briketti

Kuluneen talven aikana ovat briketit tulleet näyttävästi tavanomaisten klapien rinnalle isompien markettien, rautakauppojen ja halpahallien tuotevalikoimaan. Tulisijan omaava taajama-asukas on saanut helposti tarvitsemansa polttopuuannoksen lähikaupasta.

Polttopuuna briketti jo oli tiedossa, mutta eipä ollut tullut kokeiltua. Tuote tuli vastaan lähihalpahallin tarjouslehtisessä. Edulliselta tuntuvaan tarjoukseen piti tarttua, varsinkin kun omat mailta rahdatut polttopuut olivat päässeet loppumaan

Kokosimme testiryhmän ja tilasimme kimpassa yhden lavallisen brikettiä kerätäksemme kokemuksia briketin poltosta erilaisissa tulisijoissa. Brikettiä paloi klapien ohella joulu–tammi–helmikuussa, ja kokemukset vedettiin yhteen.

Kaikki pitivät erittäin positiivisena briketin siisteyttä ja vähäistä tilan tarvetta. Kymmenen kilon muovipaketeissa briketti ei roskaa paikkoja. Muovikelmuun pakattu briketti säilyy kuivana eikä levitä mitään tuoksuja.

Meillä oli kaikilla aluksi hankaluuksia saada brikettitulet syttymään. Jos kokeiluhaluja ei riitä, kannattaa lukea sytytysohjeet joko brikettipaketin etiketistä tai tavaran toimittajien kotisivuilta. Briketti vaatii pitkään palavaa sytykettä. Paperilla ja pahvilla ei onnistu eikä oikein tuohellakaan.

Tasalaatuisena briketti palaa yllätyksettömästi, ei räiskettä eikä poksahtelua. Liekki on tasalaatuisempi ja ehkä matalampi kuin pilkkeen liekki.  Kokemustemme mukaan briketeillä saa tulen palamaan tarvittaessa pitkään ja säästeliäästi. Tulisijan paloilman sopivalla säädöllä ne palavat perusteellisesti tuhkaksi kohentamattakin. Briketti palaa itsestään loppuun saakka tuhkaksi, eikä siitä jää mitään palamatta kuten klapien kanssa voi käydä.

Briketti osoittautui varsin houkuttelevaksi vaihtoehdoksi luonnonhaloille. Jos polttopuuta saa omasta metsästä, mailta tai mökiltä, ei ostobriketti tietenkään tule kysymykseen, ilmaisesta purku- tai ”ota talteen” -polttopuusta puhumattakaan. Tulisijaa käyttävälle taajama-asukkaalle briketti on oivallinen polttopuu. Jos lavallinen tuntuu omiin tarpeisiin liian isolta määrältä, voisi naapurustosta kerätä porukan ja tilata lavallisen brikettiä jaettavaksi osallistujien kesken. Samalla saisi todennäköisesti marketin hinnastakin vielä nipistettyä.

Meille jäivät briketin poltosta pääsääntöisesti myönteiset kokemukset. Jatkossa poltetaan varmasti brikettiä, jos ei aivan pelkästään, niin muun polttopuun rinnalla. Aidosta ja oikeasta klapista ei kuitenkaan luovuta kokonaan, niissä kun on sitä tunnelmaa ja tuoksua.

Lue kokeilustamme tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 3/12, joka ilmestyi 21.3.