Hyvää

  • moottorin teho
  • ergonomia
  • monet lisätoiminnot

Huonoa

  • ei mainittavaa