Putkiremontti luo epäluuloa asunnon ostoa ja myyntiä suunnittelevan mieleen. Onko parempi myydä ennen vai jälkeen putkiremontin? Asiantuntijan mukaan molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa.

Putkiremontti on kiinteistön peruskorjaus, joka väistämättä tulee eteen jossakin kohtaa kiinteistön elinkaarta. Putkiremontti tuo lisämukavuutta asumiseen ja nostaa kiinteistön arvoa. Eri alueiden välillä on kuitenkin suuria eroja sen suhteen, miten putkiremontti vaikuttaa asuntojen hintoihin. On myös ostajia, jotka haluavat remontoida asunnon omannäköisekseen ja etsivät remontin kohteeksi tulevia taloyhtiöitä. Ostajan omat remontit, kuten isot vesipisteiden muutostyöt ja keittiön siirtämiset, on silloin mahdollista toteuttaa usein edullisemmin.

”Arvostetuilla alueilla putkiremontti nähdään yleensä investointina asunnon arvoon, ja myös putkiremontoivat kohteet kiinnostavat ostajia. Edullisemmilla ja vähemmän halutuilla alueilla putkiremontti nähdään enemmänkin kustannuksena, jota ei saada välttämättä myyntihinnassa takaisin”, Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Pipsa Sarin sanoo.

Remontin tiedot selville

Pääsääntö on, että lähestyvä remontti laskee asunnon kauppahintaa. Tulevan putkiremontin vaikutus putkiremontti alkaa näkyä kauppahinnassa noin 5-6 vuotta ennen saneerauksen aloitusta. Kaikki asunnonostajat eivät kuitenkaan osaa huomioida lähestyvän putkiremontin kustannusta kauppahinnan päälle. Jos putkiremontin alle joutuva asunto kiinnostaa, kannattaa muutama perusasia selvittää etukäteen.

”Selvitä ainakin remontin laajuus, tekotapa, aikataulu, kustannusarvio sekä onko taloyhtiöön tulossa putkiremontin yhteydessä muita remontteja”, Sarin kehottaa.

”Alueet ja taloyhtiöt ovat erilaisia. Joillakin halutuilla alueilla putkiremontin tulo jopa lisää kysyntää ja asunnoista ollaan valmiita maksamaan hyvää hintaa, jotta päästään haluttuun kohteeseen ja remontoimaan sitä omaksi kodiksi putkiremontin yhteydessä”, Sarin sanoo.

On myös alueita, joilla remontin kustannuksia ei kiinteistövälittäjän mukaan saa myyntihinnassa takaisin.

”Remontin jälkeen asunnon hinta toki nousee myös vähemmän halutuilla alueilla, mutta hinnannousu ei useinkaan kata remontin kuluja. Toisaalta asunto, jossa putkiremontti on tehty, on ostajan kannalta houkuttelevampi kuin sellainen, johon on tulossa remontti lähivuosina”, Sarin sanoo.