Lumihankien alta paljastuva hiekoitushiekka rahisee nyt autonrenkaiden ja kenkien alla. Kuivien pihojen hiekkapöly nousee tuulen mukana ilmaan ja voi heikentää ilmanlaatua.

Hiekoitushiekat olisi hyvä lakaista pihalta pois kosteana. Jos hiekanpoistossa käyttää lehtipuhallinta, nostattaa se pölyä ilmaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kunnissa lehtipuhaltimia ei saa käyttää hiekanpoistoon. Pihojen ja osin jalkakäytävien puhdistus on kiinteistöjen vastuulla.

Hiekan ja sepelin voi kerätä mahdollisuuksien mukaan talteen ja hyödyntää uudelleen omalla pihalla.

”Toivomme, että hiekkaa tai sepeliä ei laitettaisi kiinteistön sekajäteastiaan. Ne tekevät jäteastiasta erittäin painavan käsivoimin siirrettäväksi. Liian painavat jäteastiat aiheuttavat työturvallisuusriskin jäteauton kuljettajalle”, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Sekajäteastiasta hiekka ja sepeli päätyvät HSY:n alueella Vantaan jätevoimalaan, missä ne palamattomina aineina eivät hyödytä voimalan sähkön ja kaukolämmön tuotantoa.

Pienet määrät hiekkaa voi viedä maksua vastaan HSY:n Sortti-asemille ja suuret määrät tulee toimittaa maksua vastaan siirtolavalla Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen tai muuhun käsittelyyn. Oman kunnan ohjeistukset voi tarkistaa kunnan ympäristöpalvelujen verkkosivuilta.

Lue lisää:

Näillä vinkeillä saat helpostusta katupölyn oireisiin