Lyhyt kysely kolmesta suositusta mökkikunnasta kertoo, että reilun kuukauden päässä odottava hajajätevesiasetuksen siirtymäajan päättyminen ei tuota kunnissa suurta tuskaa. Mihinkään tehotarkastuksiin ei olla ryhtymässä.

Esimerkiksi Padasjoella Päijät-Hämeessä on arvion mukaan pohjavesialueilla on n. 250 kiinteistöä, joista suurimmalla osalla ei ole tehty mitään muutoksia. Nyt kuntaan on alkanut tulla hakemuksia määräajan pidentämiseen viidellä vuodella. Harva omakotitalon omistaja on tehnyt tarvittavia muutoksia, kertoo kunnanjohtaja Petri Koivula.

Hänen, ympäristösihteeri Maria Virtasen ja teknisen johtajan Juha-Pekka Ristolan mukaan saneerauksia on tehty ehkä noin kymmenesosassa pohjavesialueen kiinteistöistä.

Pohjavesialueiden lisäksi muutokset koskevat rannoilla sijaitsevia vapaa-ajanasuntoja, joita Padasjoella on 2 800. Suurella osalla näistä kohteista jäteveden määrä on niin vähäinen, että muutoksia ei tarvitse tehdä. Mihinkään tehotarkastuksiin ei aiota ryhtyä.

”Pääsääntöisesti varustelluimmissa kohteissa vessavedet menevät jo nyt umpisäiliöihin ja muutostarpeita olisi mahdollisesti pesuvesien käsittelyssä. Vapaa-ajanasukkaat haluavat pitää rantansa ja järviveden puhtaana ja he ovat kiinnostuneempia saneerauksista enemmän kuin vakituiset asukkaat. Vuoden 2004 jälkeen rakennetuissa kohteissa (joita on useampi sata) nämä asiat ovat jo kunnossa”, Petri Koivula kertoo.

Samaa mieltä on myös Puumalan kunnan tekninen johtaja Kimmo Hagman. Kunnassa on 3 600 mökkipaikkaa, ja viikoittain tulee Hagmanin mukaan ilmoituksia jätevesiremonteista. Suuri osa mökeistä on kantoveden varassa, joten niitä vaatimukset eivät koske.

”Satoja ne koskevat kuitenkin. Väkisinkin osalla jää korjaukset määräaikaan mennessä tekemättä, kun ei pienillä paikkakunnilla ole kovin paljon tekijöitäkään”, Hagman sanoo.

Tilanteen kehitystä seuraillaan erilaisten katselmusten yhteydessä. Saimaan vedet ovat Puumalassa erinomaisessa kunnossa, ja niin asukkaat kuin mökkiläisetkin haluavat säilyttää ne sellaisina, Hagman sanoo.

”Ihmiset ovat kiinnostuneita kotirannoistaan – fiksuuntuvat pikkuhiljaa”, hän kertoo. Tärkeää hänen mukaansa olisi, että kaikilla kiinteistöillä olisi asetuksen edellyttämä selvitys tehtynä.

Myös Kuusamossa osa jätevesiremonteista jää väkisinkin ainakin ensi kesään, ennakoi ympäristötarkastaja Raisa Nikula. Suunnittelijat ja paikalliset urakoitsijat ovat täystyöllistettyjä eikä talvella voida hankkeita toteuttaa. Kahden ympäristötarkastajan vastuulle kuuluvat myös Posio ja Taivalkoski, joten korkeintaan riskiperustainen valvonta voi olla mahdollista. Tarkempaan valvontaan tarvittaisiin paljon lisää työvoimaa. Nikula ei lähde edes arvioimaan sitä, kuinka monta kiinteistöä asetuksen piiriin kuuluu.

”Olemme keskittyneet neuvomaan jätevesiselvityksen tekemisessä ja opastamme sen laatimisessa”, hän kertoo. Jos haittoja ilmenee, kiinteistön omistaja saa huomautuksen korjaustarpeesta.

”Yleensä tällaisiin kehotuksiin reagoidaan varsin hyvin”, Nikula kertoo.